Nu avem nevoie de „românizare”! *

2 Iun

Un coleg din străinătate, bun prieten, care venea în fiecare an în deplasări de documentare la Chișinău și scria mult despre realitățile din Republica Moldova, m-a surprins, la un moment dat, cu un articol ceva mai superficial decât de obicei, astfel încât, în timpul unei discuții, i-am cerut argumente. Nu s-a supărat. Avea exercițiul polemicii amicale, dar principiale ( Amicus Plato, sed magis amica Veritas). Mai mult, a fost sincer, dându-mi dreptate, dar insistând asupra ideilor sale, deși recunoștea că plătește tribut ideologiei oficiale de la noi, care era pe atunci „moldovenismul primitiv” ( a se vedea , în acest sens, articolul Moldovenism: the State Ideology of the Republic of Moldova ).

Îi sunt recunoscătoare că n-a inventat niște argumente, într-o desperată și cronofagă încercare de a-mi demonstra că ar avea dreptate. A recunoscut onest că argumentele lui sunt de natură extraștiințifică. N-am putut să nu-i spun că se lăsa antrenat într-un joc periculos. Și cam aici s-a încheiat, pentru un timp, comunicarea noastră. Printre altele, l-am întrebat ce va spune, dacă, la un moment dat, conștiința românească a românilor basarabeni se va trezi și va răsturna toate sondajele mincinoase și toate falsurile răspândite de „moldoveniști”. Și mi-a zis, glumind: „Mă voi reprofila, voi scrie despre Bulgaria! Sau, și mai bine, voi spune că tabloul s-a schimbat datorită românizării!”

Cunoșteam starea de spirit din satele noastre, făcusem zeci de deplasări prin Basarabia și Nordul Bucovinei, știam cum sunt manipulați cetățenii noștri. Și la sud, și la nord, auzesem cântece românești și vorbe din bătrâni, care m-au convins de românismul nostru, al moldovenilor basarabeni. Călătorind prin zonele bogate cu folclor ale fostei R.S.S.Moldovenești, am găsit identitatea românească la ea acasă, adică pe la vetrele țăranilor noștri. Propaganda și politica românofobă  a autorităților însă făcea ca populația că fie reticentă în cazurile în care trebuia să se pronunțe public despre identitatea sa. De cele mai multe ori, în situații delicate (precum sondajele „semioficiale” sau dezbaterile publice), cetățenii noștri refuzau să se pronunțe tranșant, căutau tertipuri pentru a evita subiectul. De multe ori, omul repeta, ca un papagal, ceea ce credea că ar da bine în ochii autorităților (pentru asta, avea mereu la dispoziție kilometri de presă oficială, plină de propagandă moldovenistă). Cel mai simplu era să accepte „argumentația oficială” (de obicei, oamenii repetau „aforisme” lansate de politicinei agrarieni și comuniști: „Era bine când o plecat românii, dar încă n-o venit rușii!” – de parcă o asemenea perioadă ar fi existat vreodată!, – și alte invenții de acest gen)…  Și nu se simțea vinovat. De bună seamă, dacă „moldovean” înseamnă „român”,  iar „politica națională” suprima în mod permanent, pe diverse căi, direct sau mai subtil, românismul,  alegerea cea mai ușoară era una „moldovenistă” (constituind doar o „jumătate de minciună”).

hora (2)

Ansamblul folcloric „Hora”, conducător artistic Ion Bazatin, Chișinău, 1989

Hora, 1 dec.20134 2

Fotografie din 1 Decembrie 2013, Chișinău

Acest adevăr despre starea de lucruri de la noi îl cunoștea și prietenul meu, bineînțeles, dar și el alegea acea „jumătate de minciună”, care îl punea la adăpost de multe neplăceri. L-am întrebat, în acea discuție, și pe el, așa cum îi întreb și azi pe cei care folosesc termenul de „românizare”: cum poți româniza un român și de ce ar trebui românizat un român?  Ce logică suportă această tautologie? Ce o fi însemnând „românizarea românilor” și de ce un termen cauzator de neplăceri și chiar tragedii pe timpul sovieticilor (a se vedea, spre exemplu, cazul relatat de Mihai Cimpoi într-un interviu cu Ioana Revnic, în revista Limba  Română, pentru a înțelege că „românizarea” este o acuzație gravă, inventată de regimul sovietic, pentru a-i persecuta pe românii care încercau să-și apere limba maternă de rusificarea forțată la care era supusă) este folosit și azi, uneori cu cele mai bune intenții ( ca să nu mai pomenit despre propaganda moldovenistă)?

Domnișoara și cățelul :)

O fotografie făcută pe 1 Decembrie 2013 la Chișinău

Protestatari pe biciclete (2)

Fotografie făcută la un miting al PL, Chișinău

Pe mulți i-am auzit folosind termenul, considerând că „românizarea” ar putea însemna actului de recuperare a valorilor pe care totalitarismul, regimul sovietic, ni le-a confiscat. Într-un articol mai vechi, publicistul Constantin Tănase povestește despre felul în care l-au „românizat”… părinții. Un pamflet excelent, a cărui concluzie este că mereu am fost și vom rămâne români. Cu alte cuvinte, nu putem fi românizați, pentru că suntem români. Părinții și bunicii noștri, fiind moldoveni, au fost /sunt și  români, iar  cele două noțiuni nu se exclud. Drept dovadă că aveam dreptate acum douăzeci de ani, când mă revoltase termenul de „românizare”, folosit de colegul meu, este faptul că azi, când societatea devine din ce în ce mai democratică, iar opinia publică își recâștigă statutul de instituție socială importantă, identitatea românească reușește să se reafirme în spațiul pruto-nistrean (chiar dacă mai încet decât ne-am dori). Îmi veți spune că mulți români (basarabeni și transnistreni, în special) s-au mankurtizat, nu mai știu cine sunt. Adevărat, dar mankurtizarea înseamnă alienare, dezrădăcinare, iar un român nu încetează a mai fi român, atunci când își pierde cunoștința, nici când e în comă, nici în alte situații dramatice. Nici atunci când moare nu-și pierde calitatea de român, ci o transmite urmașilor. De ce, dară, i-am refuza dreptul de a fi român unuia care și-a pierdut conștiința de sine din motive neimputabile? De ce le-am refuza șansa de recuperare celor care au fost privați de moștenirea lăsată de străbuni? Moștenire indiscutabilă, pentru că  un Dosoftei sau Enescu, Eliade sau Cioran, Eminescu sau Brâncuși n-au plecat nicăieri. Noi ne-am îndepărtat de ei, din cauza politicii de deznaționalizare, promovată de Kremlin. Noi suntem în situația de a fi recuperați, dacă le permitem valorilor noastre spirituale să ne recupereze pentru istorie.

* * *

Chiar dacă acest blog este în întregime o mărturie a românismului nostru, cred că nu strică să inserez aici și câteva dintre secvențele surprinse de mine în timpul unor manifestări ale românilor din Chișinău.

„Și să sperăm că o să fim odată România Mare!” (Cristi Aldea-Teodorovici, 2011):

* * *

Uniți sub tricolor (2014):

* * *

Copii sub tricolor, Chișinău, 2009:

* * *

Neamul nostru fără frică… Lampioane de 1 Decembrie la Chișinău. 2013:

* * *

Fragment din discursul Excelenței sale Ambasadorul Marius Lazurcă în cadrul festivităților dedicate Zilei de 1 Decembrie la Chișinău. Teatrul Ginta Latină, 1 decembrie 2013:

* * *

Bună seara! Începutul spectacolului dedicat zilei de 1 Decembrie la teatrul Ginta Latină. 1.12.2013, Chișinău:

* * *

Îndemn la Unire. Corul Liceului Prometeu. Chișinău, 1 decembrie 2013, teatrul Ginta Latină:

* – Variantă. Articol publicat inițial în Evenimentul Zilei și preluat de portalul Știri Locale

Un răspuns to “Nu avem nevoie de „românizare”! *”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fă, Doamne, o minune! | GriArg - Iunie 5, 2014

    […] Înregistrat de mine, la 1 decembrie 2013, acest fragment din spectacolul teatrului Ginta Latină din Chișinău, vine să completeze lista filmulețelor din postarea precedentă: […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: