Antimoldovenismul moldoveniștilor declarați

16 apr.

Antimoldovenismul așa-zișilor moldoveniști sau: Cazul Dodon-Doga și practicile promotorilor moldo-statalismului

 Am demonstrat, în repetate rânduri, caracterul antiromânesc, rasist, xenofob al așa-zisei teorii a moldovenismului, pe care, în urma unei fraze spuse de președintele Mircea Snegur, mulți au numit-o „moldovenism primitiv”. Promotorii mai recenți ai acestei teorii își revendică titlul de „moldo-stataliști”. Oricare ar fi denumirea acestei ideologii, esența ei este una separatistă, xenofobă, fiind exact pe placul liderilor de la Kremlin, pentru că lovește direct în interesele noastre.

Teoria moldovenistă (alias „moldo-statalistă”) este foarte săracă la capitolul spiritualitate. În fond, e o teorie inconsistentă, pentru că proclamă, în mod extremist (uneori și rasist), superioritatea „națiunii moldovenești”, confruntând-o cu entitatea românească, dar nu are argumente, nu poate face dovada unor realizări culturale, nu are nume și opere notorii. Or, ce fel de națiune fără cultură? Iată de ce moldovenismul recurge atât de des la plagiat și la alte forme de falsificare – doar-doar o aduna puțină „zestre”.  Recent, un nou scandal a fost declanșat de unul dinte promotorii moldovenismului, care a folosit într-un spot de publicitate politică o melodie a maestrului Eugen Doga. Mai multe despre acest nou scandal al „moldo-stataliștilor” puteți citi aici.

Și tot aici, în toată această ilară poveste, e și dovada caracterului antimoldovenesc al moldovenismului. Profund antimoldovenesc. De ce? Pentru că moldovenii (adică românii născuți în zona Moldovei) au un rol important în cultura română, fiind parte constitutivă a ei. Nu poți „lovi” în românism, fără a răni măcar un moldovean. Și nici nu poți să-l „extragi” pe Eminescu din contextul culturii românești, pentru că pierzi, astfel, cea mai mare parte a operei eminesciene. Dovadă experiența noastră din perioada sovietică: Eminescu era considerat „Luceafăr al literaturii moldovenești”, dar, din toată opera lui, Cenzura ne lăsa să cunoaștem doar câteva poeme și nuvele. Și eram bucuroși să putem citi Cezara și Sărmanul Dionis (chiar dacă tot cenzurate!) și că nu eram forțați să ne rezumăm la Somnoroase păsărele. Același lucru în privința lui Creangă, Alecsandri sau alți clasici revendicați de moldoveniști.

Mai mult, nu-i poți despărți de restul culturii române nici pe moldovenii care au creat în perioadele de ocupație rusească (Mateevici, Hâjdeu, Russo), a căror operă nu poate fi „dezlegată” de contextul cultural românesc, indiferent de originile etnice sau viziunile politice ale autorilor. Aici ar fi interesant de discutat despre încercarea moldoveniștilor din perioada sovietică de a-i „privatiza” pe Negruzzi (doar pentru că l-a tradus pe Pușchin!) sau pe… Coșbuc (doar pentru poemul Noi vrem pământ!). Pe de altă parte, moldoveanul Iorga, cel care a scris volume întregi despre românismul moldovenilor, nu i-a „sedus”, nu știu de ce. Și mai curios e că moldo-stataliștii nu spun o vorbă despre istoricul basarabean Ștefan Ciobanu. Hélas, nici el nu a știut să-i seducă, în ciuda numeroaselor merite academice! No, eu l-aș recomanda cu  dragă inimă dlor moldo-stataliși. 🙂

Prin teoria lor separatistă și xenofobă, moldoveniștii îi desființează pe autorii/artiștii moldoveni, rupându-i din context, iar pe restul moldovenilor, pe care îi proclamă pompos „etnici moldoveni”, îi anihilează ca entitate spirituală, ca argument fenomenologic, privându-i de trecutul lor cultural.

Iată de ce spun că politicienii care s-au urcat călare pe teoria moldo-statalistă sunt cei mai mari dușmani ai moldovenilor. Ei ne vor săraci lipiți pământului în toate privințele, din toate punctele de vedere: și material – pentru că vor să fure, așa cum i-a învățat „marele Marx” și cum ne-au demonstrat deja că pot!, să-și facă palate pe seama celor mai amărâți dintre moldoveni, și spiritual – lipsindu-ne de tot ce au creat artiștii noștri de-a lungul secolelor, în albia civilizației românești.

P.S. A se vedea și: Moldoveniști pentru liniștea expansionismului rusesc sau căutători de sine?

* * *

Articol preluat de stirilocale.md .

7 răspunsuri sa “Antimoldovenismul moldoveniștilor declarați”

 1. Hronic aprilie 16, 2014 la 8:52 pm #

  Karl Marx: “Limba romana e un fel de italiana orientala. Bastinasii din Moldo – Valahia se numesc ei insisi romani; vecinii lor ii numesc vlahi sau valahi”.

  • CiGriArg aprilie 16, 2014 la 11:38 pm #

   Da, îmi aduc aminte că eram mică, nu înțelegeam nimic, dar mi-a rămas în memorie expresia gravă a lui tata, care îmi citea ceva dintr-un caiet (probabil că eu, curioasă fiind, l-am întrebat ce citește). Erau niște însemnări din cartea lui Andrei Oțetea… Am înțeles sensul celor citite de tata abia mai târziu, când știam că deja să țin un secret: Marx, și apoi Engels, au spus clar că Basarabia a fost anexată/ocupată de Rusia, care asuprea popoarele neruse…

   Am păstrat caietele lui tata în biblioteca mea, până am plecat de acasă, și acum nu mai știu unde sunt, cu regret. Noroc de memoria mea. Nu știu dacă tata se gândea atunci că îmi influențează cumva percepțiile cu acele citate, dar sunt sigură că le-a influențat. Însuși faptul că îmi vorbea cu seriozitate de om matur mă făcea să fiu atentă la mesaj. 🙂

 2. Tofan Gheorghe aprilie 17, 2014 la 6:45 am #

  In toata chestia asta cu Stati, Dodon si altii ca ei, trebuie sa fim foarte atenti si abili in folosirea terminologiei. Ei nu sunt moldovenisti. Ei sunt antimoldoveni fiindca urasc si sunt impotriva a tot ce-i moldovenesc, a noastra, a moldovenilor. Ei lovesc in doua directii – in cei care-si zic romani si care-si zic moldoveni. Scopul lor e discreditarea noastra, a moldovenilor in primul rand, atat in Romania, cat si in Rusia ori RM provocand „cati mai multi romani” sa discute cu ei, „moldovenistii”. Ei se numesc asa batandu-se cu pumnii in piept. Noi insa trebuie sa le spunem pe nume – intriganti politici, speculanti, venetici, tradatori de neam, (nu e nevoie de cuvinte mai „tari”, stiinitifice). Scopul lor e unul de lunga durata – crearea unei conotatii peiorative in jurul cuvantului, notiunii de moldovean de chiar noi insine, moldovenii, Iar asta e inadmisibil. A fi moldovean inseamna a fi in afara ideilor lui Shelin, Dodon, Voronin, Tkaciuc etc. A fi moldovean inseamna a fi din Moldova (din Moldova istorica, dn dreapta ori din stanga Prutului), inseamna a fi mandru pentru multe bune ce au facut moldovenii in istorie, inseamna a fi demn, goospodar, intelept fie ca esti in componenta Romaniei, fie ca esti in afara Romaniei. Moldovenii sunt partea plina de demnitate a Romaniei moderne. Nu e corect cand ziaristii din Romania si Moldova cad in capcanele discutiilor despre moldovenism („pro” sau „contra”). Nu exista „moldovenism”, nu exista „o teorie „asa-zisa” moldovenista”. Eu sunt moldovean si vreau unirea cu Romania, iar ei sunt niste diletanti, intriganti, oameni agresivi de rea credinta cu care nu trebuie sa polemizam. Televiziunea, radioul si scoala trebuie explice populatiei ca a fi moldovean inseamna a fi roman. Cum? E o alta tema de sicutie…

  • CiGriArg aprilie 18, 2014 la 9:20 am #

   Mulțumesc pentru comentariu. Sigur că este un fals, dar falsitatea oricărui discurs (dacă nu doriți să-i spuneți teorie, deși nu văd de ce nu i-am zice așa – or, există și teorii false! 🙂 – îi puteți spune discurs) trebuie demonstrată. Altfel, cu mijloacele pe care le are Kremlinul la dispoziție, poate impune o percepție falsă, așa cum a făcut-o în perioada sovietică: pentru că n-a avut oponenți, percepția falsă despre un așa-zis antagonsim între „moldoveni” și restul românilor a fost parte a ideologiei oficiale a URSS (cel puțin pe teritoriul RSS Moldovenești), iar după 1992 aceasta a devenit ideologia oficială a Republicii Moldova. Mai mult, chiar dacă astăzi vorbim liber despre identitatea noastră românească, faimoasele teze PCRM-iste, adoptate în calitate de politică oficială a RM, cu titlul de „Politica Națională a Republicii Moldova”, în că sunt în vigoare (adică, nu doar se constituie într-o ideologie, ci sunt chiar ideologia oficială a RM!). Din câte știu abia acum, foarte recent s-a pus problema abolirii acestei legi, de către PL.

   P.S. Despre această lege s-a scris mult la vremea respectivă. Am scris chiar și eu. 🙂

 3. fatanoptii aprilie 17, 2014 la 4:47 pm #

  Reblogged this on fata noptii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

Sree is travelling

Travel blog of Sreejith Vijayakumar

Sparkle And Love

By Romina Talpos

Balet la superlativ

First comes the sweat. Then comes the beauty if you're very lucky and have said your prayers. (George Balanchine)

%d blogeri au apreciat: