Mic tratat de transformare a pisicilor în generali (II)

13 Oct

 (Fragment din corespondenţa unei pisici-general cu Domnul V. Continuare)

Doamna sunt atât de sigur ca am dreptate nu din pricina vreunui Stan sau Bran sau antena unu doi trei patru … Habar nu am de antene , doar ascult ce spune, din timp in timp, Dl Mircea Badea ; insa mă subestimati ; la stadiul in care sunt , eu i-as putea instrui si pe D-L Stan si pe Badea sau Mandea ; dvs . nu aveţi cum sa ştiţi asta; nu plecaţi de la ideea ca cei care nu impartasesc opiniile dvs. sunt , automat , împotriva dvs, pentru ca asta au promovat si aplicat comunistii pe care atâta-i denigrati ( poate pe buna dreptate dealtfel ).

Eram foarte sigură că sunteţi foarte sugur de dreptatea dumneavoastră. Nu aveţi nevoie să ascultaţi toate emisiunile antenelor, ca să fiţi influenţat de acestea, este suficient să staţi (sau să existaţi) într-un mediul infectat, unde sunt vehiculate ideile inculcate de ele. Prin analogie, un exemplu din Republica Moldova: există acolo tineri, născuţi după 1991, care nu vorbesc aproape deloc ruseşte sau fac foarte multe greşeli, atunci când se exprimă în rusă. Paradoxal, ei fac aceleaşi greşeli pe care le fac şi cei care ştiu rusa, atunci când se exprimă în română. De unde  greşelile, dacă aceşti tineri nu ştiu rusa? Din  „aer”! În ciuda faptului că  învaţă la şcoală româna – după manuale tipărite la Bucureşti, iar acasă vorbesc româneşte, şi tendinţa este să se cultive o vorbire cât mai apropiată de norma literară, strada îşi spune cuvântul. Mediul inlfuenţează cu atât mai mult concepţiie unui individ, cu cât, în acest caz,  nu există un „moderator” (care, în cazul greşelilor de exprimare,  este şcoala).

Nu mă deranjează că aveţi opinii contrare. Nu opiniile dumneavoastră le-am contestat, ci argumentele cu care aţi venit, faptul că sunt  false, preluate din arsenalul posturilor despre care am scris anterior.

Cât priveşte politica celor din RM, a fost de o asemeanea inconsecventa fata de valorile europene in ultimii 20 de ani încât nu ar trebui sa-i spele nici Volga, Prutul si Nistrul la un loc .

Nu despre inconsecvenţa faţă de valorile europene era vorba, de fapt, ci despre consecventa politică de subordonare (aproape necondiţionată, cu mici excepţii, sigur!) a Chişinăului  faţă de Kremlin. Şi, ziceam eu, cu toate că autorităţile de la Chişinău au făcut tot ce s-a putut, pentru a fi pe placul Moscovei, Kremlinul a atacat, de câte ori a avut ocazia, de câte ori a simţit vulnerabilitatea  „prietenului” său (numit şi „partener strategic” în limbaj diplomatic), care este Chişinăul. Exact la fel a procedat şi cu Georgia (şi nu degeaba vă recomandasem să studiaţi istoria bazelor militare ruse din Georgia, înainte de a comenta despre politica faţă de Rusia!) Şi invers, politica fostelor republici baltice a fost mereu consecvent antiruseasca. Acum, vă rog să comparaţi: cine a obţinut mai mult în urma acestor strategii şi tipuri de politică externă: balticii, cu a lor  politică anti-Kremlin, calificată de mulţi ca „politică rusofobă” şi foarte criticată de la cele mai înalte tribune (inclusiv de către reprezentanţii Kremlinului, OSCE etc.), sau Republica Moldova şi Georgia, care au pornit în relaţile lor cu Moscova de pe poziţia „mielului blând” şi a „pragmatismului” invocat de dvs.? Asta era logica din comentariile mele, pe care dumneavoastră aţi preferat să o „ocoliţi” şmechereşte, deturnând sensul discuţiei. De fapt, de fiecare dată recurgeţi la tertipuri ieftine, prin care escamotaţi subiectul propus de mine, atunci când vine vorba de teme precum politica României în probema frontierei de Est. Atunci când nu mai aveţi argumente, adoptaţi tonul persiflant sau o faceţi pe victima, insinuând că sunteţi nedreptăţit. Ei bine, nu am timp pentru astfel de discuţii – irelevante şi debilizante. Aţi recunoscut, de fapt, chiar dvs. că nici nu aţi citit articolele publicate pe acest blog. Deci, dacă aţi fi preţuit timpul meu, ar fi fost cazul să nu comentaţi, decât atunci când chiar aveaţi ceva de spus.

 Altfel, daţi o frumoasă dovadă de „îndrăgostire”, ignorând în mod sistematic demersul meu.

 Ceea ce scrieti dvs. e frumos , sublim , impresionant , oarecum lacrimogen pt. amatorii genului . Sunt de acord intru totul cu ceea ce spuneti de marea ( the best ) cultura rusa ; mai apreciez si ” trecerea” , in limbaj mai acatarii , de la stravezia acuzatie de filorus , poate securist cu state vechi , pe care mi-ati adus-o mai deunazi , la cea de simplu ” Natafleata ” ; chiar îmi era dor sa mai mă facă cineva natafleata ( sa ştiţi ca e substantiv comun), asta înseamnă ca încă nu mi-am pierdut umanitatea , cum îmi reproseaza alţii foşti colegi din diaspora .

O fi substantiv comun, dar devine propriu, atunci când este personificat (individualizat), şi nu oricum, ci într-un stil atât de comic. Era o licenţă ne (sau mai puţin) poetică! 🙂 

Dar va spun ca totuşi , oricât ai fi de natafleata , nu te alimentezi direct cu gaz , fie el si rusesc ; in condiţiile in care voturile se cumpara cu un kil’ de ulei , unul de zahăr , nişte mici , bere sau nişte cizme sau galeti , parca ar fi nitel mai elevata o ” vindere” contra gazului metan ( sau butan ), mai ales in condiţiile in care tezaurul nu-l mai vedem de la Primul Razboi încoace … Fie-i tarana uşoară !

Asta cu voturile şi gazul are legătură cu ceea ce discutam ca peretele cu nuca, dar, în fine, este stilul dvs. Tezaurul românesc nu-l vom putea recupera, din cauza orbului cloştilor politice, care niciodată n-au învăţat din greşelile istorice şi se încâpâţânează să le repete. Altfel, problema tezaurului ar trebui să-i fi pus pe gânduri pe cei care pledează, precum dvs., pentru „relaţii pragmatice, reciproc-avantajoase” cu Rusia: „avantajoase”, da.., dar „reciproc”?!  – de unde reciprocitate în relaţiile cu o ţară care mereu a furat de la România (şi tezaurul, orcât de mult aţi insista pe valoarea acestuia,  e, totuşi,  floare la ureche, pe lângă teritoriile şi populaţia – ambele româneşti –  violate de Rusia). Politica faţă de Rusia trebuie să ţină cont de faptul că Rusia nu a respectat niciodată tratatele pe care le-a semnat şi, deci, nu poţi  avea încredre în Kremlin, trebuie mereu să ai grijă să ai susţinerea statelor din Vest, în special a SUA, dacă vrei să ai o relativă linişte la frontiera de Est. Izolarea României în relaţiile cu Vestul înseamnă, automat, un atac nemilos din partea Rusiei. Asta era ideea mea, de fapt.

Dacă ati sti cât a pierdut Romania din cauza nerecuperarii datoriei externe de la fostele popoare -” frate”, tezaurul nu v-ar apărea decât ca un mic ” ciubuc” balcanic …

Dacă vorbiţi despre datoriile Rusiei faţă de România, vă cred. Şi în ce priveşte alte datorii, vă cred! Nu văd, totuşi, ce legătură are asta cu ideea mea, pe care dvs. o contestaţi cu atâta vehemenţă: că România trebuie să fie deosebit de circumspectă în relaţiile cu Rusia!

Deasemenea , dacă ati realiza câte deservicii ne aduce la Bruxelles simplificarea Legii de redobandire a cetateniei , văzută ca o ” smecherie” tipica românească ,

Ei, aici dezinformaţi. Nu uitaţi că sunt mai bine informată decât dumneavoastră în acest domeniu. Nu există niciun deserviciu. Este DREPTUL României, aşa cum a fost şi dreptul Germaniei să aibă grijă de cetăţenii săi din partea de Est. Altfel, subiectul este fumat demult. S-a discutat atât de mult despre asta, încât mă plictiseşte să repet ceea ce unii dintre cei mai buni analişti pe care îi are România au demonstrat cu brio. Se pare că nu ştiaţi că  sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt cetăţeni ai UE, fără a fi şi cetăţeni ai României – au ajuns acolo pe alte căi. Cei care au rămas sunt atât de puţini, încât nu pot face obiectul nemulţumirii cetăţenilor UE! Poate nu ştiţi, dar Republica Moldova nu e foarte mare – acum, urmare a exodului masiv, nu cred să aibă mai mut de trei milioane, dintre care nu toţi au dreptul la cetăţenia română.

Ceea ce, la fel, nu ştiţi, probabil, e că şi Bulgaria acordă cetăţenie UE solicitanţilor din Republica Moldova. Şi încă n-am auzit ca cetăţenii bulgari să se plângă de asta. Poate nu au „antene” bulgarii? poate e cazul sî le împrumutăm vreo două?

alături de faptele nationalitatilor conlocuitoare ( chiar prea conlocuitoare uneori ) indelung exersate in ale hotiei , cersetoriei , pungaselilor marunte , care se vad deasemenea cu precădere de la nivelul cetateanului european rămas fără portofel instant , deasemenea ati vedea ca m-ati găsit de ” tap ispasotor” eu si alţii asemeni mie … Va asigur cu deosebita stima si mândrie ( ca pe vremuri ) ca mă simt onorat

Remarca rasistă o las pe conştiinţa dvs. Faptul că amestecaţi categoria cetăţenilor de origine basarabeană, care şi-au redobândit cetăţenia română, cu cea a infractorilor ţine, din nou, de intoxicarea  tipică pentru posturile pe care dvs. susţineţi că nu le urmăriţi. Oricum, de oriunde l-aţi fi contractat, procedeul denotă grave carenţe logice în pledoaria dumneavoastră. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: