Din nou despre problema securităţii frontierelor româneşti

10 Aug

De multe ori mi-am pus întrebări referitoare la succesul unor basarabeni stabiliţi în România, despre care ştiam, chiar din contacte personale, că nu au nişte elementare sentimente bune: respect, îngăduinţă, simpatie (nu mai spun de admiraţie, iubire, devotament – astea par a fi nişte atavisme, nişte manifestări anacronice sau „provincialisme”, judecând după discursul unor „formatori de opinie”) faţă de România (şi românism, în general). Cum se explică faptul că nişte cucoane ce dispreţuiesc limba română, ignorând-o, vorbind, la Chişinău, doar în rusă, îşi fac toate concediile şi toate cumpărăturile în România? Nu le apucă, metaforic vorbind, greaţa, atunci când sunt nevoite să stea mai mult în locuri pe care le detestă? Oare de ce? Cum se explică faptul că mulţi oameni de afaceri din Chişinău stau mai mult prin România, deşi, odată ajunşi la Chişinău, nu pierd nicio ocazie de a o înjura? O fi existând explicaţii (unii chiar le găsesc!), dar tot nu prea înţeleg acest gen de schizofrenie…

Ca să precizez, nu vobresc despre atitudinile critice, mi se pare corect să critici, în mod sincer, tot ce ţi se pare criticabil. Am în vedere discursul denigrator, persiflant, intolerant. E vorba de atitudine, în fond:  poţi să critici, iubind, însă nu poţi denigra, decât urând.

Acelaşi lucru, simetric, parcă reflectat în oglinda râului care ne desparte (uneori, în loc să ne unească), şi pe cealaltă latură a frontierei române: atitudinea denigratoare faţă de românii din Basarabia  („n-am fost niciodată acolo, nu mă interesează, dar oricum, îi urăsc”), uneori combinată cu o admiraţie oarbă, întemeiată pe nişte mituri, faţă de ceea ce se crede că ar fi Rusia. Admit că prima explicaţie ar fi ignoranţa, altfel, uşor de demonstrat, a acestor specimene, totuşi, în opinia mea, sunt, cel puţin, suspecte aceste „modele sentimentale”.

Subiectul mă preocupă demult şi, probabil, voi reveni la el. Până atunci, în aceeaşi ordine de idei, un articol foarte interesant, scris de George Roncea, continuarea articolului de ieri, publicat în ziarul Curentul şi pe blogul lui Victor Roncea.

Anunțuri

15 răspunsuri to “Din nou despre problema securităţii frontierelor româneşti”

 1. Mircea Cucu August 11, 2010 la 10:44 am #

  nu înţeleg. cum ar putea avea cineva vreo atitudine faţă de o ţară, o ţară întreagă?! din punctul meu de vedere, enunţuri precum „iubesc basarabia!” sau „urăsc rusia!” sunt lipsite de sens. de ce? pentru că în conceptul de „rusia”, spre exemplu, intră prea multe. atât de multe, încât nu le pot urî pe toate. nu mai spun că este un concept vag: deşi oamenii comunică între ei cu un oarecare succes folosind acest concept, înţelesul acestuia nu este perfect identic pentru fiecare dintre ei. această non-identitate (non-suprapunere perfectă) poate genera, pur şi simplu, în unele situaţii, o non-comunicare.

  apelul la enunţuri inepte de tipul „iubesc rusia” sau „urăsc rusia” stă sub riscul ca cineva să spună că iubeşte rusia, având în minte frumuseţea unor locuri vizitate sau nişte oameni deosebiţi pe care i-a întâlnit, iar altcineva să-i răspundă că urăşte rusia, având în vedere suferinţa provocată de o politică expansionistă pusă în practică de anumiţi lideri într-o anumită perioadă din istorie. şi unul, şi celălalt fac uz de o vorbire neîngrijită şi găunoasă.

  • Argentina Gribincea August 12, 2010 la 11:01 am #

   Mircea, e logic ceea ce zici, şi totuşi, viaţa noastră e plină de astfel de clişee şi generalizări. Apropo, nici atunci când iubeşti un om, nu iubeşti chiar tot din personalitatea lui, există şi calităţi pe care le admiri, dar şi unele trăsături pe care nu le prea aprobi, nu? Uneori, iubeşti un om, în ciuda hibelor sale. 🙂

   În plus, mai e şi problema imaginii unei ţări. De regulă aceasta se constituie din informaţii, adevărate sau false, pe care le-ai dobândit pe diverse căi. Asta explică atitudinile categorice („ori ador, ori urăsc”) faţă de unele ţări. Ambele atitudini trădează, de regulă, o insuficientă cunoaştere. Vorba ta, nu există ţări ideale, cum nu există popor ideal sau chiar om ideal… Tot, dar absolut tot e perfectibil şi se schimbă în permanenţă (uneori în bine, alteori în rău).

   P.S. Apropo, şi eu generalizez puţin, dar sunt sinceră, când spun că iubesc toate ţările prin care am călătorit, pentru experienţa de viaţă şi de frumuseţe pe care mi-au prilejuit-o. Şi, da, în unele cazuri pot să nuanţez, spunând şi ce nu mi-a plăcut, la un moment dat, care aspecte m-au cam deranjat, dar nu văd rostul acestui tip de demers, nu cred că cineva aşteaptă de la mine să fac o evaluare exhaustivă a unei ţări, şi atunci, fără pretenţia că furnizez informaţii exacte, scriu despre IMPRESIILE mele din călătorii, despre sentimentele pe care o ţară sau alta mi le-a inspirat…

 2. Petru Clej August 12, 2010 la 9:27 am #

  Citiți articolul „Republica Moldova – ghid politic pentru idioți” în revista ACUM:

  http://www.acum.tv/articol/16031

  • Argentina Gribincea August 12, 2010 la 10:29 am #

   Am citit.

   P.S. Da, şi iată un alt articol, tot de acolo, care face ecou, într-un fel, cu un aspect important din articolul lui Geroge Roncea: Tinereţea, mărirea şi absorbţia caţavencilor, de Florin Budescu ( http://www.acum.tv/articol/10174 ).

 3. szaszsebespaul August 12, 2010 la 2:29 pm #

  Daca nu iti plac anumite lucruri in Romania incearca sa le schimbi. E adevarat ca la noi sunt multe lucruri urate dar nu facem nimic ca sa le schimbam. Ma refer la majoritatea dintre noi nu la toti. Stam si barfim la coltul strazii dar cand avem ocazia ne este frica si fugim

  • Argentina Gribincea August 12, 2010 la 2:45 pm #

   Asta e altceva, Paul. Fenomenul despre care am scris ţine de o campanie, concertată, de calomniere şi denigrare a României. Este un „joc geopolitic”, după părerea mea. Repet, n-am nimic împotriva criticii sincere. Fără o atitudine critică nu se poate, pentru că stagnăm şi regresăm.

   • szaszsebespaul August 12, 2010 la 3:21 pm #

    Asta este in pimul rand jocul Rusiei dar cred ca si SUA isi baga coada un pic

    • Argentina Gribincea August 13, 2010 la 12:19 am #

     Denigrarea românilr şi a României face parte din politica Rusiei în Basarabia, fiind unul dintre aspectele de bază ale doctrinei „moldo-statalismului” (alias moldovenism). Acest lucru a fost demonstrat prin numeroase documente de arhivă. Şi eu am scris, în repetate rânduri, despre antiromânismul de sorginte stalinistă, iar articolele respective pot fi citite chiar aici pe blog.

     Afirmaţia privind implicarea SUA, însă, mă îndoiesc că ar avea suport documentar. În orice caz, eu n-am întâlnit date credibile care să conducă la această concluzie.

 4. szaszsebespaul August 14, 2010 la 1:09 pm #

  In anii 40′ americanii au facut un studiu privind posibile zone de conflict dupa razboi. Din acesta rezulta ca Basarabia si Bucovina sunt pamanturi romanesti dar pentru Romania nu ar fi nicio paguba daca le-ar pierde in schimb pentru URSS da

  • Argentina Gribincea August 16, 2010 la 4:05 pm #

   Dragă Paul, am impresia că nu ai reuşit să trimiţi comentariul în întregime şi, probabil, vei reveni asupra lui.
   Aş avea şi eu o rugăminte. Când facem doar supoziţii e una (dar, în aceste cazuri, menţionăm faptul că sunt DOAR supoziţii, nimic mai mult), iar când vrem să spunem că informaţia pe care o deţinem este veridică, verificabilă şi, eventual, verificată, atunci menţionăm, în mod obligatoriu, şi sursele. OK? Altfel, sigur că putem vorbi mult şi bine (sau rău), dar se cheamă că… vorbim discuţii. 🙂

 5. Szasz Sebes Paul August 16, 2010 la 9:27 pm #

  Treaba din anii 40 este adevarata si a aparut la o emisiune de istorie

 6. szaszsebespaul August 25, 2010 la 7:32 pm #

  La multi ani Republicii Moldova si tuturor locitorilor acestei tari

 7. Argentina Gribincea August 27, 2010 la 11:47 am #

  Mulţumesc, Paul. 27 august a fost ziua reafirmării-reînvierii românismului în Basarabia ocupată de sovietici. Deci, este nu doar sărbătoarea celor din R.Moldova, ci a tuturor românilor.

  • szaszsebespaul August 27, 2010 la 7:57 pm #

   Prea putina lume din Romania mai stie de aceasta zi iar despre ziua limbi romane nici atat

   • Argentina Gribincea August 28, 2010 la 10:51 am #

    Asta e foarte grav. Am spus că există tendinţa de a confisca mişcarea de emancipare a românismului, conferind evenimentelor din ’91 un sens antiromânesc, sugerând că independenţa a fost decalarată pentru a preveni o eventuală unire cu România (exact asta sugereaza exponenţii forţelor pro-ruseşti acum!), şi nu pentru a confirma nedorinţa noastră de a ne întoarce în URSS.

    Falsificatorii se fac a uita contextul: puciul din 19 august 1991, războiul de pe Nistru, armatele ruseşti, compuse din „kazaci” şi deţinuţi de drept comun, amnistiaţi în mod special în acest scop: de a ataca şi a crea instabilitate în apropierea Prutului…

    Acestea şi alte detalii trebuie luate în considerare, când vorbim despre acele evenimente. În 1991 unirea nu se putea produce, pentru că, în acest caz, România ar fi fost atrasă într-un conflict militar nedorit, pe care nu l-a iniţiat ea(!), şi ar fi pierdut în faţa unui adversar mult mai puternic – Rusia.

    Da, au fost greşeli – urâte, dramatice şi chiar tragice-, comise atât de liderii de la Chişinău, cât şi de cei de la Bucureşti, dar Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova nu are vreo vină aici. Semnificaţia ei a fost una clară: NU VREM SĂ MAI FIM CETĂŢENI SOVIETICI, VREM SĂ NE RECÂŞTIGĂM STATUTUL DE ROMÂNI şi SĂ VORBIM ROMÂNEŞTE! Şi aşteptările noastre, în acele zile, erau legate de idealul Unirii. Declaraţaia era o treaptă spre Unire. Sigur, ştiam că în acel moment, aceasta era imposibilă, dar avem impresia că nu se va lăsa prea mult aşteptată…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: