12-13 iunie

14 Iun

Chiar dacă în aceste zile s-a scris mult (și bine), cred că tăcerea este inadmisibilă, pentru că e vorba de o perioadă critică, iar atitudinea pe care o luăm trebuie să fie cât mai tranșantă.

Ieri nu știam ce să comemorez mai întâi: 22 de ani de la rușinoasele evenimente din Piața Universității sau 71 de la primele deportări staliniste (parte a unui nemaivăzut genocid, încă nepedepsit!). Și, pentru că era zi de 13 – întâmplător sau nu – un derapaj antidemocratic se mai produce la București, parcă sub auspiciile evenimentelor pe care le comemoram. Sunt câteva „gesturi” comise de legislativul de la București, ce trădează instincte dictatoriale și sete de putere (sau poate chiar ceva mai rău, dacă luăm în considerare faptul că la Moscova  lupta se dă între dictatura putinistă și forțe noi, despre care încă nu se poate spune exact ce culoare vor lua, iar la Tiraspol au loc evenimente pe care nu le-am fi așteptat acum)… Fac trimitere și la conjunctura internațională, pentru că, deși n-am scris pe blog un articol amplu despre evenimentele de astă iarnă din România, am urmărit atent toate știrile și mi-am și exprimat temerea că acestea au fost „teleghidate” de la Kremlin și, în orice caz, erau în legătură cu interesele pe care acesta le are în stânga Prutului. Nu degeaba mai multe semne de întrebare apar atunci când evenimentele politice sunt contrapuse și analizate. Conjunctura internațională (și recentele evenimente constituie o reconfirmare) este cheia acestor „mișcări tectonice” din politica românească. Așa a fost, este și, probabil, va fi mereu.

Analize pertinente ale evenimentelor din același context se pot găsi și pe blogurile din „vecinătate” (pentru că am – de ce să nu recunosc? – vecini excepționali), eu îmi permit să citez din una dintre acestea, o analiză care se înscrie în acest context, dezvăluind conflictul de natură geopolitică ce marchează această schimbare de putere de la București:

(…)Victor Ponta s-a prezentat ieri în fața Parlamentului și a obținut o declarație prin care recomandă ca România să fie reprezentată la Bruxelles de către premier. O declarație care nu are nici un fel de consecință juridică și președintele poate foarte bine să nu țină cont de ea. Cred că USL, PSD în special, a încercat să împuște mai mulți iepuri dintr-o lovitură prin această manevră parlamentară.

În primul rând a dorit să readucă pe tapet ideea confruntării dintre președinte și guvern și să verifice dacă dispune de numărul necesar de voturi pentru a duce la bun sfârșit o eventuală nouă acțiune de suspendare prezidențială. Și dacă primul obiectiv a fost oarecum atins, pentru că Traian Băsescu a avut imediat o reacție față de manevra parlamentară a USL, cel de-al doilea obiectiv nu a fost atins. USL este departe de numărul de 322 de parlamentari care să-i asigure suspendarea lui Traian Băsescu, admițând că se va ajunge la acest punct. Nu cred că PSD este convins de utilitatea unui astfel de demers dar a lansat ultima acțiune parlamentară și pentru că în zgomotul acestei confruntări vor fi pierdute alte acțiuni economico-politice ale guvernului Ponta. Dar principalul motiv pentru care premierul ține morțiș să meargă la Bruxelles este temerea că la discuțiile de la Bruxelles se vor discuta cu precădere subiecte legate de o creștere a unității politice a UE și se va bate în cuie Tratatul fiscal. PSD ar prefera abandonarea acestui tratat care impune stricte constrângeri bugetare în materie de cheltuieli. Victor Ponta declara dealtfel cu puțin timp în urmă că ar fi de acord cu renunțarea la această idee dacă și noul președinte al Franței, socialistul Francois Hollande, se va plasa pe această poziție. Ar fi fost mai corect pentru electoratul românesc dacă Victor Ponta ar fi avut curajul să spună adevărul, adică faptul că USL nu vrea să fie parte a acestui tratat fiscal, că se opune prevederilor lui, că vrea să renunțe la acesta și să fi avut și bărbăția să prezinte publicului și consecințele acestui refuz. Dar PSD nu a fost niciodată dispus să spună adevărul.

Uniunea politică pe care cancelarul german Angela Merkel o propune presupune restrângerea suveranității naționale și o integrare mai profundă a statelor Uniunii Europene, deci inclusiv a României. Ideea unui buget comun european, ca o consecință a acestei integrări, sau politici bugetare comune stricte îl sperie pe Victor Ponta și pe patriarhii USL. Căci odată cu responsabilitățile mărite ale UE marja de acțiune a unui guvern în domeniul pomenilor sociale se reduce în mod simțitor. USL își cunoaște foarte bine electoratul și înțelege că a recunoaște că se află în imposibilitatea de a-și îndeplini promisiunile electorale înseamnă să-i arunce pe acești votanți în brațele PP-DD, varianta româneasca a Syriziei.
Clasa politică a dat cel mai penibil spectacol legat de cu­noaş­­terea mecanismelor de func­ţio­nare a UE“, a declarat președintele Băsescu după anunțarea votului din Parlament și a continuat aruncând o săgeată otrăvită în direcția premierului Ponta precizând că “Prim-minis­trul poate reprezenta România dacă îi deleg din atribuţiile mele. Faptul că încearcă forţarea notei printr-un act fără valoare juridică, în loc de o discuţie cu mine e o dovadă de slăbiciune. Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi“. Șeful statului are mare dreptate când face aceste afirmații. Deși România face parte din UE de aproape o decadă, clasa politică nu a reușit încă să înțeleagă că odată cu intrarea în această organizație trebuie să și respecte anumite reguli de funcționare a acesteia. Așa cum aceeași clasă politică se face că nu înțelege litera și spiritul Constituției. Pentru că dacă ar fi înțeles legea fundamentală a României nu ar fi existat discuțiile bizantine pe marginea reprezentării României la nivel internațional și nici o acțiune parlamentară care nu se regăsește printre actele pe care Parlamentul le poate emite în mod constituțional, acte care să aibă și caracter juridic și nu doar politico-electoral-mediatic. (…) Sursa: Copacul.

Sursa imaginii: aici.

P.S. Este limpede, cel puțin pentru mine, că în România are loc (și trebuie să aibă loc) un absolut logic, firesc, deloc surprinzător transfer de putere. Este la fel de clar faptul că la guvernare sunt așteptați (în virtutea mai multor circumstanțe) forțele purtătoare de mesaje sociale, cu un program mai puțin liberal (poate chiar unul populist – deh, ăștia suntem: se pare că ne place să fim mințiți). Ceea ce era de prevăzut se întâmplă, și anume: cel mai puternic (având cele mai pregătite cadre și cea mai multă experiență) dintre oponenții fostei puterii fiind fostul PSDR, gruparea care formează nucleul noii echipe guvernamentale este moștenitoarea „aripei stângi a FSN”… Ceea ce deranjează sunt derapajele antidemocratice (care devin și mai dubioase în contextul evenimentelor internaționale, în special în cel al sălbăticiei antidemocratice care a cuprins Rusia). Nu schimbarea, deci, este cea care reclamă aeastă – neîntârziată – luare de atitudine, ci modul în care aceasta se produce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: