Încă o dată despre presă și libertatea noastră cea de toate zilele

29 apr.

Precizez, nu este vorba doar despre libertatea presei, ci și despre dreptul nostru la informare. Sunt teme care m-au preocupat mereu și despre care am mai scris (a se vedea aici, aici,  aici, aici, dar și alte articole semnate de mine). De mai bine de trei luni observ derapaje inadmisibile în procesul de democratizare a societății noastre. Și nu aș vorbi numai despre indicațiie telefonice ale Premierului demis de a se asigura un proces de supunere politică a mediului de afaceri, spre exemplu, ci și despre o campanie virulentă, în care unii actori politici sunt prezentati într-o manieră ironică, discreditați, denigrați, calomniați. O campanie de linșaj mediatc, fenomen similar cu cel produs în România și criticat aspru de instanțele europene.

De ce insist asupra acestui aspect? Pentru că de atmosfera din perioada acestor dezbateri (prevestitoare de anticipate, după toate aparențele) depinde calitatea procesului electoral (a dezbaterilor electorale care vor urma). De posibilitatea cetățeanului de a accede la surse de informație imparțiale și echidistante depinde capacitatea lui de a alege și, deci, calitatea viitorului Legislativ și a viitorului Executiv.

* * *

Unimedia este un portal de știri, care se pretinde neafiliat politic și echidistant. Mai întâi, e de remarcat o suspectă consecutivitate  a demisiilor la nivelul echipei guvernamentale, despre care s-a mai vorbit, de altfel: demisia neașteptată, ciudată chiar, motivată cu dorința de  a-și relua funcția de manager al companiei Interakt, deținătoare a portalului Unimedia (funcție la care renunțase, atunci când a fost angajat la Guvern), de acum câteva luni a lui Tudor Darie, fost consilier al Premierului, Vlad Filat (care peste puțin timp a fost și el demis din funcție, după ce el însuși a declanșat starea de conflict în AIE, denunțând acodul de constituire a acesteia!), pare să fi fost un fel de rândunică a… primăverii mioritice, care s-a desfășurat pe scena politicii moldovenești, „primăvară” care a șocat o lume toată prin violența discursurilor și aberația „pașilor politici” demonstrați de protagoniști. Demisia jurnalistului se întâmpla cu puțin timp înainte de scandalul din Pădurea Domnească (cel care a dat startul mediatizării crizei politice de la Chișinău) și de declanșarea campaniei contra PL. De remarcat și faptul că, aparent, conflictul ar fi între PDM și PLDM, adică între doi oameni de afaceri care se indentifică cu aceste două formațiuni politice (Vlad Plahotniuc și Vlad Filat), dar cel în care se lovește fără încetare este liderul PL Mihai Ghimpu, adică cel care s-a opus, tranșant, particpării Republicii Moldova la parada militară, organizată la Moscova la 9 mai 2010.

* * *

* * *

Recent, am avut o discuție cu șeful portalului Unimedia, prilejuită de articolul în care acesta pretindea că a fost atacat de Mihai Ghimpu, pentru o greșeală preluată de la un post de televiziune de la Chișinău, cu titlul, extrem de „echidistant”, Mihai Ghimpu atacă din nou presa!  Atitudinea mea l-a enervat pe dl Darie atât de mult, încât m-a blocat, așa cum, probabil, sunt blocate, pe  site-ul pe care îl administrează, comentariile incomode. Menționez că nu am folosit expresii insultătoare sau amenințări, deși am fost foarte directă în comentariile mele. Aveți întreaga discuție aici (pentru a vă putea face o impresie despre cât de tensionat a fost dialogul nostru):

Tudor Darie
about an hour ago ·
poziția Interakt la acuzațiile aduse de Mihai Ghimpu.
Revin mai târziu pe blog cu detalii despre amenințările lui bădița Mihai.

Mihai Ghimpu atacă din nou presa: UNIMEDIA e de vină!
unimedia.info
Politicianul Mihai Ghimpu atacă din nou presa. De această dată este vorba de portalul de știri UNIMEDIA. După ce anterior a aruncat cuvinte grele în adresa postului ProTV Chișinău și ziarului Adevărul, liderul PL s-a dezlănțuit pe blog și în adresa UNIMEDIA.
Like · · Unfollow Post · Share
Corneliu Gandrabur and 2 others like this.

Elena Profir Daca a dat si Publika si Unimedia aceeasi minciuna despre Ghimpu, inseamna ca atat Plahatniuc cat si Filat bat in Ghimpu.
52 minutes ago · Like

Asociatia Moldo-Italiana Dor http://ghimpu.wordpress.com/2013/04/28/buna-ziua-cititorilor-unimedia/

Bună ziua, cititorilor Unimedia!
ghimpu.wordpress.com
Stimați cetățeni, din păcate sunt din nou pus în situația să intru în polemică c…
See More
48 minutes ago · Like

Argentina Gribincea Tudor, dacă presa de la noi dorește să fie ignorată complet de cititori, nu are decât să practice în continuare această activitate de propagare a greșelilor de tot felul: de la agramatism dezgustător până la lipsa de respect vață de citior prin publicarea unor știri „aproximative”, nu tocmai conforme cu realitatea (ca să nu zic mincinoase). Nu mă refer la acest caz anume, ci la aberant de multele „erori” pe care le tot face „presa verde” în ultimul timp. Te atenționez că astfel, existând PREA multe cazuri în care ziarele și posturile TV prezintă doar o parte a unei declarați sau publică știri inexacte, se încalcă un drept fundamental: dreptul la informare. P.S. Am trecut în revistă doar cele mai grave „erori jurnalistice” din ultimele trei luni. Concluzia? E jale mare!
42 minutes ago · Like

Viktor Lukin Avem presa de doi bani. Toata-i inhamata ori la carul lui Filat, ori Voronin, ori Plahotniuc. Cum sa inteleaga oamenii care-i realitatea in acest caz? Iar Tudor mai bine si-ar asuma raspunderea si ar corecta stirea gresita despre Ghimpu. Ati preluat-o de alt post fara a o verifica, iar cind Ghimpu va suna ca s-o corecteze, il sfidati. Si apoi bociti ca va ameninta. Asa-i daca Ghimpu n-are mari bani. De va suna sefu cu asa o rugaminte, repede faceati aport.
21 minutes ago · Like

Tudor Darie http://tudordarie.md/2013/04/29/impulsul-lui-mihai-ghimpu-no-comment/
“Impulsul” lui Mihai Ghimpu. No comment. | Tudor Darie “Impulsul” lui Mihai Ghimpu. No comment. |
tudordarie.md
Probabil aș fi evitat să public acest articol, dacă nu ar fi fost deja a doua oa…
See More
18 minutes ago · Like

Argentina Gribincea Aiurea, Tudor. Datoria jurnalistul nu e să ne spună ce-i place și ce nu place la Ghimpu sau la alt politician (publicul va judeca, jurnalistul trebuie doar să informeze), ci să NU ADMITĂ greșelile. Atfel încât, te poți plânge NUMAI în cazul în care NU AI FĂCUT NICIO GREȘEALĂ. Dacă a apărut o greșeală, trebuie să o corectezi iemdiat, cu scuzele publicate cu litere mari, la vedere. Iar faptul că omul se supără că a fost cenzurat este absolut firesc.
8 minutes ago · Like

Tudor Darie Argentina, dacă justifici așa un comportament din partea dlui Ghimpu, înseamnă că nu avem ce discuta. O zi bună.
6 minutes ago · Like

Ursu Dan Vreau și eu să mă adresez, în primul rînd. ție, Tudor. Orice om are dreptul să fie supărat atunci cînd cel mai citit site de știri îi atribuie , cuvinte pe care nu le-a rostit și care pe deasupra, îl fac să pară un idiot.
Este regretabil și faptul că unimedia se scuză în știre indicînd faptul că și alte ziare au preluat această „știre”.O greșeală nu devine mai puțin gravă dacă o comite toată lumea.
Unimedia profită de lipsa de credibilitate a domnului Mihai Ghimpu, ca să mascheze o eroare, cît și faptul că nu a verificat informația.
5 minutes ago · Unlike · 1

Argentina Gribincea Apropo, nu doar autorii sunt deranjați de „șiretlicurile” jurnaliștilor agramați de la noi, ci – mai ales! – cititorii. Să știi că îți faci tu însuți un deserviciu, plângându-te, după ce publicația gestionată de tine e plină de greșeli de tot felul. Același lucru și despre A. Ț. Publică o știre mincinoasă, i se arată că a greșit, iar ea, în loc să-și prezinte scuzele, PUBLIC, scrie un articol în care se plânge că cel calomniat s-a supărat pe ziarul ei… :)))
4 minutes ago · Like

Argentina Gribincea Exact, Dan, este descalificant pentru un jurnalist să se justifice astfel. Comportamentul dlui Ghimpu e una, lipsa de onestitate a jurnaliștilor e cu totul altceva.
3 minutes ago · Like

Argentina Gribincea Tudor, pe mine, în calitate de consumator de știri, nu mă interesează relația ta cu Ghimpu, ci DOAR corectitudinea știrilor. Dacă nu poți face abstracție de sentimentele tale, e treaba ta, dar trebuie să știi că cititorul va căuta să se informeze din ALTE surse decât cele care „s-au supărat” pe unul sau pe altul.
Unable to post comment. Try Again

* * *

Atitudinea iritată a unui jurnalist, administrator al unui portal de știri ce se pretinde independent, față de critică mi se pare  elocventă: este supărat pe un anume politician și, pornind de la frustrările proprii, se răzbună pe… public, pe consumatorul de presă. Nu mai vorbesc despre afilierea politică și angajarea în campania de linșaj mediatic, pe care, după părerea mea, o trădează  această atitudine, incalificabilă.

             * * *

Apropo, iată o discuție antrenantă pe aceeași temă (în care alți contribuabili și consumatori ai produslui mediatic își manifestă și ei nemulțumirea față de presa de la noi), într-o emisiune a postului de radio Vocea Basarabiei, din care ar fi bine să reținem multe idei, dar mai ales un aspect foarte importnat: AIE a făcut multe, și mai bune, și mai rele, dar n-a făcut principalul, n-a asigurat un cadru favorabil consolidării libertății de exprimare, mergând pe calea bătătorită de PCRM, calea supunerii presei în fața factorului politic. Aș menționa în special regretul că presa noastră, atât de liberă și de independentă, refuză, în continuare să abordeze în mod onest și profesionist chestiuni de importanță vitală pentru noi, pentru securitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni din care facem parte: chestiunea necesității apropierii de NATO și, implicit, de structurile UE.

Mai multe idei exprimate în această emisiune ar merita atenție, dar aș insista mai ales asupra ideii că subiectul NATO, care ar fi trebuit să fie prezent în primele pagini ale ziarelor și la orele de vârf la posturile radio și tv, este ignorat în mod intenționat și consecvent de mass-media de la noi…  Această „scăpare” a presei de la noi denotă un nivel slab de pregătire a jurnaliștilor, pe de o parte, iar pe de alta, este evidentă lipsa voinței politice în ce privește această problemă.

* * *

P.S. Un alt link, nu mai puțin interesant, privind libertatea de expresie și incriminarea insultei și a calomniei, citiți aici.

4 răspunsuri sa “Încă o dată despre presă și libertatea noastră cea de toate zilele”

 1. Napocel aprilie 30, 2013 la 10:10 pm #

  Tidoare Carie e un biet copilaș frustrat. Și pe mine m-a blocat pe facebook. Dați-l în jele, e vai de curul său.

  • CiGriArg aprilie 30, 2013 la 10:19 pm #

   Nu știu despre cine vorbiți! 🙂

   Îmi pare rău, articolul nu e despre blocarea aia de pe FB. Gestul în sine, dacă n-ar demonstra intoleranța unui jurnaliost dator să păstreze echidistanța și să trateze evenimentele cu maximă detașare, ar părea normal, iar pe mine nu m-ar putea atinge în niciun fel: prietenie cu de-a sila nu se poate, ca să parafrazăm puțin. 🙂 Articolul este despre starea presei de la noi, despre infantismul jurnaliștilor, care se cred în drept să denigreze, să atace în haită, să calomnieze, să desființeze un om, doar pentru că acesta le-a devenit antipatic. Și cazul portalului Unimedia nu e singurul, din păcate, am și dat alte exemple, iar șirul poate continua până la lună și înapoi!

   P.S. Mulțumesc pentru comentariu și pentru empatie! Și vă rog frumos să mai intrați pe aici! 🙂

   Apropo de felul în care se face jurnamisl în zilele noastre, iată un articol din Timpul.

   • Napocel mai 2, 2013 la 9:22 am #

    Eh… echidistanța-n media basarabeană e o necunoscută, din păcate iar infantilismul, da, foarte prezent.

    Am rămas uimit că minori chiar, sunt promovați în platformele de opinii (politice) și fiind vorba de Tidoare Carie, platforma Voxrepugnător are un autor minor acolo, Sănduleac dacă nu greșesc iar platforma Voxrusika vreo 3 minori (Pleșca, unul din ei). C’am adus’n discuție minorii, aceștia sunt prezenți și la offline-uri politice și… la manifestații, contramanifestații (la Bălți socialiștii, organizația Voievod etc. au mobilizat minori) iar de 9 mai, vom vedea din nou minori împănați cu cravate mândre de pionieri. 😆

    Mulțumesc pentru sugestie, TImpul are materiale bune, ‘mi plac iar domnul Tănase: un maestru, arde bine buruienile din decorul basarabean.

    Cu privire la ieșirile adolescentine târzii ale tinerelului Tidoare Carie… Uite, degeaba i s-a tot spus, acele manifestări teribiliste le are și acum după nenumăratele critici. Pe lângă greșelile cu tona din articolele Univerdei, fudulia arhicunoscută sau orgoliul la extrem să-i spunem, va continua.
    Chiar Tidoare Carie recunoscut-a pe feisbuc că n-a fost destul de atent la preluarea materialului greșit de pe VoxrusikaTV. Cu lipse crase în materie de jurnalism acest Tidoare Carie face de rușine media bsarabeană; culmea, încă se laudă la fiecare pas față de celelalte site-uri de știri că Univerdea (nr. 1, unicul portal de superștiri) are o audiență copleșitoare. 2 surse unice sunt… 😆 ce se laudă Voxrusika și Univerdea, ambele cu greșeli unice. 😆

    În fine, reproduc comentariul acestui Carie din feisbuc, unde recunoștea că e paralel la jurnalistică:

    „Vom fi de câteva ori mai atenți când cităm informații de pe alte surse media.”

    😆 Tinerelul nostru, nici după atâta timp nu știe că un jurnalist e obligat să verifice mai multe surse? El comod, a preluat de la prietenii săi din Voxrusika. Aici e un alt aspect al mediei, preluările știrilor. Se stă comod în birouri și se preiau știri… apoi se laudă că sunt unicii, nr. 1! 😆

    Că e aproape Paștele, sărbători fericite să aveți! Mulțumesc că m-ați invitat să trec vă pragul frumosului blog

    • CiGriArg mai 2, 2013 la 10:46 am #

     Mulțumesc mult! Ce să zic? Vă dau dreptate. 🙂

     Da, sunteți binevenit! Știu că aveți libertate deplină pe internet, slavă Domnului, măcar aici nu sunt frontiere și vămi :), dar o invitație nu strică niciodată, nu? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: