Tristă baladă…

17 apr.

Azi, când se aduc omagii victimelor de la Smolensk, într-o legătură fatală cu cele de la Katyn, încă se discută despre rolul controversat al lui Lech Kaczynski în viața politică a Poloniei. E și un nou prilej pentru a analiza urmările și toxicitatea comunismului. Discuții au mai fost, și despre unele am și amintit pe acest blog, despre altele scriu abia acum, în ciuda faptului că e vorba despre articole de acum câteva zile… Gândindu-mă la aceste controverse, cred că această polemică va mai continua (și, probabil, voi reveni și eu asupra unor aspecte care mi se vor părea mai importante) …  Un fragment dintr-un articol, în această ordine de idei, de pe Blogul lui Traian Ungureanu:

Katyn nu e, aşadar, doar un mascru la scară industrială şi un act de negare sistematică a umanităţii. Katyn e o mostră de comunism ideologic aplicat. Exact din acest motiv – şi nu ca urmare a remuşcărilor sau dubiilor etice tîrzii – Rusia sovietică şi, în bună parte, post-sovietică a înercat şi, multă vreme, a reuşit să mintă cu toată laşitatea expertă a propagandei comuniste. Multă vreme, Katyn a fost ferecat în tăcere. Moscova a ascuns documentele lămuritoare şi a plasat răpsunderea asupra Germaneiei naziste. După ce adevărul şi-a făcut loc împins de memoria vie a generaţiilor succesive ale Poloniei postbelice, „noua” Rusie democratică a refuzat să deschidă arhivele. Preşedinele Yelţin a făcut un pas curajos în direcţia bună. Însă adevărul integral, în toate detaliile lui adminstrative şi politice, rămîne ascuns, în continuare, în arhivele ruseşti. Ideologia post-sovietică a Rusiei nu se poate dezlipi de comunismul recuperat, prin viziunea de tip Putin, în beneficiul patriotismului naţional rus.

 * * *

* * *

 Altă perspectivă:  Blestemul.

 * * *

Update: 18.04.2010

 * * *

„Fara a incerca dramatizarea unor evenimente actuale, imi este greu sa nu vad un anumit fel in care occidentul continua sa perceapa “Estul European.” Presedintele Obama, Presedintele Sarkozy, dar in special Cancelarul German, Angela Merkel, s-au declarat neputinciosi in fata bietul vulcan islandez.  Daca trebuia sa fim si mai corecti trebuie sa amintim ca Lufthansa a facut ieri (sambata, 17.4) zboruri pentru a vedea daca exista sau nu pericolul unor probleme aviatice. Ambele zboruri Luftahansa nu au detectat nici o problema. Puterile neputincioase prin liderii ei imi aduc aminte de trecutul nu atat de indepartat. De luat aminte!”  Continuare în:  Politeia .

 * * *

Surse: Dreapta.net și youtube.

 * * *

 Update: 19.14.2010

”Moartea preşedintelui polon poartă pecetea felului său incomod, principial, îndârjit, curajos de a face politică. El nu a fost de acord cu modul în care Donald Tusk şi Vladimir Putin s-au înţeles să pună punct în istoria Katyn-ului şi nu a pregetat să se manifeste, să acţioneze.

Prin moartea sa, „iraţională”, stupidă chiar, Lech Kaczynski a reuşit ceea ce nu putea să obţină în calitatea sa de preşedinte viu: să spună lumii că tragedia de la Katyn a fost mai mult decât o tragedie şi că peste ea nu se poate trece ca peste un „fapt divers” al istoriei sovietice şi europene. Doliul anunţat în multe state europene pentru victimele accidentului aviatic reflectă probabil şi o atitudine revizuită faţă de Katyn. Volens-nolens, lumea îşi îndreaptă privirea spre ceea ce s-a întâmplat cu 70 de ani în urmă, în pădurea de lângă Smolensk, nu departe de locul unde a căzut avionul preşedintelui polonez, cu cei peste 90 de reprezentanţi de vârf ai Poloniei.” –  Nicolae Negru

* * *

Filmul regizorului Andrzej Wajda, film care a revenit în atenția noastră (și pe ecrane) odată cu tragedia de la Smolensk, amintind lumii despre tragedia Katynului, acel fenomen generat de reflexul genocidar al oricărei puteri dictatoriale, care face abstracție de divergențe ideologice și de orientări politice și se manifestă în toată urâțenia sa, fie că este de inspirație hitleristă ori stalinistă. Asta explică, după părerea mea, evenimentele evocate în film, precum și faptul că Polonia, deși nu era în stare de război, a fost atacată de ambii dictatori. Dictatorii, care își disputau sferele de influență, ”și-au dat mâna”, în numele unui interes criminal, iar Katyn este simbolul acestui gest de frațietate criminală. Un articol despe filmul Katyn și semnficația acestui simbol:

”Sfidând autorităţile, Agnieszka pune pe mormântul gol al fratelui ucis la Katyn o placă funerară cu data decesului, 1940, anul crimelor sovietice. Ca şi Antigona, ea asumă rolul rostirii/scrierii adevărului cu orice preţ, pentru că nimic nu este mai periculos decât adevărul pentru starea de impostură generică a unui regim totalitar. În această confruntare nu există loc pentru compromisuri, fapt subliniat de Wajda într-o notă uşor idealizantă, dar nu străină de spiritul polonez, cedările conduc la declinul moral, la pierderea singurului capital care nu se negociază: onoarea. Fără a fi un individ tranzacţional, aflându-se printre puţinii supravieţuitori, sublocotenentul Jerzy (Andrzej Chyra) intră în rândurile armatei “de eliberare”. În cazul său, problema de conştiinţă se rezolvă radical, prin sinucidere, nu fără o încercare de justificare faţă de ceilalţi care-l izolează cu dispreţ. Lipseşte tipul tranzacţionalului autentic, regizorul sugerează încă odată, că nu există loc pentru compromis chiar atunci când acesta apare justificabil, de exemplu, la sceptica directoare sau la Jerzy, ca o soluţie de supravieţuire a omului sub vremi. La acest nivel se angajează conflictul tragic, între o Polonie a Solidarităţii şi Rezistenţei şi una inadmisibilă pentru Wajda, a Resemnării şi Colaborării cu puterea discreţionară, între Antigona şi Ismena, ca figuri emblemtice ale tragediei greceşti.” –  Angelo Mitchievici: Remember KATYN

* * *

Lech Kaczynski a fost un autentic patriot polonez, un luptator pentru adevar, justitie si demnitate. Si-a aparat crezul politic in conditiile represiunii totalitare. L-a aparat si mai tarziu, cand nu au lipsit cei care sa-l critice pentru “anacronism”, “doctrinarism” si alte asemenea “devieri”.  A crezut intr-o Europa care, unita fiind, respecta traditiile fiecarei natiuni. A inteles ca fara o reala decomunizare Polonia nu va iesi din marasmul coruptiei endemice (nu doar cea economica, ci si aceea morala).  A murit indeplinindu-si misiunea de exponent al unei Polonii care nu-si uita martirii si nu accepta ocultarea pseudo-pragmatica a adevadrului istoric.  Se va odihini acum pentru vesnicie, impreuna cu sotia sa Maria, la Catedrala Wawel, alaturi de regii Poloniei, de Pilsudski si de generalul Sikorski. ”  – Blogul lui Vladimir Tismăneanu,  Lech Kaczynski RIP  .

 

 

 

2 răspunsuri sa “Tristă baladă…”

  1. noradamian aprilie 17, 2010 la 7:51 pm #

    argri, seara buna! Bine venita postare pe tema Katynului ca efect al ideologiei comuniste aplicate de sovietici.Ma gandesc ca abia aceasta tragedie sa fi trezit interesul la scara europeană pentru Katyn, pentru grozăvia petrecută acolo, pentru ce-nseamna comunismul ideologic aplicat şi negarea umanităţii.

  2. Argentina Gribincea aprilie 17, 2010 la 8:03 pm #

    Mulțumesc, Nora, deși, de data asta chiar nu am niciun merit, pentru că nu fac decât să semnalez că discuțiile din aceste zile, pe diverse bloguri – inclusiv în Grădina ta! – relevă aspecte pe care ar trebui să… nu le uităm, cel puțin!

    Intențiile mele erau ceva mai abițioase, adică: ar fi trebuit să mai ”lucrez” la această postare, dar nu s-a putut, au intervenit alte lucruri… Ceea ce nu înseamnă că nu voi reveni și asupra acestui subiect. Deocamdată, m-am gândit că link-urile și începutul unei discuții pe tema asta n-ar trebui lăsate pentru mai târziu (așa cum mi se întâmplă de multe ori, din lipsă de timp)… Acum e momentul. Mi s-a spus că acum trebuie doar să păstrăm tăcere, în memoria victimelor. Mi-e teamă că tăcerea, în acest context, ar echivala, mai degrabă, cu o insultă la adresa victimelor. Poate greșesc, dar așa am simțit azi…

    P.S. Exact la asta mă refeream, la ideea că această tragedie ar putea însemna începutul adevăratului sfârșit al ideilogiei comuniste. Dacă! vom reuși să spargem zidul de tăcere care îl apără.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: