Armonii cromatice pe fondul dezarmoniilor geopolitice

16 iun.

Col bienală 13Când armele tac, se zice, vorbesc artele (știu că Cicero ar fi zis altfel (Inter arma silent musae), dar acum este cazul să parafrazăm).

Mai multe evenimente culturale, care au marcat aceste zile ploioase de vară, au făcut să amortizeze efectele mediatice ale știrilor îngrijorătoare de pe malul Nistrului. Sigur, despre diversiunile armatei ruse, care staționează ilegal în zonaColț cu rablouri bienală 13 transnistreană, s-a scris și s-a vorbit  foarte mult.

Alarma au dat-o mai mulți comentatori care sunt atenți la situația din zonă. De altfel, era de așteptat ca această situație să se agraveze, semnalele privind intenția Kremlinului de a-și menține rolul de hegemon intensificându-se pe măsură ce Chișinăul se „îndreaptă” către Photo1843destinația vestică, ceea este perceput – și pe bună dreptate – ca o pierdere a influenței Kremlinului. Mesajul Rusiei adresat către români a fost tot mai tăios, mai agresiv în ultimii ani, evenimentele de la București și, mai ales, cele de la Chișinău confirmând, dacă mai era nevoie, că Rusia nu lasă nimic din mână, fără… luptă (de cele mai multe ori lupta însemnând război în toată regula, din păcate).

* * *

Festivalul Cronograf , Zilele culturii japoneze și, cel mai recent dintre evenimentele culturale,Photo1840 Bienala de pictură  de la Galeriile Brâncuși sunt doar câteva dintre subiectele care au  „sunat” Marea Britanieîn dezacord total cu isteria de pe malul Nistrului, conferind orașului un aer de normalitate europeană. Despre unele impresii și gânduri inspirate de evenimente sper să am ocazia de a mai scrie (dacă evenimentele poltice (și, mai ales, cele geopolitice) nu vor fi monopoliza atenția tuturor, marginalizând mesajul artiștilor). Deocamdată, iată câteva armonii cromatice, care ar fi meritat de departe mai multă implicare a factorului politic, decât seria de spectacole, absolut cacofonice, produse pe scena politică de la declanșarea tragediei din Pădurea Domnească…

* * *

Photo1844Premiul principal i-a revenit japonezului Toshio Yoshizumi, dar despre astfel de detalii șiDl.Tudor Zbârnea și dl Alexe Rău, Galeria Brâncuși, Bienala 2913, Chișinău despre lucrările care m-au impresionat cel mai mult voi povesti cu altă ocazie.

În fotografii: pictorul Tudor Zbârnea, director al Muzeului național de Artă și curatorul Bienalei, și Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale din Chișinău, în ultima zi a Bienalei.

 * * *

Eud.Zavtur, tablou bienalăDintre tablourile pe care le-am remarcat încă de la prima vizită a expoziției aș menționa unulAnatol Danilișin absolut uimitor, semnat de pictorița Eudochia Zavtur (autoarea tabloului de pe fundalul acestui blog: laleaua roz), tablouri ale altori pictori despre care am mai scris și cu alte ocazii (Eleonora Romanescu, Andrei Mudrea, Anatol Danilișin, Tudor Zbârnea,  Valentina Rusu-Ciobanu, Cezara Colesnic, Mihai Țăruș, Gheorghe Oprea, Ecaterina Ajder și alții), dar și tablouri ale unor tineri, nume noi, ce concureză frumos cu cele ale artiștilor consacrați, dar și cu extraordinare lucrări ale unor pictori de peste hotare. De departe cele mai multe nume  dintre cele necunoscute sau puțin cunoscute publicului din Chișinău provin din România, formând un pod de linii, culori, lumini și umbre între cele două maluri ale Prutului…

* * *

Tab. cezarei la Bienala 13Două taboluri ale Cezarei Colesnic se fac remarcate de departe, grație combinațiilor de culori deosebit de îndrăznețe și… acelor chipuri de îngeri triști, atât de cunoscute, din portretele de copii ale tinerei pictorițe, care este originară din Republica Moldova, dar actualmente locuiește la Paris.

* * *

Monocrom și lămâieAm făcut mai multe poze, pentru că expoziția din acest an a fost una extrem de generoasă cuPerete cu picturi ochiul meu: foarte multe picturi mi-au plăcut atât de mult, încât mi-au provocat nu doar admirație și dispoziție meditativă, ci m-au făcut să revin, pentru a le revedea. Intenția mea e să pun mai multe (cât mai multe!) poze de la Bienala 2013… Până atunci, după ce dați „clik” pe pozele pe care le-am inserat în această mică relatare și vedeți imaginile în dimensiuni obișnuite, puteți admira alte fotografii de la aceeași expoziție pe blogul Natei Albot.

* * *

Urmând o tragică manie, Rusia și-a băgat mereu codița în Balcani (un argument foarte bine documentat în acest sens este chiar istoria RASS Moldovenești, istoria moldovenismului în general,  decizia de formare a RASSM fiind luată din rațiuni geopolitice și imperialiste). De fiecare dată când se încingea atmosfera din Balcani, Rusia nu ezita să-și bage și „cornițele războinice” în acest „butoi de pulbere al Europei”. Acum, când Balcanii sunt din nou în fierbere, ar fi bine ca istoria să nu se repete. Și ar mai fi bine ca artele să vorbească atât de tare, încât armele să moară de ciudă că nu pot fi auzite!

P.S. Am avut din nou probleme cu computerul meu (mai bine zis, probleme de conexiune – cel mai greu merg blogul și pagina FB, iar uneori și e-mail-ul), fapt ce explică publicarea întârziată a acestor notițe. Sper că problemele se vor rezolva cât mai curând, astfel încât să pot reveni la acest subiect… armonios.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

%d blogeri au apreciat asta: