Politicienii momentului și Momentul oamenilor politici

28 iun.

Pornind de la definiția lui Ernest Renan, a națiunii ca voință de unitate, confirmată în mod permanent, fiecare zi a unei națiuni este crucială. Și totuși, există etape, momente în viața unei națiuni, în care slăbiciunea se pedepsește dublu, iar consecințele ei pot fi dezastruoase pentru membrii comunității.

Recunosc, am așteptat recenta conferință de presă, anunțată de Cotroceni cu ocazia scandalului în care a fost implicat fratele președintelui României, cu o oarecare strângere de inimă. Am perceput aceste luni, în care atmosfera geopolitică pare să devină tot mai densă și mai apăsătoare, iar regiunea în care ne-a fost dat să ne naștem pare să devină un mic centru al Universului, ca pe o perioadă de răscruce. Și momentul de săptămâna trecută, în care președintele Traian Băsescu a găsit de cuviință să-și facă publică atitudinea față de scandalul în care a fost implicat fratele său, mi s-a părut unul dintre acele momente de criză, în care destinul unei comunități întregi depinde de un cuvânt spus de la cea mai înaltă tribună a Țării.

“În zece ani nu am făcut nicio intervenție în justiție. Plec de la premisa că în fața justiției toți sunt egali. Faptul că ești fratele președintelui nu te scutește de nimic. Sper că varianta fratelui meu este cea reală. Regret că fratele meu s-a implicat într-un astfel de anturaj”, a zis președintele Traian Băsescu (citat după deschide.md), confirmând că a respectat și va respecta mereu independența acestei instituții fundamentale într-o democrație.

Sigur, este o atitudine perfect normală, dar suntem obișnuiți cu practici atât de îndepărtate de normalitate, încât ne entuziasmăm și ne bucurăm de fiecare manifestare a normalității. Am citit undeva părerea că președintele n-ar fi trebuit să facă aceste precizări, pentru că este o poziție „de la sine înțeleasă”. Ei bine, nu e chiar așa, în condițiile în care una dintre principalele probleme ale societății noastre este corupția. Pe de altă parte, atunci când problema atinge chestiuni de familie, povara onestității devine și mai greu de dus (repet, într-o societate în care lipsa unor principii democratice se face simțită, mai ales în momentele de criză). „Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate”, zicea Eminescu . Pericolul este cu atât mai mare, cu cât suntem martorii (și participanții, volens, nolens) unor schimbări geopolitice majore, iar rolul liderilor, în aceste condiții, este greu de supraestimat. Oricât de mult ne-am baza pe spiritul popular, moralul lui este setat la cotele stabilite de clasa politică. Cetățeanul nu poate să nu observe creșterea temperaturii din societate, nici furtunile din zona mass-media, care, uneori fără să vrea, reflectă „mișcările de trupe” din culisele politice.
Știu cât de discutat (controversat) a fost atașamentul românilor basarabeni față de Traian Băsescu. Discuțiile au atins unele coarde sensibile, mai ales în perioadele electorale și în cele în care s-a pus la cale suspendarea președintelui Băsescu, iar implicarea vectorului basarabean în politica românească a trezit și multe nemulțumiri. Istoria a vrut așa, încât o parte a românilor să fie rupți de trunchiul societății, să nu aibă o altă legătură cu aceasta, decât una „extratemporală”, care face referire la dorința de unificare națională din secolele trecute. Dorință, dar nu moft. Dorință firească, pentru că problema frontierelor (și mai ales a celor din est) este problema securității întregii frontiere și a întregii societăți românești.

Spre deosebire de alți politicieni (cu unele mici, dar remarcabile, excepții), Traian Băsescu a avut mereu curajul să abordeze acest set de probleme, extrem de delicate, ale României actuale. Asta explică atașamentul pe care mulți dintre românii basarabeni l-au exprimat, în special în perioadele electorale, la urna de vot, față de discursul politic al președintelui Traian Băsescu. Cum tema acestui discurs este una deosebit de dureroasă, numai oameni de înaltă vocație, conștienți de miza jocului geopolitic, au abordat-o în mod consecvent.

N-a trecut mult timp, de când o bună parte a presei românești s-a entuziasmat, s-a plecat umil și a aplaudat în picioare intrarea lui Vladimir Putin (cu mari întârzieri, absolut nediplomatice) în cadrul Summitului NATO de la București, din 2008. Și mai puțin timp a trecut de la evenimentele violente din societatea românească, urmare a unui înverșunat război mediatic, în care o parte a mass-media din România a „sunat” ciudat de asemănător cu mesajul emanat de Vocea Rusiei. N-au trecut mulți ani de atunci, ziceam, și, dacă trebuia confirmat o dată în plus că Putin este un dictator fără scrupule, acest lucru l-au confirmat evenimentele de ultimă oră de la frontiera ruso-ucraineană.
Aceste și alte, aparent nesemnificative, simptome ale „febrei geopolitice” indică o stare de criză, în care „organismul social”, ființa colectivă care trebuie să supraviețuiască între frontierele României, are nevoie de grija unor oameni politici, cu verticalitate, nu a unor simpli politicieni de moment. Altfel, spus, nu e momentul politicienilor de moment, a venit momentul oamenilor capabili să-și asume roluri de anvergură. Pe ambele maluri ale Prutului.

Articol publicat în Evenimentul Zilei: aici și aici.

3 răspunsuri sa “Politicienii momentului și Momentul oamenilor politici”

  1. admin iunie 28, 2014 la 6:42 pm #

    Reblogged this on fata noptii and commented:
    „N-a trecut mult timp, de când o bună parte a presei românești s-a entuziasmat, s-a plecat umil și a aplaudat în picioare intrarea lui Vladimir Putin (cu mari întârzieri, absolut nediplomatice) în cadrul Summitului NATO de la București, din 2008. Și mai puțin timp a trecut de la evenimentele violente din societatea românească, urmare a unui înverșunat război mediatic, în care o parte a mass-media din România a „sunat” ciudat de asemănător cu mesajul emanat de Vocea Rusiei. N-au trecut mulți ani de atunci, ziceam, și, dacă trebuia confirmat o dată în plus că Putin este un dictator fără scrupule, acest lucru l-au confirmat evenimentele de ultimă oră de la frontiera ruso-ucraineană.”
    de Argentina Gribincea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

Sree is travelling

Travel blog of Sreejith Vijayakumar

Sparkle And Love

By Romina Talpos

Balet la superlativ

First comes the sweat. Then comes the beauty if you're very lucky and have said your prayers. (George Balanchine)

%d blogeri au apreciat: