Gândurile unei duminici fără mama

29 apr.

Eram agitată, mult prea agitată în ultimul timp… Nu reușeam să-mi pun în aplicare toate planurile, nici să mă sincronizez cu mine însămi, nici să răspund pe măsură unor frumoase manifestări sufletești care îmi erau adresate, problemele personale „chemau” și mici „mari probleme de ordin medical” (paradoxal, acum multe dintre ele se „rezolvă”, în mod miraculos, ca și cum de la sine)… Mama simțea asta, mă ruga să mă „odihnesc mai bine” (Șase ore de somn nu sunt suficinete pentru tine, îmi zicea, știind că, în mod normal, aveam nevoie de clasicele opt ore. Degeaba îi spuneam că ea doarme și mai puțin și că, după ce rezolvăm principala problemă/piedică – cea a unei locuințe permanente în Chișinău -, lucrurile se vor normaliza). Mama ar fi vrut să… mă opresc!  Primul meu regert este că n-am ascultat-o – așa știam eu: că nu e bine să te oprești la jumătate de drum (și uite că, totuși, oricât de mult te-ai strădui să nu te oprești, intervine ceva (mai puternic decât voința ta) și îți forțează „oprirea” – te face să încetezi să „alergi„ –  măcar pentru un timp).

Mama și-ar fi dorit să RĂMÂN – conștient, cu asumarea consecințelor – în urma evenimentelor, inclusiv a celor politice, care mă țineau mereu „în priză”… De fapt, mama îmi cerea… un răgaz, nu în sensul de a găsi o jumătate de oră pentru o pauză „binemeritată” la un suc, pe o terasă, ci suficient de mult, încât ca să stăm să vorbim „mult, mult” (exact așa cum mă ruga și tanti Dora!), atât cât să recuperăm anii în care eu am stat departe de părinți, prin străinătate, printre străini, chiar dacă alături de oameni frumoși, dar – totuși! – îndepărtați sufletește de ceea ce îmi era mie mai scump… (Sau poate, lăsând indulgența la o parte, alături de persoane reci, care mi-au înșelat așteptările… ) Toate astea sunt bune, zicea mama despre numeroasele avantaje ale societății pe care eu o „importasem” (în plan mental, sigur) la revenirea acasă, atunci când îi vorbeam despre nevoia unei schimbări – aici, la noi, și mai ales ÎN NOI – , dar sunt potrivite pentru cei de acolo, nu pentru noi, care ne-am născut aici și trăim în condițiile de aici! –  conceptul de NATALITATE (la fel și ideea de baștină, loc natal) era esențail în această discuție pe care am avut-o, cu intermitențe, desigur (pentru că se întâmpla, mereu, pe fugă, în mare grabă). De ce insista, de ce îmi repeta? Probabil, mama avea ceva important să-mi transmită, ceva ce nu se putea formula ușor și repede, ceva ce, mai degrabă, intuia… Mama a plecat, fără a reuși să-mi spună ceva… foarte important!

De multe ori am observat că mama suferea mai mult decât mine, când mi se întâmpla vreun eșec (de orice fel) sau vreo tristețe. Mama adunase toată tristețea eșecurilor mele (și nu numai ale mele) și o ținea în inima ei (și mă mir, cum de a rezistat până acum). M-am convins de acest lucru de multe ori, inclusiv astă iarnă, când mama a plâns ca un copil, amintindu-și toate momentele triste din viața familiei noastre, inclusiv micile și marile tristeți pe care i le-am „adus” eu, începând cu tratamentul abuziv pe care l-am suferit în acel an în care am frecventat o grădiniță rusească (alias românofobă), spre exemplu – niște îmbrâncituri, lovituri, nu atât dureroase, cât umilitoare (nu m-au durut atât loviturile, cât atitudinea, pe care am „descifrat-o” – ce-i drept, mai târziu – ca pe o răutate a „educatorilor”, enervați că nu înțelegeam rusește) – mi-am îmbrățișat mama și mi-am dat seama că acele „pedepse”, ce mi s-au aplicat în numele „măreței limbi ruse”, au durut-o pe mama de mii de ori mai mult decât pe mine… Cum nu i-am spus mamei despre acel tratament decât mult mai târziu, întâmplător (eram deja elevă), mama nu și-a putut ierta faptul că nu și-a dat seama și nu m-a putut apăra (uneori, îmi spunea mie ce le-ar fi spus acelor „proaste educatoare”, dacă ar fi știut!)… Nici eu nu cred să-mi pot ierta vreodată suferința mamei, nici măcar acea suferință pe care i-am cauzat-o fără voia sau vina mea (tromboflebita mamei s-a agravat după nașterea mea)… La absolvirea universității,  am promis, într-un eseu – deci, sub semnătura mea explicită – să fiu fericită, „pentru liniștea mamei”. Acum, când nu mai plânge pe umărul meu (și știu că nu va mai plânge niciodată), multe lucruri, inclusiv promisiunea mea de atunci, le înțeleg altfel… Cred că mama a adunat toată tristețea noastră, din copilărie și până în prezent, în sufletul ei și a hotărât să o ducă departe de noi… Ce altă soluție ar mai avea o Mamă?… A plecat, împovărată cu tristețea noastră. A rămas cu noi, în fiecare dintre noi, grație dragostei pe care ne-a sădit-o în suflete, cu marea sa măiestrie (cu ARTA, pe care a stăpânit-o perfect, de A FI MAMĂ).

Vedeți cât de mult ține mama la voi? – mi-a zis, într-o zi, medicul ei, explicându-și DOAR ASTFEL (adică prin dorința mamei de a nu se despărți de noi!) succesul tratamentului ( un succes relativ, totuși).

 Am discutat mult  (nu suficient de mult, însă!) cu mama în ultima iarnă (una friguroasă și marcată de momente îngrijorătoare, în care ne temeam că inima mamei nu va rezista), pe care am petrecut-o împreună – mama, tata și eu ( Doru fiind mai mult pe la țară), încălziți și luminați de ochii ei frumoși, de vocea ei, puțin diminuată în ultima vreme, dar la fel de dulce, de vorba ei, ușor ironică (o ironie inofensivă!), uneori tristă, mereu, însă, blândă… Unele decizii le-am luat împreună cu ea, altele doar ținând cont de dorințele/preferințele ei, dar tot ce am făcut până acum a fost produsul unei ecuații complexe din care mama n-a lispit pentru nicio clipă… Am acum un imens gol în suflet… și un imens volum de informație de „procesat”, pentru a-mi reevalua întreaga viață: trecutul și viitorul (puțin, atât cât poate fi previzibil)… Și trebuie să găsesc o formulă nouă de a supraviețui (mai ales acestei pierderi), în care mama, personalitea ei – adică tot ce iubesc mai mult pe lumea asta! – să fie mai prezentă decât niciodată… Poate (sper că) mă ajută și tata, și Doru… Cu ajutorul lui Dumnezeu, învingând – tustrei, împreună, și fiecare în parte – dorul de mama…

De atâtea ori mă rog, Doamne, ajută-ne să fim buni și înțelepți, frumoși și drepți, așa cum ar fi vrut ea, mama, să fim, ajuntă-ne să nu pierdem niciun pic din frumusețea pe care  ne-a lăsat-o, prin dragostea ei… Ajută-ne să păstrăm lumina iubirii ei (pentru că asta era, în mod sigur, o manifestare a iubirii Tale)!  Și primește-o pe mama, cu Iubirea Ta, puternică și ocrotitoare, în Împărăția Ta, Luminoasă, și Caldă, și Bună…  Mai Bună, mai Caldă, mai Luminoasă decât îmbrățișările noastre… și mai puternică decât noi, în Neputința noastră: pentru că noi n-am putut s-o apărăm pe mama de tristețe, de durere, de răutate, de oameni nedemni…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: