E rândul Rusiei

6 oct.

Recent, Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, de la tribuna ONU, a acuzat Rusia de agresiune contra ţării sale, dar şi a Republicii Moldova (şi a Ucrainei, şi a Bielarusiei).  Lituania, pe de altă parte, i-a cerut Rusiei să-i ofere despăgubiri pentru crimele comise de regimul sovietic pe teritoriul lituanian.  Mă întreb, unde sunt şi, mai ales, de ce dorm, liderii noştri, de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv Casa Regală a României, care sunt datori să apere interesele ţării – sigur, dacă se consideră conducători adevăraţi ai acesteia.

Este mai mult decât clar că Rusia trebuie să plătească, după ce a recurs la genocid, în numele unei ideologii aberante, care camufla  interesele imperialiste ale Kremlinului, exact la fel ca Germania nazistă. De ce tac politicienii noştri, atunci când e cazul să sprijine iniţiativele Lituaniei şi ale Georgiei? Le e frică de preţul gazelor ruseşti? Lituanienilor de ce nu le e frică? Să nu uităm că resursele naturale ale Rusiei sunt accesibile acum, datorită infrastructurii pe care au construit-o bunicii şi părinţii noştri, deportaţi sau ademeniţi la munci grele în Siberia, în zonele cele mai sălbatice ale fostei URSS.  Rusia s-a declarat succesoare a URSS, dar nu şi-a asumat şi responsabilitatea care decurge, rezultă logic, din această succesiune.  A venit timpul să i se ceară să plătească pentru faptele staliniştilor şi ale urmaşilor acestora, aşa cum a plătit Germania pentru faptele hitleriştilor.

13 răspunsuri sa “E rândul Rusiei”

 1. Tiberiu Orasanu octombrie 6, 2011 la 11:41 am #

  Tac din laşitate şi din oportunism. Să nu uităm ce a păţit – şi păţeşte – preşedintele Băsescu de cînd a condamnat comunismul ca fiind ilegitim şi criminal şi uite ce-l mai răsfaţă uslinoşii pe regele decrepit mihai, de cînd Băsescu l-a denumit aşa cum merită : trădător.

  • Argentina Gribincea octombrie 6, 2011 la 12:31 pm #

   Este o ocazie excelentă pentru Majestatea Sa de a repara gafa de la Parada Victoriei din Piaţa Roşie. Luând atitudine acum, ar putea să arate că nu a simpatizat niciodată cu stalinismul (în ciuda speculaţiilor care există!) şi să demonstreze că vrea şi ştie să apere interesele poporului său.

   Este o ocazie nu numai pentru Casa Regală, însă. Cu cât mai mulţi vor adera la demersul justiţiar al lituanienilor, cu atât mai mare este şansa de a obţine recompensa meritată. Românii au plătit prea mult (cu vieţile lor şi cu soarta copiilor lor) pentru neşansa de a se fi aflat, la un moment dat, în bătaia focului, între cele două regimuri genocidare: hitlerist şi stalinist. Chestiunea despăgubirilor pentru români este hârtia de turnesol, în opinia mea: acum se va clarifica ce hram poartă fiecare…

 2. Văduva Laurentiu octombrie 6, 2011 la 11:54 pm #

  As vrea sa impartasesc optimismul domniilor-voastre dar sunt un om lucid si sceptic ; Romania nu a primit de la Rusia nici măcar ce era al ei , tezaurul , dar sa mai primească si despăgubiri ?! Davai ceas , davai pendula … Personal m-as fi bucurat sa primim măcar gaz rusesc in valoare de câteva miliarde , cât ar fi fost evaluat tezaurul , insa mă tem ca cu actuala politica de stat in privinţa Rusiei , este absolut imposibil acest lucru ; dacă se mai adaugă la asta si ultimele dezvaluiri wikileaks , chiar ca adio gaz ieftin ; ori asta se repercuteaza in buzunarele romanilor nu in cele ale politicienilor din păcate … O relaţie pragmatica cu Rusia , pana la ” noi ordonante” , nu ne-ar fi stricat deloc … Asa îmi pare ca suntem si ” guralivi” si flamanzi , când puteam fi doar pragmatici si realisti ; nu impartasesc deloc opinia domnului Orasanu dar sunt intru totul de acord cu dreptul fiecăruia la opinie , cu conditia sa nu fie agresiva si deliranta ; poate si pentru faptul ca eu sunt oltean , ha, ha, ha…

  • Argentina Gribincea octombrie 7, 2011 la 1:09 am #

   Exemplul fostelor republici baltice (dar şi al Poloniei) demonstrează contrariul: cu cât eşti mai consecvent şi mai dur în relaţiile cu Rusia, cu atât obţii mai multe de la ea. Exemplul Republicii Moldova demonstrează că, oricât de mult te-ai umili în faţa Rusiei, gazul te va costa, oricum, scump, şi va fi un mijloc de şantaj politic!

   Dacă vrea să repete experienţa R.Moldova (sau a Georgiei, care, până a fi agresată de Rusia, a cedat ENORM, nepermis de mult, în faţa acesteia – şi tot degeaba!), România nu are decât să facă ceea ce sugeraţi dvs.: adică să fie „cât mai blândă” faţă de liderii, tot mai agresivi!, de la Kremlin. Asta recomandă „analiştii lui peşte” pe la diverse postrui tv, şi asta „cumpără” publicul român. În loc să se uite puţin şi prin manualele de istorie… Suntem, probabil, condamnaţi să pierdem tezaur după tezaur în Rusia, pentru că avem prea mulţi „gânditori” care gândesc ca dvs…

   Fără supărare, dar, din păcate, opinia dvs. se bazează pe nişte clişee rusofobe, prezente în mentalitatea românului mediu, induse de o parte a mass-media, care… nu suportă nicio critică. Spun asta cu regret, după ce am urmărit ani la rând subiectul. Majoritatea jurnaliştilor români HABAR nu au ce înseamnă Rusia! Şi-au creat o opinie falsă, şi nu vor să scape de aceasta. E mai comod aşa, să te bazezi pe nişte preconcepţii!

   Opinia dvs. este tipică în acest sens, fiind rezultatul spălării pe creier, procedeu la care publicul din România este supus fără milă de către televiziunile proruseşti (bănuiesc, este vorba de infuziile de capital (şi tare mi-e teamă că sunt şi ilicite) al unor firme conectate la… sistemul energetic rusesc – interese ruseşti, foaaarte prezente acum în România)…

   Acelaşi lucru se întâmplă şi în stânga Prutului. Iată de ce v-aţi trezit vorbind… şi nici n-aţi observat că, de fapt, sunt pesimistă (şi nu optimistă!), pentru că nu văd – nici în stânga, nici în drepta Prutului – o clasă politică onestă, bine instruită şi capabilă să trateze cu Rusia.

   Da, Rusia îşi dispreţuieşte vecinii slabi, şi nu va înceta niciodată să-i umiliească. Românii sunt „preferaţii Rusiei”, în aces sens, pentru că România are o clasă politică slabă şi lipsită de verticalitate (sefi de partide care zboară la Moscova, pentru consultări electorale, „regi” care acceptă invitaţii la sindrofii „victorioase” în Piaţa Roşie, din partea celor care i-au lipsit de coroană şi de ŢARĂ! Oamenid e afaceri lacomi şi iresponsabili – şi tot aşa…). Iată de ce Rusia este o sursă de românofobie. Sper că ştiţi că românofobia din RM îşi are sursa la Kremlin. Şi că asta e o tradiţie mai veche, una kominternistă, despre care am scris cu alte ocazii… Deşi, cred că nu aţi apucat să citiţi acest blog, ca să vedeţi şi care sunt argumentele pe care se bazează opinia mea, pentru că aţi fost mult prea ocupat să scrieţi pe acest blog ceea ce aţi auzit la vreo Antena, de la vreun Valentin Stan. De la un „specialist în relaţii externe”, care prin 2001 zicea, cu toată seriozitatea, într-un interviu la BBC, că Rusia nu are niciun interes în Transnistria. Dl „analist” nici nu ştia că Rusia ocupă ilegal Transnistria!..

   L-am tot ascultat în utlimul timp: azi dl Stan e la fel de „bine informat” ca şi în 2001. Ei bine, ascutând ce tot debitează astfel de „experţi”, seară de seară, nu puteţi avea decât această opinie, absolut eronată, despre relaţiile dintre România şi Rusia. Vă înţeleg, deci, şi mi-e milă de dvs. (pentru că nu sunteţi de vină că sunteţi dezinformat de către o parte a presei româneşti, deosebit de iresponsabilă!), dar nu vă pot ajuta, decât recomadându-vă să vă mai informaţi şi din alte surse, eventual, din unele mai puţin angajate în lupta pentru putere din România.

  • Argentina Gribincea octombrie 7, 2011 la 8:48 am #

   P.S. Domnule Văduva, dacă doriţi să faceţi propagandă prorusescă, v-aş sfătui să vă faceţi un blog (pentru defulare), nu să-mi atacaţi computerul cu banalităţi culese de pe la Antene. Dacă aş avea aceleaşi idei, care se găsesc prin toate mahalalele Bucureştiului, n-aş scrie despre ele pe blog – m-aş abţine. 🙂 Opiniile mele se bazează pe studiu. De 20 de ani mă informez – zilnic. Opinia dvs este o janlică pastişă după televiziunile agramate, conduse de oameni plătiţi ca să vă dezinformeze, ale căror interese sunt dictate de Rusia. Asta… în cel mai bun caz.

 3. Văduva Laurentiu octombrie 7, 2011 la 12:09 am #

  Intr-o cu totul alta ordine de idei , ieri a murit Steve Jobs ; încă o dovada de desertaciune a desertaciunilor , totul e desertaciune sau vanitate a vanitatii … Mă simt solidar cu cei care-i pun flori pe marginea squarurilor cu magazine Apple si spun sa-l ierte Dumnezeu ! Nu pot decât sa fiu trist la moartea acestui om care a făcut din produsele firmei sale un ” modus vivendi „, a creat o epoca , o moda nu doar nişte artefacte strict tehnice ; întrucât nu pot sa-i pun flori , mă rezum la a scrie aceste rânduri de pe ipodul meu ( cum o fac mereu dealtfel) , care mi-a devenit o a doua natura( aproape ca…)

  • Argentina Gribincea octombrie 7, 2011 la 1:22 am #

   Dumnezeu să-l ierte!

   P.S. Vă rog, totuşi, atunci când comentaţi, să rămâneţi cât mai aproape de subiect. Nu de alta, dar dvs preferaţi să abordaţi aici unele teme care s-ar potrivi pentru… alte bloguri.

   Mulţumesc (şi) pentru înţelegere, dle Văduva!

 4. Argentina Gribincea octombrie 7, 2011 la 3:16 pm #

  Mulţumesc, dragi Tibi şi Almanahe, pentru aprecieri. 🙂

 5. almanahe octombrie 7, 2011 la 3:40 pm #

  Nu-mi plac „şopârlele” *(expansive precum monoxidul de carbon) care-şi aerisisesc limbile în anonimat. Un cuvânt poate fi apă sau foc, ori piatră. Atunci când vine „deschis”, pică altfel. În plus, doar spiridusii locali deţin vraja ce-i face fiinţe superioare în pomul cunoaşterii.

  *aici cu sens pur metaforic, pentru înţelegerea „deplasării”; deşi, recunosc, cuvânt-piatră.

  Pentru plastică o să adaug acest film.

  Scuze Argentina,
  nu-s deloc pe subiect, dar eu măcar recunosc că nu-s~

  • Argentina Gribincea octombrie 7, 2011 la 4:00 pm #

   Ba daaaa… s-ar putea că e taman pe subiect. 🙂

   Discuţia despre discuţiile (pe subiecte şi pe lângă ele) e mai veche. Dl Văduva m-a făcut să introduc un regim strict de moderare a comentariilor pe blog, după ce îşi făcuse obiceiul de a posta diverse „gânduri răzleţe” pe unde nimerea. 🙂 Uneori nimerea bine, alteori… nu prea. În plus, uneori se făcea a uita că pe blogul meu intră şi minori – ei, asta era cel mai grav! 🙂 Dar… istoria e veche-veche… Şă nu mai vorbim discuţii. 🙂

 6. almanahe octombrie 7, 2011 la 4:14 pm #

  am observat! 🙂
  de-aici şi intervenţia, altfel uşor s-ar putea crede că m-am înrolat în armata ta personală…
  Оаре ый дрепт? 😛
  Д’апуй кум?!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mic tratat de transformare a pisicilor în generali (II) « Argentina Gribincea's Blog - octombrie 17, 2011

  […] cu voturile şi gazul are legătură cu ceea ce discutam ca peretele cu nuca, dar, în fine, este stilul dvs. Tezaurul românesc nu-l vom putea recupera, din […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: