Lumina stelei…

5 iul.

* * *

Este a noastră limba noastră
și noi suntem cu ea popor,
cum stelele
din cer
sunt stele
cu veșnică lumina lor…

* * *

Tema limbii materne și a plaiului natal este chintesența esteticii matcovschiene. Sigur, nu sunt singurele teme care îi susțin opera, după cum nu sunt temele îndrăgite doar de el. Mai mult, simbolurile-suport sunt de multe ori comune cu ale altor colegi de generație, lucru firesc, pentru că poetul a făcut parte din generația scriitorilor basarabeni luptători pentru recuperarea valorilor românismului, pentru reabilitatrea cuvintelor românești (chiar în cadrul așa-zisei „limbi moldovenești” –  apropo, o  astfel de luptă comună pentru salvgardarea limbii materne creează un climat aparte în mediul intelectual și artistic), apoi pentru trecerea la alfabetul latin, apoi… Și astăzi luptă. Altfel. Poate că de acolo dintre stele, din  veșnicia adevărului, continuă lupta începută aici pe pământ…

Luptă cu armele pe care le-a(u) creat.

Dumnezeu să-l odihnească pe poetul Dumitru Matcovschi, luminată fie-i amintirea. A suferit, dar și-a împlinit datoria de Om (așa cum și-a propus). Opera lui, cărțile, cuvintele, metaforele au rămas aici, luptătoare…

* * *

Recitind și redescoperind opera lui Dumitru Matcovschi, pare firesc faptul că unele dintre acele metafore sunt reluate – e adevărat, în contexte diferite -, astfel încât se creează impresia că nu avem în față poeme și cicluri de versuri, ci un continuu monolog interior, chiar dacă acest monolog ia uneori forma… unor dialoguri (amprentate de experiența din domeniul dramaturgiei a autorului), chiar dacă acest monolog interior se „sparge” în voci și personaje diferite: soția poetului Alexandrina, fiicele Dumitrița și Adriana, frați, surori, colegi, personaje istorice, personaje din piesele sale de teatru, apoi șoferul Struț (după cum s-a constatat, în realitate un recidivist eliberat condiționat), cel care a condus autobuzul ucigaș, apoi veneticii, dușmanii,  dar și corbii, căprioarele, fauna, flora – toate devin instrumente de redare a discursului poetic și construiesc un adevărat cor pentru ceea ce poetul numește în titlul plachetei din 1991 Imne și blesteme. Blestemul este adresat celor care ne suprimă, veneticului, mancurtului, vicleanului, hoțului, călăului. Imnul e pentru România și români – pentru cei curați la suflet.

* * *

În numele ciobanului Ion

                                                Dumitru Matcovschi

În numele ciobanului Ion,

Lovit sălbatec cu potcoava-n tâmplă,

Te blestem, polițai de la raion

Cu suflet negru și cu gura strâmbă.

În numele morarului Trofim,

Bătut cu patul armei pân-la sânge,

Te blestem, rob al pârei, anonim,

Ce  n-ai știut cu neamul tău a plânge.

În numele porcarului Tudor,

Cel torturat cu biciul și cu slova,

Te blestem, câine de judecător,

Venit să facă ordine-n Moldova.

În numele plugarului Culai,

De lângă brazdă rupt, de lângă vatră,

Te blestem, paznic nemilos de rai –

Târâie-brâu cu inimă de piatră.

În numele unui părinte – Țepordei,

Trimis în ocnă grea, siberiană,

Te blestem, Iudă, cu toți frații mei;

Ei n-au călcat pe cruce și icoană.

În numele poetului Mihai,

Înstrăinat ce-a fost cu anasâna,

Te blestem, lacom strâmbător de grai,

Ce-ai pângărit ideea și țărâna.

În numele poporului întreg,

În numele memoriei eterne,

Te blestem, te detetst, te-acuz, te neg,

Călău al inchiziției moderne!

* * *

Probabil, cea mai cunoscută și mai cântată piesă a poetului: Basarabia, interpretată de formația lui Mihai Dolgan…

* * *

Literele noastre dragi,

Literele noastre sfinte, 

Când se-adună în cuvinte, 

Sunt mai dulci ca niște fragi…

* * *

De la strofa dulce despre literele-fragi pornește „povestea”, îmbrăcată în metaforă (astfel încât ai nevoie să-ți amintești metaforele „istorice”, pe care se clădește întreaga poezie), a alfabetului nostru (evident, latin):

Sunt latine, jur că sunt,

Sună ca un clopot greu,

Miez de noapte luminând,

Limba noastră, graiul meu.

* * *

Citind versurile lui Dumitru Matcovschi, nu poți să nu te gândești la sensul existenței noastre, la prețul vieții, la puterea de sacrificiu a omului, la destinul nostru în istorie… Și nu poți să nu-ți dai seama că, dacă îți dorești o bună educație pentru copil, spre exemplu, vei apela neapărat la opera lui Dumitru Matcovschi, pentru că opera sa conține, promovează mesajul cel mai direct și mai laconic – optim, aș zice -, care s-ar potrivi nobilei misiuni de formare a tinerelor caractere, iar dacă dorești să-ți păstrezi tu însuți prospețimea simțirii și sufletul de copil, te vei întorce, din când în când, la raftul cu volumele poetului… Altceva, mai mult, ce și-ar fi putut dori un Poet?

* * *

Nu mi-am propus aici să fac analize literare, ci, urmând tradiția acestui blog (vezi postările despre Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion Vatamanu sau Anatol Codru, spre exemplu), încerc să explic de ce insist auspra unor aspecte sau teme. Evident, admit că oricine are dreptul să-și argumenteze opțiunile, iar unele dintre acestea ar putea fi oarecum diferite, poate contrare, acestui demers al meu.  De gustibus…,  cum zice o vorba din bătrâni… Am toată încrederea în gusturile cititorilor blogului meu, la fel cum – noblesse oblige – sunt nevoită să am toată încrederea în gusturile mele, lucru valabil chiar și în cazurile în care gusturile noastre nu prea coincid. Nu pot coincide mereu și în orice caz, și nici nu trebuie să coincidă.

Versurile lui Matcovschi au o cantabilitate aparte (nu degeaba multe dintre ele chiar au devenit cântece, ba chiar șlagăre, și, dintre mijloacele poetice, repetiția, cea care conferă versului și mai multă cantabilitate, e la loc de cinste în creațiile sale), un simbolism și o dramaturgie specifice. Totuși, nu oricine are răbdarea necesară pentru a le evalua, a le gusta și a le prețui. Dincolo de orice fel de dispute teoretice, rămâne legenda, povestea, mitul… Rămâne exemplul. Rămâne simbolul. Pentru toate astea îi datorăm recunoștința noastră. După cum am mai spus și cu alte ocazii, criticii poetului au datoria să facă  ceea ce n-a reușit el (eventual, să facă mai bine!),  dar și admiratorii lui au datoria să-i continue visul, astfel încât poetul să nu aibă de ce ne reproșa, de acolo, din ceruri, că a suferit degeaba, că s-a sacrficat pentru o turmă de nerecunosători.

Acestea fiind spuse, voi mai posta câteva poeme și câteva melodii, lăsând versurile și muzica să vorbească…

* * *

Înflorea odată crinul…

Satele Moldovei mele…

P.S. Recunosc, această postare ar fi trebuit să fie prima (așa a și fost scrisă), dar va apărea spre sfârșitul acestui șir de articole În Memoriam Dumitru Matcovschi.

Reclame

7 răspunsuri to “Lumina stelei…”

 1. dan iulie 21, 2013 la 10:41 am #

  Tulburătoare versuri…

  • CiGriArg iulie 22, 2013 la 3:02 pm #

   Mulțumesc… Am citat mai multe fragmente din Imne și Blesteme (1991), primul volum scris de Matcovschi după tragica întâmplare. Toată cartea se menține pe această undă a intensității sentimentului, a trăirii. Tehinica versului este inegală, într-un fel explicabil. Trărirea e cea care ridică volumul la nivelul capodoperelor de necontestat. E un adevărat jurnal al durerii și fericirii – sunt conștientă de asocierea, cred că neîntâmplătoare, a acestor cuvinte cu amintirea lui Steinhardt (sigur, e mult diferit ca scenariu, dar la fel de zguduitor, prin puritatea cugetului și puterea sufletească)… Volumul trebuie citit în întregime, altfel, poți pierde mult din mesaj (unul complex: e mărturisirea slăbiciunii în fața răului, dar o mărturisire care, prin ea însăși, anunță victoria spiritului asupra acestui rău – e ceva atât de subtil, încât e greu de redat doar în câteva cuvinte)… Versurile citate aici sunt doar pentru a exemplifica despre ce fel de scriere e vorba…

 2. monicaiscrujurma iulie 24, 2013 la 10:58 pm #

  […] Acestea sunt unele dintre blogurile pe care le apreciez pentru stilul in care sunt scrise materialele, pentru informatiile pe care le ofera si deasemenea pentru dedicarea cu care unii autori posteaza regulat, scrisul fiind parte din viata lor. Cu respect, nominalizez:
  https://argribincea.wordpress.com […]
  http://monicajurmablog.wordpress.com/2013/07/24/blogul-meu-cel-nominalizat-la-a-three-bouquet-awards/

  • CiGriArg iulie 25, 2013 la 8:44 am #

   Mulțumesc mult! Atât pentru nominalizare, cât și pentru caldele cuvinte și frumoasele sentimente. Ceea ce n-am reușit să spun încă (aici, pe blog, pentru că în cealaltă jumătate de realitate am discutat deja toate aspectele problemei) e că mai am dificultăți cu accesul la rețeaua internet. „Simptomele” sunt cele de data trecută, când o companie de telefonie rusească a blocat WordPress-ul în zona de influență rusă, doar că acum nu apare sigla acelei companii, ci, pur și simplu, nu pot intra de blog sau, dacă totuși intru, nu pot posta, nu văd toate butoanele, nu pot comenta atunci când doresc etc. La fel de greu mi-e să deschid poșta electronică (mai bine zis, de deschis o deschid, dar nu se închide – se blochează computerul, când dau „Log Out”. Și Facebook este practic inaccesibil (au fost câteva excepții, în prima perioadă a acestei crize, când FB se putea citi și puteam da „like”, dar nu puteam comenta. Acum nici asta nu mai e posibil). Am unele presupuneri (acum, după ce am curățat din nou tot ce putea fi infectat sau compromis), dar aștept diagnosticul unor buni prieteni și experți în astfel de „necazuri”. Abia după voi lua decizia finală privind abonamentul meu, modul în care folosesc internetul, scrierea pe blog etc.etc. Până atunci, vă mulțumesc tuturor pentru răbdare și înțelegere. Citesc cu mare plăcere ceea ce scrieți, urmăresc, în ciuda dificultăților, „mișcarea” blogosferică și abia aștept să revin și eu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

%d blogeri au apreciat asta: