Rămurea de iasomie

8 mart.

iasomie (2)„Tu vei fi ţinând minte cum într-o seară cu dansuri (în căminul nr. 2) stăteam alături şi discutam ceva, când s-a apropiat de noi Mircea Druc şi m-a întrebat dacă-i permit să danseze cu tine. „Bineînţeles!” – am răspuns grăbit, după care am urmărit dansul vostru şi ţi-am propus să ieşim din cămin. „De ce?” m-ai întrebat. „La aer curat”. Am ieşit şi abia pe terenul de volei ai vrut să clarifici dacă nu-ţi propusesem să ieşim din cauză că ai dansat cu Mircea. „Nu, Doamne fereşte!”, am zis tot atunci şi tu m-ai strâns uşurel de mână şi am pornit spre căminul nostru (nr. 3), fără să revenim la „tema” dansului tău cu Mircea Druc. În sinea mea îmi reproşam că nu eram mare amator de dans şi… atât.

Dar să abandonăm şi acest subiect care nu-mi place. Mai curând te-aş îndemna, draga mea, să-ţi spun că în ultimul timp23.01.62 am întâlnit-o la Institutul de Filologie pe Elena Pânzaru, acum Belinschi, profesoară la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi. Am vorbit puţin de tot, dar aş fi ascultat-o cu sufletul la gură, despre viaţa şi activitatea ei în oraşul rusificat aproape în întregime, încât mă mir cum de suportă atmosfera de acolo şi ea, dar şi un grup relativ numeros de scriitori talentaţi, ca Maria Şleahtiţchi, Iulius Popa, Gheorghe Calamanciuc, Nicolae Popa…

În sfârşit, cel mai mult şi, probabil, mai interesant aş fi discutat cu talentatul lingvist, în ultimul timp – şi poet, Nicolae Mătcaş. Destinul ne-a prilejuit întâlniri frumoase la revista „Limba Română” şi cu prilejul unor jubilee şi simpozioane. La 70 de ani ai săi am avut o comunicare oficială despre tenacitatea şi rezistenţa caracterului său, trecut prin încercări complicate, de exemplu – când era să rămână, sau poate nu, în funcţia de ministru (era în plină şedinţă a Parlamentului…). Or, şi în acel moment colegul nostru dovedise rezistenţă.

Mama, la nunta unor colegi din studenție.

Mama, la nunta unor colegi din studenție.

Am fi avut ce discuta cu acest mare luptător, alături de nu mai puţin redutabilul Ion Dumeniuc, pentru idealurile noastre naţionale româneşti. Astfel încât e cazul să-ţi dau dreptate, neuitata mea (şi a noastră), că ar fi fost totuşi excelent dacă tu, eu, Mătcaş, sau cineva altul ar fi organizat o întâlnire a grupei noastre la timpul oportun. Acum e, cu siguranţă, târziu. Regretabil de târziu. Dar am scris această secvenţă a dialogului nostru de peste cincizeci de ani tocmai ca pe o alternativă a întâlnirii foştilor absolvenţi filologi din 1962, care – spre incomensurabilul nostru (al meu şi al tău, draga mea) regret – n-a avut loc atunci când ar fi fost posibilă şi foarte binevenită. Citeşte aceste destăinuiri Zina Cenuţă, Stepanida Cibotaru, Maria Caraman, Maria Tabuncic, Ana Smântână-Ţurcanu, Maria Andronic sau Ana Carazanu, sau Ana Vişanu, sau Anatol Zadorojniuc, sau – în definitiv – orice alt fost coleg de-al nostru, pare să nu mai aibă vreo importanţă. Ori poate nimic, nici acest dialog întârziat, nu e lipsit de semnificaţie în contextul vieţii noastre şi al celor care vin după noi?!”

* * *

Este un fragment din cartea despre mama, pe care o scrie tata și pe care sperăm să o vedem publicată foarte curând. Rămurea de iasomie – așa îi zice mamei, într-o poezie publicată mai mulți ani în urmă, tatăl meu. Așa o vede el și acum, după cincizeci de ani de dragoste…

* * *

Poemul Rămurea de iasomie, care are o frumoasă poveste (dintr-o primăvară a părinților mei, legată de o floare de iasomie din grădina casei de la Condrița), a devenit text pentru un cântec interpretat de Nina Crulicovschi (muzica Mihai Toderaș):

mama Kazahstan (4)Rămurea de iasomie
Ce te scalzi în stropi de rouă,
Mi-ai deschis aseară mie
Ușa într-o lume nouă.

Tu-nflorești atât de tandru
Și mă-mbeți cu a ta miroznă,
De mă simt un băiețandru
Ispitit de câte-o poznă.

Și nespus de mult mă doare
Că n-am har și n-am putere
Să cânt veșnic a ta floare
Chiar de-aș arde de durere.

* * *

Ești pe viața mea stăpână,
Rămurea de iasomie.
Sufletu-mi și-acum îngână,
Plin de dor, o melodie…

* * *

Tu, dorul meu amarnic

Și fără de hotar,

Ce mă topește harnic

Cu aripile-i de jar,

Tu floare fermecată

Din câmpul aprilin,

Ce și acum mă-mbată

Cu-al primăverii vin.

                                (Din cartea Poeme de dragoste, 1993)

* * *

În imagini: fotografii din arhiva familiei Ciocanu.

Sursa imaginii.

11 răspunsuri to “Rămurea de iasomie”

  1. almanahe martie 11, 2013 la 9:37 pm #

    Ce parfum emană dragostea, hehe…

  2. CiGriArg martie 14, 2013 la 9:14 pm #

    Reblogged this on Dincolo de literă sau Temelia nemuririi noastre (reflecții și atitudini) and commented:

    Fragment dintr-o lucrare ce urmează să apară în curând.

  3. Tofan Gheorghe martie 27, 2014 la 3:58 am #

    Foarte frumos! I-am cunoscut personal pe multi dintre cei mentionati in acest „fragment” de timp si amintire. Universitatea din Balti (Fostul Institut Pedagogic), cu impresionanta biblioteca la care puteai primi carti de pe toate meridianele, a fost si a ramas o citadela a rezistentei noastre spirituale, un tezaur al sufletului romanesc, al culturii nationale si universale. Probabil ca oamenii tari ca stanca de granit, mintile luminoase apar in rastimpurile de rascruce ale unui neam, prind radacini in mod absolut inexplicabil in solurile cele mai aride. Generatii de profesori de la scolilile preponderent din Nordul RM, elevii acestora imprastiati in toate colturile lumii, vor ramane in continuare memoria colectiva vie a ceea ce se numeste miracol al vietii, al rezistentei prin frumos, comunicare si a unei finete de relatie rar intalnita in alta parte. La Balti l-am cunoscut si pe regretatul Nicolae Iavorschi – un Om de Litere, un Profesor dr Romana cu o intuitie profesionala exceptionala, un gagauz care a stiut sa aduca demnitate, tarie si mandrie in auditoriile romanesti in perioada rosie si a renasterii noastre post sovietice… Mi-e dor de Balti si la prima ocazie numaidecat revin la Gara de Nord.

    • CiGriArg martie 27, 2014 la 4:03 am #

      Mulțumesc frumos! Pentru comentariu, mai ales. Și tata se va bucura, când îi voi citi aceste rânduri. 🙂

      • Tofan Gheorghe martie 27, 2014 la 4:29 am #

        O, daca e asa, va rog sa-i aduceti multumiri din partea lui „Gh.T” pentru un incurajator comentariu-raspus-replica daruit odata cu discretie de tutore prin intermediul LA. Vreau sa marturisesc ca atunci, cu ani in urma, am invatat poate pentru prima oara sa incerc sa fiu po-zitiv in gandire, Nu sunt sigur daca-si aminteste de acea mica aventura verbala, dar pentru mine Dl Ciocanu se asociaza si cu acel zambet plin de bunatate, demascator si inocent ca si cuvintele pe care le rosteste – „A-a-a, dumneata ai facut-o…” Am ciocnit atunci o cupa, licoare careia o mai simt si azi pe buze. Si iar – cele mai alese urari de bine, inspiratie si sanatate! Apropo, cartea despre care mentionati a aparut deja?

        • CiGriArg martie 27, 2014 la 4:37 am #

          Mulțumesc… 🙂 Sunt convinsă că își va aminti!

          Da, cartea a apărut, cu tiraj mic, așa cum se obișnuiește acum, dar încă nu e în vânzare. Nici lansarea nu s-a produs deocamdată…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Povestea rămurelei de iasomie | GriArg - martie 12, 2013

    […] mamei. Atât de impresioant, încât a scris acele versuri despre curajoasa și înțeleapta… rămurea de iasomie. Un mic poem (atât de personal, încât ar fi putut rămâne neobservat!), o pagină din jurnalul […]

  2. Povestea rămurelei de iasomie | GriArg - martie 12, 2013

    […] mamei. Atât de impresionat, încât a scris acele versuri despre curajoasa și înțeleapta… rămurea de iasomie. Un mic poem (atât de personal, încât ar fi putut rămâne neobservat!), o pagină din jurnalul […]

  3. Raiul florilor… | GriArg - iunie 4, 2013

    […] Mamei îi plăceau crizantemele, dar se bucura de orice floare, iar în grădinița de la Condrița, pe lângă bujorii bunicii, mai creștea și o rămurea de iasomie… […]

  4. De doi ani fără o rămurea de iasomie… | GriArg - aprilie 1, 2014

    […] avut acea stare de liniște, dacă n-ar fi apărut, între timp, cartea lui tata, dedicată mamei (Rămurea de iasomie, un jurnal, o carte de memorii, unde amintirea mamei este ca o pânză, pe care este pictat tabloul […]

Lasă un comentariu

DORADO SYSTEMS®

Service Laptopuri & PC Bucuresti

de-ale lui Matei

~ basic tips for surviving teenage life ~

Filme fără reclame

Filme fără reclame

dialog cu mine însămi

Propriile-mi gânduri așezate pe ciorne digitale!

Mihai Cotea.

Curajul de a te lăsa purtat într-un vis scris

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Poezii pentru sufletul meu

REVISTA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI * LITERATURĂ, ARTĂ ȘI CULTURĂ

Jurnal de Bucovina

"Un săptămânal al normalităţii şi firescului"

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

GriArg

Impresii, Argumente, Atitudini...

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

Cristian Lisandru

festina lente - prin(tre) cuvinte, gânduri, mirări...

Mystic Land

let's mend the broken

Raisa- Poezii

Poezia este acea neliniște în versuri din care se naște liniștea poetului

omsimplu

Când elevul este pregătit,profesorul apare

Sstele verzi

maternitate pentru gânduri născute spontan

Cenaclul ROMANTICII (Migdale Marius)

Prolog: Poate că Iubirea nu face Pământul să se învârtă... Dar face ca scurta noastră călătorie prin viaţă să merite!

imagine continua

Ipostaze, fotografii vechi, acareturi de prin colecția mea, într-un cuvânt, lumea de altadata si cea de azi...

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!