„… ca un rai însângerat la brâu…”


Când a zis despre Bucureşti şi Chişinău că sunt „două lacrimi gemene”, Grigore Vieru nu şi-a imaginat, probabil, că până şi în episodul anticomunist, Chişinăul va  repeta/imita mişcările, soarta şi eventual greşelile Bucureştilor… Un coleg a şi făcut o listă şi o analiză a asemănărilor şi deosebirilor dintre Bucureştii din Decembrie 1989 şi Chişinăul din aprilie 2009.

Pagina asta, dincolo de semnificaţia ei sentimentală (aşa cum mai tot ce scriu eu, în zilele astea, pe Blog, are poate mai mult un sens sentimental, decât unul informativ sau analitic) conţine mai mult ştiri preluate de pe diverse site-uri, şi mai puţin comentariile mele. De fapt, în ultimul timp, evenimentele m-au copleşit, şi am lăsat ştirile să povestească acest film de groază (de groază, pentru că e vorba de violenţe – fără rost şi fără măsură!)  Şi ce crede preş. Voronin, că dacă îşi bate cetăţenii de origine română, vom înceta să fim români? Poate vom fi nevoiţi să ne autocenzurăm, vom mai tăcea – poate o sută, poate două sute de ani – faptul că suntem români, dar…  tot români vom rămâne. Aşa cum au tăcut şi au rămas bunicii noştri – români. Oare chiar ocupanţii şi slugile lor mancurtizate încă nu au înţeles acest fapt simplu: nu poţi falsifica o naţiune: o poţi îngropa, nimici, dar nu o poţi „transforma”. Ar trebui să citească mai mult din Doctoievsky, pentru a înţelege lucrul acesta, marele scriitor rus a explicat frumos acest adevăr.

Dacă nu vor să ajungă şa Curtea de la Haga, autorităţile moldovene trebuie să stopeze violenţele, să demisioneze şi să-şi ceară scuze de la românii basarabeni, pe care îi persecută folosind cele mai rusinoase metode: staliniste şi hitleriste. Altfel, Basarabia reprezintă un teritoriul în care entocidul, încurajat de stalinism şi de complexul de practici specifice „războiului rece”, a devenit şi continuă să fie o normă, un mod de viaţă al clasei conducătoare. Am asistat, în ultimii ani, la multe dovezi ale acestui fapt: de la violenţe asemănătoare cu acestea din 2009, care sunt trase la indigo cu cele din 1988-89 până la concedieri din cauză că susţii că vorbeşti limba română sau că eşti român, fiind şi molodvean în acelaşi timp, am avut campanii propagandistice în presă, în care românii sunt numiţi de-a valma fascişti sau „antoneşti”, cum a sugerat, nu tocmai elegant, şi acum, recent, Voronin, apoi – ţigani, ceea ce înseamnă nu doar rasism, ci şi o încercare de a blama şi etnia romă (explicaţie: dacă, după teoria molodvenismului, românii sunt fascişti, iar termenul de „tigan” este confundat cu cel de „român”, rezultă că moldo-stataliştii îi consideră „fascişti” şi pe ţigani! – deci,  e o dublă ofensă, adusă şi etniei rome, şi românilor).

                                                                                        * * *

Nefiind în stare să plec de urgenţă acasă, aşa cum mi-aş fi dorit, am căutat cu înfrigurare să aflu ce se întâmplă acolo, am notat şi „salvat” cam tot ce mi se părea important… Am fost de-a dreptul hipnotizată, imobilizată de răutatea care răzbătea din mesajele liderilor de la Chişinău. Cât de… carentă poate deveni femininitatea, mi-am zis, la un moment dat, când este subjugată ideologiei comuniste şi mentalităţii paranoice staliniste! – mă refer desigur la celebra ameninţare a guvernării actuale de la Chişinău (a primului Ministru, în special) că se va face uz de arme, dacă vor fi prinşi copii în stradă (la mitinguri). O femeie, cu instinctul ei matern, să fie oare capabilă de ameninţări la adresa copiilor, şantajându-i astfel pe părinţii lor, cetăţeni ai statului, pe care îi slujeşte (şi nu invers!), care îi plătesc salariul? – asta mi se pare culmea cinismului. Sau o dovadă că orice „atingere”  a comunismului dezumanizează şi produce mutaţii oribile în psihicul uman. Tot cinism e şi pretenţia de „umanism” a acestui  regim, care n-a făcut nimic pentru a stopa vandalii (dimpotrivă, s-a lăudat că i-a provocat să ia cu asalt clădirile Preşedinţiei şi a Parlamentului, pentru a-i compromite în ochii „spectatorului de la ţară” (sic!)) – pe adevăraţii vinovaţi de distrugeri, adică  (şi pentru care eu nu pot avea o „notă bună”, nici chiar atunci când, omeneşte, îi înţeleg , le pot înţelege motivaţia/deznădejdea/dorinţa de a schimba ceva prin orice mijloace) – ci, post-factum, servindu-se de vandalism ca de un pretext, vânează oameni nevunovaţi, pe care îi suspectează de lipsă de loialitate faţă de „statalitate” (pe care, printr-o logică bolnavă, o confundă cu sine însuşi: cu un „sistem”  şi un grup de oameni, care nu se pot împăca cu gândul că nu vor sta la guvernare o eternitate)… Ca să citesz o glumă amară, auzită zilele astea: „Mă, voi plătiţi Poliţia ca să vă bată?!”… Da, mi-e ruşine, dar e adevărat, Poliţia asta care bate şi oamoară, care habar nu are despre prezumţia de nevinovăţie, de faptul că mărturiile obţinute prin tortură nu sunt valabile, a „crescut”, atât de ineficientă, antisocială, din contribuţiile noastre. Când conducerea unui stat acţionează de această manieră, ea îşi declară, de fapt, ilegitimitatea; tratându-i ca pe nişte duşmani pe cetăţeni, se autocondamnă la izolare şi eşec. Din păcate, până eşecul este asumat de cître perdanţi, avem de suferit – societatea în întregime. Violenţa mi se pare o mare zădărnicie… Cu atât mai cinică este violenţa parcticată de cei care deţin puterea.

  Chiar dacă am cunoscut (citit despre) nenumărate mărturii ale cinismului şi cruzimii comuniştilor din diverse perioade istorice (se pare că ignoranţa, fanatismul, cinismul şi cruzimea sunt ceea ce îi uneşte pe comunişti – altfel ideologia lor este ajustată mereu la interesele de moment, deci nu prezintă o construcţie unitară şi logică – dovadă chiar aşa-zisa „ideologie” a PCRM, de exemplu) – totuşi cinismul PCRM din aceste zile m-a marcat enorm. Nu vreau să „arhivez” în inimă această răutate şi acest cinism, dar ele nu trebuie uitate, pentru că, lăsate aşa, în stare pură, în liberă desfăşurare, ele prezintă un mare pericol pentru umanitate. Am decis să pun pe blog şi acest film horror – care, din păcate, nu e deloc o invenţie artistică – din nevoia de a nu uita şi a învăţa din greşeli…

                                                                                * * *

 

9 răspunsuri sa “„… ca un rai însângerat la brâu…””

 1. Argentina Gribincea aprilie 21, 2009 la 1:21 am #

  Imagini din perioada protestelor:

  http://www.curaj.net/?p=15260#comment-114745

  Nu-i aşa că seamănă cu un film? Nu ştim însă cine este scenaristul, nici regizorul… Abia dacă putem recunoaşte protagoniştii. E o copie palidă a unor romane istorice sau o piesă absurdă, scrisă de vreun postmodernista întîrziat?

  * * *

  Oleg Brega, unui dintre cei mai curajoşi ONG-işti şi jurnalişti basarabeni, bătut şi persecutat de autorităţile comuniste (şi nu pentru prima dată), se pare că l-a reperat pe unul dintre agresorii săi: http://brega.wordpress.com/2009/04/19/cred-ca-l-am-identificat-pe-unul-dintre-agresorii-din-8-april/

  Un alt fel de a înţelege recentele evenimente de la Chişinău: părerea Ieromonahului Savatie Baştovoi: http://savatie.wordpress.com/2009/04/17/opozitia-calca-pe-cadavrele-baietilor-pentru-a-ajunge-mai-sus/

  * * *

  Ca orice film, şi acesta are nevoie de o coloană sonoră…

 2. Argentina Gribincea aprilie 28, 2009 la 12:03 pm #

  2009-04-28/11:48 Un bărbat de 36 de ani şi-a pus capăt zilelor chiar de Paştile Blajinilor. Tudor Căpăţână, specialist principal al Biroului relaţii cu publicul al Comisariatului General de Poliţie, a comunicat pentru Info-Prim Neo că bărbatul s-a aruncat de la etajul 14 al blocului în care locuia.

  Tragedia s-a produs în seara zilei de 27 aprilie. Cadavrul bărbatului a fost găsit de locatari în faţa blocului de pe bulevardul Traian 23/2, din Chişinău.
  http://www.info-prim.md/?x=&y=22915

  Două persoane sunt în continuare date dispărute după protestele din 7 aprilie

  2009-04-28/12:41 Două persoane sunt în continuare date dispărute după protestele violente din 7 aprilie. Şefa Direcţiei administraţie publică locală a Primăriei capitalei, Alexandra Moţpan a declarat marţi, 28 aprilie, la şedinţa operativă că lista persoanelor care s-au adresat la Primărie după ce au fost agresaţi sau arestaţi de poliţie include 322 de persoane, transmite Info-Prim Neo.

  Moţpan a spus că unul dintre cei doi dispăruţi este Alexandru Galinţchi, lucrător la o societate pe acţiuni din Chişinău. Mama acestuia nu cunoaşte nimic despre el din 7 aprilie şi spune că este o persoană liniştită şi că nu s-a mai întâmplat până acum ca el să dispară fără urmă. Deşi se adresează la toate comisariatele de poliţie, nimeni nu cunoaşte nimic. Serghei Donici, cel de-al doilea dispărut, este student.

  De multe ori persoanele care se adresează la Primărie vor să-şi păstreze anonimatul, pentru că le este frică, a mai spus Alexandra Moţpan. Autorităţile municipale se arată dispuse să ofere asistenţă psihologică tuturor persoanelor care au avut de suferit.

  Potrivit Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, din 37 de copii care au fost reţinuţi în Centrul de plasament temporar al minorilor, reprezentanţii direcţiei au putut asista la audierile a doar 7 dintre ei. Pe corpurile a 3 copii au fost observate urme de violenţă. Copiii însă au spus că s-au lovit şi au negat faptul că ar fi fost maltrataţi.

  Ceilalţi copii sunt din alte raioane ale republicii şi este posibil ca alţi pedagogi să fi fost chemaţi la audieri. „Nu cunoaştem dacă ei au fost sau nu asistaţi de cineva în momentul audierilor, deoarece nu avem acces la informaţie”, a declarat Chifa.

  Centrul de diagnosticare şi reabilitare „Armonie” de pe lângă Direcţia generală educaţie, tineret şi sport (DGETS) oferă consiliere psihologică copiilor reţinuţi şi ulterior eliberaţi.

  Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătăţii, a spus că şi la centrul de sănătate mentală din subordinea direcţiei, pedagogi, psihologi şi medici pot oferi consiliere psihologică atât copiilor, cât şi maturilor.

  Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a făcut apel către toţi oamenii, în cazul în care cunosc date despre cei doi tineri daţi dispăruţi, să informeze autorităţile. De asemenea, acesta a solicitat ajutorul oamenilor în cazul în care mai cunosc alte cazuri de dispariţie, maltratare sau chiar deces. „Suntem într-o situaţie absurdă şi multora le-ar putea fi frică”, a declarat Dorin Chirtoacă.

  După protestele violente din 7 aprilie poliţia a arestat mai mulţi tineri bănuiţi că ar fi provocat sau participat la distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Autorităţile capitalei susţin că în timpul reţinerii mulţi dintre tineri au fost maltrataţi. Se vehiculează despre trei tineri decedaţi în urma relelor tratamente aplicate de poliţie. Ministerul Afacerilor Interne neagă acuzaţiile şi spune că unul dintre cei tineri s-ar fi intoxicat, iar ceilalţi doi – s-ar fi sinucis.

  http://www.info-prim.md/?x=&y=22916

 3. Argentina Gribincea iunie 6, 2009 la 11:43 am #

  „Continuă să fie raportate cazuri cu privire la tortură şi alte forme de maltratare, iar infractorii continuă să rămână nepedepsiţi. De asemenea s-a constatat că fiecare al 4-lea cetăţean din Modova suferă de sărăcie, criza economică fiind o represiune politică care duce la încălcarea drepturilor omului – iar toată responsabilitatea o poartă Guvernele. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului Amnesty International 2009 cu privire la Republica Moldova, în contextul în care ţara noastră e afectată nu doar de criza economică, dar şi de cea a drepturile omului. In context, se mai spune că autorităţile din Moldova nu respectă drepturile omului şi acest lucru s-a observat cel mai bine în urma protestelor din 7-8 aprilie 2009.

  „Autorităţile trebuie să recunoască că au fost încălcări grave a drepturilor omului, aici nu este nevoie de bani, nu trebuie de motivat cu criza economică, aici trebuie doar să vii în faţa jurnaliştilor şi a societăţii civile şi să recunoşti acest lucru”, a declarat Evghenii Goloşceapov, director executiv Amnesty International Moldova.

  Potrivit raportului, se atestă tot mai multe cazuri cu privire la tortură şi alte forme de maltratare. Cu toate acestea infractorii continuă să ramână nepedepsiţi. „Conducerea Moldovei ar trebui în mod clar să anunţe organele de forţă că în cazul care se va aplica tortura, reprezentanilor poliţiei la fel li se vor intenta dosare penale”, a mai precizat Goloşceapov.

  Reprezentanţii Amnesty International au anunţat că în ultimul timp se atestă o presiune asupra societăţii civile, în special după evenimnetele postelectorale. „Am primit o scrisoare de la Ministerul de Justiţie unde am fost întrebaţi dacă am întreprins careva măsuri pentru a opri acţiunile din Piaţa Marii Adunări Naţionale, de asemenea am fost verificaţi dacă am finanţat aceste acţiuni sau unele partide”, a mai spus sursa citată.”

  Mai multe: http://www.unimedia.md/?mod=news&id=11111

 4. webdesignneamtro ianuarie 13, 2010 la 11:01 am #

  Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

  • Argentina Gribincea ianuarie 13, 2010 la 11:25 am #

   Mulţumesc. Această pagină a fost creată în acele zile de tristă amintire şi, în fond, e doar o selecţie de ştiri şi imagini, pe care le-am găsit atunci, încercând să mă informez, să aflu cât mai multe despre evenimentele de acasă…

   Nu a fost vreo discuţie referitoare la această pagină, am impresia că ea a cam trecut neobservată, pentru că tot în acele zile am scris şi articole, am postat mai multe materiale, şi discuţiile s-au referit, în fond, la acele articole (le puteţi găşi, dacă vă interesează, în arhivă).

   P.S. De fapt, blogul meu este dedicat, în întregime, acestei teme, sub toate aspectele ei… Aşa încât vă invit să mai intraţi şi să discutăm despre diveresele subiecte legate de Basarabia, inclusiv despre evenimentele din 7 aprilie 2009…

 5. Sandra Eliza februarie 14, 2011 la 7:44 pm #

  Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa.

 6. melana iulie 9, 2012 la 11:59 am #

  thanks ur parents for having you

Trackbacks/Pingbacks

 1. Despre noi « Argentina Gribincea's Blog - aprilie 1, 2010

  […] ”Ca un rai însângerat la brâu…” […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

Sree is travelling

Travel blog of Sreejith Vijayakumar

Sparkle And Love

By Romina Talpos

Balet la superlativ

First comes the sweat. Then comes the beauty if you're very lucky and have said your prayers. (George Balanchine)

ȘTEFAN SECĂREANU

Blog personal

%d blogeri au apreciat: