Cultul tristeţii vs cultul (şi/sau cultura) fericirii

27 iun.

Nu-l avem noi, acest cult, la noi găsim mai degrabă un cult al lamentaţiei, al tristeţii, al nefericirii. Pe de o parte, este explicabil: este destul să urmăreşti zilnic ştirile, să studiezi istoria acestei zone sau să… parcurgi, atent, itinerarul literaturii româneşti, ca să-ţi dai seama că ai fost astras/ă într-un labirint al tristeţii. Asta explică faptul că la noi s-a cam încetăţenit percepţia că scepticismul este un atribut obligatoriu al inteligenţei, şi fericiţi pot fi doar cretinii…  Şi totuşi, ai nevoie de energii pozitive, pentru a putea construi şi lăsa ceva în urma ta.  Sfaturi şi trucuri pentru „încurajarea” stării de fericire  din noi… tot pe un site american am găsit.

16 răspunsuri sa “Cultul tristeţii vs cultul (şi/sau cultura) fericirii”

 1. Sunday-Rose iunie 28, 2010 la 5:43 pm #

  50% din fericire e genetic,cred ca au dreptate americanii pt ca adevarata fericire este o fericire fara cauza,dar mai depinde din ce unghi privim lucrurile pt ca pt majoritatea oamenilor fericirea e legata de posesiuni: masina, casa, decor, mobila, mobil… pt altii adevarata fericire este o stare de constiinta, ne stapaneste si nu stim de ce. Dar daca privim fericirea din punct de vedere geocentric atunci sensul ei se poate schimba, daca suntem pe pamant suntem obligati sa privim lucrurile din punctul de vedere al pamantului, daca ne urcam pe un munte atunci tabloul se schimba, si atunci fericirea are doua sensuri: plan fizic si spiritual, decideti care va e mai aproape.

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2010 la 9:16 pm #

   Dragă Sunday-Rose, mulţumesc. Sunt accente pe care postarea mea nu le-a luat în considerare, fiind inspirată de nişte lecturi ceva mai… superficiale. Încă o dată, mulţumesc!

 2. erasmen iunie 28, 2010 la 9:03 pm #

  ceea ce ma deranjeaza e ca aceasta postare are la baza ceea ce am discutat…
  si da, fericiti pot fi doar cretinii. ai exemple la fiecare pas. un adevarat cautator niciodata nu va fi fericit. pur si simplu, nu e infirea lucrurilor. de fapt fericirea e sentimentul celor limitati. ea presupune o limita la care, daca ai ajuns, te multumesti cu stagnarea. si nici atunci nu esti fericit, pentru ca te temi sa nu pierzi ceea ce ai acumulat pana atunci. dupa cum vezi, fericirea nici pentru limitati nu e o stare constanta.

 3. erasmen iunie 28, 2010 la 9:09 pm #

  nu stiu exact de ce, dar gestul tau m-a intristat (ca tot era vorba de cultul tristetii). desi poate intentia a fost buna.

 4. erasmen iunie 28, 2010 la 9:10 pm #

  vina imi apartine in masura in care uneori uit de discretie. acum imi pare rau.

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2010 la 9:12 pm #

   Erasmen, greşeşti, e despre noi, românii, în genere… Îmi pare rău că faci această confuzie, dar poate e din cauză că semănăm prea mult? Adică am dreptate, în fond?..

 5. erasmen iunie 28, 2010 la 9:16 pm #

  sa fim seriosi, e aburd ce spui. tu iti dai sfaturi propriul tau blog?

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2010 la 9:18 pm #

   Erasmen, te asigur că nu are nicio legătură cu ceea ce sugerezi, ci cu o veche tradiţie a tristeţii, care, uneori, imi pare a fi o „genă românească”!

 6. erasmen iunie 28, 2010 la 9:45 pm #

  mda

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2010 la 10:18 pm #

   E doar o coinicidenţă, Erasmen! Altfel, e o temă care nu-mi dă pace de mult timp. Dacă mai răsfoieşti blogul meu, te vei convinge. Dar e adevărat că tema ne „apropie” cumva, dacă te preocupă şi pe tine… Mi se pare firesc.

 7. Sunday-Rose iunie 28, 2010 la 9:49 pm #

  Fericirea e o tema de discutii infinita…fericirea si tristetea nu se exlud,doar cel care a simtit tristetea e in stare sa simta fericirea – adica compararea unei stari cu cealalta.Iti mai amintesti ,Argentina,de discutia noastra referitor la bucurie si tristete (o postare mai veche cu Patriczia,apropo am cautat-o, am vrut sa recitesc dar nu am gasit-o in arhiva).

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2010 la 10:16 pm #

   Corect, cred că poţi fi fericit şi trist fiind… Şi inversa e valabilă…

   Da, îmi amintesc. Filmul Patricziei este în arhivă, nu ştiu de ce nu l-ai găsit. Eu n-am şters nimic.

 8. Argentina Gribincea iunie 30, 2010 la 11:55 am #

  În concluzie, e o postare foarte slabă şi mă gândesc serios dacă nu trebuie să o „secretizez” şi pe asta… 🙂

 9. Vaduva Laurentiu august 1, 2010 la 7:15 pm #

  Fericirea este scopul ultim al omului spun hedonistii . Filozofii actuali vad in fericire o forma de intelepciune de care nu se bucura decât acela care se cunoaşte perfect si ştie sa-si satisfaca tendintele fundamentale ale fiintei sale ; de aceea , mă indoiesc de faptul ca cultura americană ar satisface doleanta de mai sus ; sa nu facem confuzie între optimism si … starea de fericire : nici măcar raport de cauzalitate cât de mc nu este între ele . Fericirea nu este nici reductibila la ” plăcere”, care , destul de repede satura si dezgusta . Ceea ce este cu adevărat important este următorul lucru : ca , in timp ce fericirea nu ne este ” data” ea rezultand dintr-o activitate a noastră , plăcere sau bucuria ne pot fi prilejuite de evenimente exterioare , ne pot fi ” date”. Fericirea cea mai mare si mai pura este de multe ori si cea mai primitiva , aceea prin care ne identificam cu sentimentul de a trai si de a actiona ; de aceea ratatul , lenesul , bovaricul , ca ” bolnavi ” de destin , cum ii denumeste Liiceanu , nu vor fi niciodată fericiti . ” fericirea e savoarea vieţii”…Tot Liiceanu , făcând o ” aplicatie” da o definitie aproape spontana si legand-o de ceva mai palpabil : iubirea … Definitia este următoarea : ” fericire e sa nu ai nimic doar al tau pe lumea asta , si măcar fata de cineva „, deşi continua ulterior ca nu exista libertate absoluta a impartasirii , fiind instalati ” in imperiul omisiunii „.

 10. Vaduva Laurentiu august 1, 2010 la 7:20 pm #

  Si , Sunday -Rose , antonimul fericirii este nefericirea , nu tristetea , tristetea se defineste in raport cu bucuria ; ultimele doua sunt stari psihice ; fericirea sau nefericirea , includ ceva mai mult decât psihicul : constiinta …

 11. Vaduva Laurentiu august 1, 2010 la 7:35 pm #

  In urma cu mulţi ani , citeam in ” Lettre Internationale” o corespondenta de la Sergio Bienvenuto , un psiholog -psihanalist italian stabilit in SUA , despre moartea in ” stil european ” si cea in stil american ; o prapastie mare se casca între ele , cât … Oceanul Atlantic , as spune eu ; in esenta ideea era ca in timp ce europeanul moare singur , caineste , pisiceste ( n-o sa vedeţi niciodată o pisica tinuta in stare de libertate , murind lângă voi , poate decât dacă o loveste maşina sau o eutanasiati ), americanul moare fericit ( cica) , înconjurat de prieteni , rude etc , eventual si asistat de personal medical sau aparate … Si exemplifica tot Bienvenuto acolo ca in SUA exista cărţi cu titlul ” Cum poţi trai fericit , fiind bolnav de cancer ” ( malign si netratabil , biensur) sau ” Cum poţi trai fericit având o ruda bolnava de cancer „, etc . Asemenea cărţi nu pot exista decât intr-o cultura profund pragmatica , dusă pana la cinism uneori , histrionica si uniformizanta … De aceea si ” sfaturile” de scoatere la lumina a fericirii din noi , a la americaine , cred ca se pot aplica doar … americanilor … Eu personal , mai am încă o ” etica a indignarii „, cum zice HR Patapievici care mă face profund refractar la ” sfaturile” de ” descoperire” a fericirii … Mai degrabă ” Mathesis sau bucuriile simple ” ale lui Noica sunt mai potrivite …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: