Dictatorul

26 iul.

S-a scris mult în zilele astea, inclusiv în blogosfera ucraineană și în cea rusă, despre ieșirea nocturnă a președintelui rus, Vladimir Putin, din 21 iulie 2014, în legătură cu recenta catastrofa aviatică din Donețk. Toată lumea a așteptat să spună ceva esențial, altfel de ce ar fi trezit jurnaliștii la miezul nopții, ca să nu spună absolut nimic nou? Putin a reiterat însă acuzațiile făcute anterior, la adresa Ucrainei, pe care o face responsabilă de faptul că în zonă e un război în toată legea, indirect, aluziv, acuzând America și Occidentul în general. Nici urmă de regret, cel puțin, pentru faptul că arme produse în Rusia au ucis oameni nevinovați, printre care și mulți copii.

Dacă ar fi fost viu Charlie Chaplin, ar fi făcut, probabil, un nou episod cu Dictatorul, inspirat de masca vampirică a unui Putin somnambul, pe care nici machiajul profesionist nu l-a putut transforma suficient de mult, încât să nu sperie privitorul. O piele de o paloare diabolică, strălucitoare, dar nustrălucind nu de  lumina pe care o emană, în mod normal, chipul unui om frumos, ci de la luminile camerelor și de la prea mult fard, o privire care nu exprimă nimic („privire de pește mort”, cum ar zice un prieten) și nu se schimbă, oricare ar fi mesajul pe care stăpânul ei îl emite pe calea gurii, o atitudine la fel de absentă,  o ținută lipsită de eleganță și rece – și toate astea afișate noaptea, cu pretenția că șeful de la Kremlin are ceva important de spus lumii!

Dacă ar fi fost viu Freud, probabil, ne-ar fi explicat ce se petrece în mintea unui om avid de putere și obișnuit să urce în carieră pe o scară construită din intrigi, fapte lipsite de moralitate și, probabil, din cadavre și alte „victime colaterale”. Neavând la îndemână decât părerile pe care le-au exprimat diverși analiști în presă, putem doar presupune că liderul de la Kremlin ar fi intenționat să facă un anunț important, dar că s-a răzgândit în ultimul moment să spună ceea ce avea de spus. Putem doar presupune că Putin însuși este un ostatec al propriului sistem, închis, pe care l-a construit, l-a definitivat (chiar dacă aces sistem se bazează pe structurile vechi, este în aceeași măsură și opera lui), și pe care se ține autoritatea Kremlinului în această perioadă. Sistem bazat pe subordonarea întregii vieți sociale din Rusia față de structurile serviciilor secrete rusești, care îl determină să ia o decizie sau alta, ținând cont nu, nu de interesele economice sau strategice ale Rusiei, adică ale cetățenilor ruși, ci de interesele economice și strict personale ale membrilor „cabinetului” său „umbros”, adică ale oligarhilor și reprezentanților structurilor de forță rusești, conectate, prin structurile semilegale și ilegale din Rusia și din ale țări, cu alte structuri asemănătoare. Numai așa mi-aș putea explica discursul mai mult decât absurd al acestui nou Dictator, care, prin felul în care s-a manifestat în aceste tragice zile, urmarea logică a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, îmi amintește și de Hitler, și de Stalin, concomitent.

Una dintre motivațiile pe care Putin o invocă mereu, atunci când intervine cu amenințări la adresa unui sau altui sta, de regulă din spațiul post-sovietic, este ideea că acesta ar „suferi” de pe urma unei invizibile agresiuni din partea Occidentului, decadent, depravat, Occidentul homosexualilor și fasciștilor, contra cărora Rusia luptă de secole, iar misiunea sacră a Kremlinului este să-i elibereze pe frații creștini de această agresiune occidentală. E adevărat că s-a zvonit prin presă că Putin însuși și-a trimis propria fiică să stea într-o țară în care libertatea este atât de mare, încât un fundamentalist spălat pe creier de propaganda putinistă ar face atac de cord numai la auzul denumirii acestei țări: Olanda. Dar asta nu e relevant, probabil. Oricum, se știe că ipocrizia este o trăsătură definitorie a nostalgicilor sovietici (iar Putin este un astfel de nostalgic, declarat). Avem din aceștia și pe la noi: lideri care se întrec într-un concurs permanent al prostiei, făcând apologia defunctei U.R.S.S: și a fantomaticei Uniuni Vamale și înfierând problematica, dar, în ciuda tuturor problemelor, perfect funcționala Uniune Europeană.

Și tot ei își „sacrifică” propriii copii, trimițându-i la studii (desori aceștia stabilindu-se definitv acolo, în „Europa homosexualilor și fasciștilor”) și lăsându-i să „putrezească” în „amoralul” și „murdarul” Occident. Așa sunt „adevărații comuniști”! Ei se sacrifică până și prin faptul că se îmbracă la cele mai scumpe magazine din Occident, făcându-și și chiar și vacanțele în „iadul” de Occident. Bine că au „grijă” de cetățenii simpli însă, cărora le vorbesc, pe unde apucă, despre „pericolele” care ne vin din Occident și despre „binefacerile Uniunii Vamale”. Este de ajuns să te uiți la înregistrarea cu Vladimir Putin, recitând ca un robot textul declarației sale, în care repetă doar ceea ce a mai zis: „V-am avertizat, v-am spus să nu vă opuneți Rusiei! Acum aveți un avion cu pasageri doborât și 300 de victime absolut nevinovate!” Este de ajuns să revezi aceste cadre, ca să te îngrozești la gândul că ți-a fost dat să te naști într-o zonă vizată de libdoul Kremlinului. Un Kremlin – nu-i așa? – „moral”, „drept-credincios„, „eliberator” și „pacificator”.

Publicat în Evenimentul zilei

4 răspunsuri sa “Dictatorul”

 1. bksp iulie 27, 2014 la 4:52 pm #

  Chipul unei persoane arata si se modifica de-a lungul vietii in concordanta cu trasaturile caracterului sau.
  Putin are infatisarea si caracterul tortionarului kgb-ist; criminal sadic.

  Nu am vazut declaratia lui, si va intreb, cele doua propozitii pe care le-ati citat mai sus, Putin le-a rostit asa cum le-ati redat, una in continuarea celeilalte fara vreun alt text intre ele, s-au le-ati sintetizat?

  Daca intre cele doua propozitii nu mai exista nici un alt text…

  „V-am avertizat, v-am spus să nu vă opuneți Rusiei! Acum aveți un avion cu pasageri doborât și 300 de victime absolut nevinovate!”

  …atunci doborarea avionului civil s-a facut la ordinul lui expres!

  Iar ceea ce se intampla in Ucraina e doar inceputul.
  „V-am avertizat, v-am spus să nu vă opuneți Rusiei!”
  Si acestea vin dupa declaratiile amenintatoare ale lui Rogozin.

  Anterior inceputului evenimentelor din Ucraina (chiar inainte de summit-ul U.E. unde Yanukovych a refuzat sa mai semneze acordul), Putin ameninta voalat, dar ferm, Ucraina in privinta gazului si a relatiilor viitoare, printr-o falsa propunere adresata -prin intermediul PRESEI- Presedintelui Romaniei de a-i vinde Romaniei intreaga cantitate de gaz pe care Ucraina o consuma intr-un an de zile, si pe care Romania sa i-o revanda ulterior Ucrainei, la un pret cel putin dublu:
  ” Oferta lui Putin pentru Romania – https://www.youtube.com/watch?v=5JUWIpluCEc
  cu aceeasi privire!
  (ulterior declaratiei, ati constatat sa se fi schimbat ceva, totusi, in privinta achizitionarii gazului rusesc de catre Romania? 🙂 )

  Acum Putin ameninta direct, fara voalari si nici macar prin intermediari (ministri de externe)! Repet, daca intre cele doua propozitii nu mai este si un alt text.

  • CiGriArg iulie 27, 2014 la 5:39 pm #

   Vă mulțumesc pentru comentarii. Voi reveni, în curând, ca să vă răspund. Deocamdată vă spun doar că nu, textul luat de mine între ghilimele nu este un citat exact, este o interreptare, dar una conformă cu sensul declarației lui Putin. Când revin, o să pun și o traducere aici, ca să vă puteți convinge.

  • bksp iulie 28, 2014 la 6:14 pm #

   Actualizarea comentariului mai sus postat:

   Astazi, cu gandul la aceste evenimente GRAVE din tara vecina, nu bine (imi) terminasem de scris aceste schite:
   – ” 1 _ Racheta, ca racheta. Putea fi “furata”, “gasita”, etc.
   2 _ Dar ca sa o lansezi iti trebuie instalatia de lansare. Iar asa ceva nu se gaseste la librarie sau la colt de strada, uitata de cineva intors de la vreo aplicatie!
   3 _ In cazul in care ai si lansatorul rachetei, ar cam trebui sa stii sa-l, sa le, folosesti si… ma cam indoiesc ca baietii revoltati intr-o rebeliune “anti-fascista”, “adunati de pe strada”, sunt la curent cu folosirea unei asemenea instalatii cu atat mai mult cu cat tara de care vor sa se separe NU DISPUNE EA INSASI DE ASEMENEA ARMAMENT! ”

   cand… hop, dupa vreo doua ore dau de stirea asta (aparuta ieri dupa ce mi-am dat cu parerea aici; cred ca americanii astia mi-au citit comentariul de-au iesit cu asa ceva 🙂 ):

   ” SUA publică imagini „care demonstrează că Rusia efectuează tiruri asupra Ucrainei” – FOTO ” – ” www . mediafax . ro / externe / sua-publica-imagini-care-demonstreaza-ca-rusia-efectueaza-tiruri-asupra-ucrainei-foto-1 2 9 8 7 6 6 5 ”

   -Astept cu interes informatiile pe care le-ati promis. (Multumesc pentru gazduirea comentariilor!)-

   ( p.s. – “ www . gandul . info/stiri/romanii-din-ucraina-mobilizati-pentru-razboi-care-este-reactia-lor-1 2 9 8 4 0 6 7 “
   – “ Oamenii nu sunt de acord ca tinerii să fie duşi la război în Estul ţării.
   „Este un neadevăr (nota: cred ca a vrut sa spuna „nedreptate”), de ce tinerii români trebuie să moară în Donbas, pe când bărbaţi tineri din est se odihnesc în ţinutul nostru, fiind refugiaţi”, a comentat un alt protestatar. ”

   p.s 2
   :))) ma amuza cum ma depisteaza astia si-mi schimba imediat grafica „de profil” pe care mi-au atribuit-o pe pagina Dvs., imediat dupa ce-am completat datele)

 2. bksp august 4, 2014 la 8:56 pm #

  argribincea.wordpress.com/2012/04/28/scurt-jurnal-de-27-aprilie/

  – „Dacă e să credem știrilor, Rusia se înarmează. Sigur, n-a uitat nici de celelalte forme de hărțuire a vecinilor (dimpotrivă, cred că s-a antrenat într-o campanie concentrată asupra acestei regiuni, în care ne-a fost dat să fim printre „vecinii favoriți” ai Kremlinului), dar… dacă se înarmează, e grav.”

  2 0 1 2 (28 Aprilie)

  (pana la urma s-a intamplat -nu degeaba se inarma; ASA A PROCEDAT SI Germania lui Hitler, cu precizarea ca Germania lui Hitler s-a inarmat pe ascuns deoarece avea sanctiuni privind armata si inzestrarea ei, impuse in urma primului razboi mondial.
  In timp ce, Rusia a facut-o pe tacute, iar din 2008 a inceput testarea unei rachete cu raza medie de actiune:
  http://www.agerpres.ro/externe/2014/07/29/moscova-a-incalcat-un-tratat-de-control-al-armamentului-testand-o-racheta-de-croaziera-sua–08-12-58
  )

  „În cursul ultimilor cinci ani (Nota: 2009 – 2014), Rusia și-a mărit cheltuielile de apărare cu 50%, în timp ce țările NATO și le-au diminuat pe ale lor cu 20% în medie.” – Anders Fogh Rasmussen, Secretarul general al NATO (3 Aug 2014):
  http://www.agerpres.ro/externe/2014/08/03/nato-rasmussen-pledeaza-in-favoarea-unor-noi-planuri-de-aparare-in-fata-rusiei-15-06-02

  „Rusia AVERTIZEAZĂ Republica Moldova că există riscul destabilizării situaţiei în Transnistria” – „MOSCOVA, (astăzi, 20:32)”:
  http://www.mediafax.ro/externe/rusia-avertizeaza-republica-moldova-ca-exista-riscul-destabilizarii-situatiei-in-transnistria-13034011

  („Am efectuat EXECUTII prin impuscare, pentru a preveni haosul” –

  protv.md/stiri/international/criza-in-ucraina-purtator-de-cuvant-al-rebelilor-am-efectuat-executii–645961.html
  )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: