Notiţe despre Unire (1)

1 nov.

Am decis să fragmentez articolul meu despre Unire,  fiind conştientă că lumea caută acum texte cât mai succinte , în condiţiile în care tema Unirii nu suportă şi nu merită abordări superficiale.

Mai întâi, pentru că s-a încheiat turul întâi al prezidenţialelor cu un scor deprimant de mic pentru cele două candidaturi care şi-au asumat disrcursul unionist (Ana Guţu şi Mihai Ghimpu), trebuie explicată această reflectare a unionismului în structura electoratului din turul întâi. Primul lucru, evident, ar fi că electoratul unionist n-a votat nici foarte solidar, nici foarte coerent în favoarea opţiunii geopolitice pe care o declară în sondaje. Trecem peste ciudăţenia „numerologică” (2% de unionişti electorali acum vs 2% de români declaraţi în recensământul comunist). Din contactele personale pot spune că foarte mulţi unionişti au votat în mod conştient cu Maia Sandu, chiar dacă aceasta a refuzat să-şi asume sloganul unionist. Motivaţia cea mai frecventă fiind tot una geopolitică: frica de a obţine rezultatul cel mai  indezirabil: Igor Dodon la Preşedinţie.

Faptul că Mihai Ghimpu a fost mereu ţinta atacurilor mediatice, în toţi  anii de guvernare AIE explică doar parţial această înfrângere (deşi, sigur, linşajul mediatic este o armă puternică în lupta politică, dar nu este singura). Nu este o explicaţie valabilă, mai ales pentru că electoratul unionist a avut o alternativă care merita atenţie chiar înainte de concurenta sa de la PAS, Ana Guţu. Deci, electoratul unionist a ales,  deliberat, să voteze un slogan „statalist” (între ghilimele, pentru că „statalist”, la fel ca şi „statalitate”, este o  invenţie, neatestată de dicţionarele româneşti, adică  o inovaţie  provenind din vocabularul „moldovenist”).

Electoratul unionist a votat „răul cel mai mic”, din primul tur, urmare a sondajelor publicate (nu foarte exacte, ca de obicei) privind intenţiile de vot, de teamă că un al doilea tur s-ar putea să nu fie. Sigur că a greşit, se putea „risca” şi vota „unionist” în primul tur, iar în al doilea  să se voteze  „răul cel mai mic”. Or, nu-i putem imputa unui electorat dispersat şi atacat mereu, victimă a campaniilor românofobe nesancţionate, de zeci de ani, că a manifestat un surplus de precauţie şi a votat din primul tur aşa cum ar fi trebuit să voteze în al doilea, atâta timp cât nu există o statistică foarte clară a unionismului ca opţiune geopolitică.

Despre implicaţiile unui asemenea vot s-ar putea scrie mult, dar ar fi o temă aparte. Deocamdată, să acceptăm trista constatare că avem unionism românesc, dar nu avem o forţă politică incontestabilă care să-l coaguleze. Şi asta e doar aparent  un lucru rău. Mai degrabă, e o etapă a unui proces firesc de organizare socială. În prezent, în RM, nu pare să existe vreo forţă politică sau socială, destul de puternică şi de populară, care să-şi asume Unirea ca proiect politic – dacă momentul prielnic se iveşte, în interiorul sistemului nu există o forţă care să legitimeze actul Unirii. Asta nu are nicio legătură cu numărul tot mai mare de unionişti, ci cu incapacitatea societăţii noastre de a se organiza şi a se opune sistemului.

Aici o paranteză apropo de lupta antisistem. Maia Sandu nu e antisistem (are şansa de a profita de nemulţumirea populaţiei faţă de sistem, dar este produsul sistemului şi promite doar să-l corecteze, nu să-l şi transforme – altfel, şi-ar nemulţumi susţinătorii şi reţelele media care o promovează). PAS nu este cu nimic deosebit de Platfroma DA sau de alte partide, care s-au urcat pe un val protestatar, fiind propulsate de structurile vechi, ale unor foşti lucrători KGB (în aceste alegeri, este vorba despre partidele care au aparţinut lui Nicolae Andronic şi Nicolae Chirtoacă).

PNL a boicotat alegerile prezidenţiale, dar, cu regret, nu şi-a putut impune agenda în faţa sistemului. E şi firesc, atâta timp cât audiovizualul este controlat de oligarhi, în întregime, oligarhii fiind primii profitori ai sistemului, iar unii dintre ei sunt şi funcţionari publici responsabili de audiovizual (precum Chiril Lucinschi, spre exemplu). Nu poate lupta sistemul contra sistemului, în ciuda faptului că rezultatul închiderii oricărui sistem este, de obicei, unul autodistructiv. Un post tv va invita din când în când un lider unionist în studou, dar va pune surdină mesajului transmis, prin metodele specifice audiovizualului. Aşa, am asistat mereu la diminuarea impactului mediatic al acţiunilor unioniste, tot aşa cum am asistat, în 2013 şi după aceea, la  demonizarea  PL-ului, singurul partid din arcul guvernamental care a promovat unionismul, iar acum culegem roadele lăcomiei liderilor „proeuropeni”, devoratori de miliarde, şi ale incapacităţii societăţii de a se opune manipulărilor sistemului.

Iată de ce am zis mereu că un partid unionist care să facă Unire este ceva imposibil, un „partid unionist” e şi o contradicţie în termeni. PL face enorm de mult pentru Unire, dar se erodează, pentru că asta presupune lupta dintre partide. Mai multe partide politice care îşi asumă într-un fel sau altul idealul unionist înseamnă şi o luptă fratricidă, între unionişti. Şi  există pericolul discreditării totale a unionismului (factorul corupţiei adăugându-se la această luptă dintre partide). Iar un singur partid unionist, oricât de mare şi de bine organizat ar fi, nu va putea satisface toate aşteptările elecoratului şi, într-o democraţie, nu va avea niciodată puterea de a impune o schimbare atât de imporantă şi de complexă, precum Unirea cu România.

Unirea poate fi promovată doar de societatea civilă, de forţele sociale şi persoanele conştiente de pericolele din regiune (geopolitice şi istorice, de fapt).

P.S. Iată de ce admir şi susţin pe oricine contribuie prin ceea ce face la cauza Unirii şi, mai ales, pe cei care îşi asumă deschis idealul Unirii. Trebuie mult curaj şi perseverenţă, ca să promovezi acest ideal. Şi trebuie răbdare şi susţinere permanentă din afară. Unirea va fi opera comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului şi din străinătate. Altfel nu se poate.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: