Joe Biden: Republica Moldova va fi membră NATO, când va fi pregătită

22 oct.

Periodic, Bucureştiul găzduieşte unele evenimente de importanţă excepţională şi, astfel, serveşte drept platformă de lansare pentru  declaraţii care trasează nişte vectori esenţiali pentru înţelegerea subiectelor de politică internaţională. Dincolo de semnificaţia simbolică a vizitei înaltului oficial american la Bucureşti şi de cele câteva idei care vin să confirme speranţele celor care aşteaptă o implicare a SUA în Europa de Est, a mai fost o idee deosebit de interesantă, care trebuie reţinută în mod neapărat, după părerea mea. Joe Biden a spus, în cadrul conferinţei de presă de la Cotroceni, că SUA salută transformările democratice care au loc în această regiune şi, în acest contexct, că Republica Moldova va fi membră NATO, atunci când va fi pregătită pentru acest pas.*

P.S. Am auzit/citit mai multe comentarii care încearcă o minimizare a importanţei recentei   vizite a vicepreşedintelui american, opinie pe care nu o împărtăşesc. Iată o analiză din Ziua, confirmând că această vizită a lui Joe Biden la Bucureşti este un semn clar al sprijinului american pentru România: Vizita domnului Biden: o clarificare şi o lecţie (Ziua, nr.4674 din 24 octombrie 2009). – 14.10.2009

––––

* – am scris această notă îmediat după conferinţa de presă de la Cotroceni, transmisă în direct de mai toate posturile de ştiri din ţară. Remarca vicepreşedintelui SUA mi s-a părut extrem de importantă, aşa încât am deschis blogul meu, în ciuda problemelor de conexiune pe care le am în ultimul timp… Iată şi o ştire de pe HotNews, referitoare la acelaşi subiect, unde dl Joe Biden este citat cu următoarea afirmaţie: „Ajutam acum la stabilizarea economica a Moldovei, pe care speram sa o vedem cat mai repede in structurile euro-atlantice”. 

** – iată filmul cu Declaraţia dlui Joe Biden despre care am scris (R.Moldova este menţionată la minutul 5.35 – 5.55, între punctele vizând Afganistanul, chestiunea geostrategică a regiunii şi problema securităţii energetice – cred că mai clar decât atât nu se putea spune că RM are „undă verde” şi şanse reale de a se integra în structurile euroatlantice):

 

8 răspunsuri sa “Joe Biden: Republica Moldova va fi membră NATO, când va fi pregătită”

 1. Florin octombrie 22, 2009 la 1:35 pm #

  Pai asa sunt astia dresati. Intr-o fraza sa nu spuna nimic.

 2. Argentina Gribincea octombrie 22, 2009 la 4:06 pm #

  Cred că, „tradusă” din limbajul diplomatic şi ţinând cont de context, fraza respectivă înseamnă enorm de mult. Însemnă, de fapt, că SUA şi-ar dori ca Republica Moldova să intre sub „umbrela” NATO, iar speculaţiile privind „abandonul” Europei Centrale şi de Est de către administraţia Obama (în favoarea unei mai bune relaţii cu Rusia) sunt lipsite de temei. De aici, se pot trage concluziile de rigoare.

  P.S. Din păcate, majoritatea comentatorilor din România sunt mult prea preocupaţi de campania electorală, ca să acorde atenţia cuvenită acestui detaliu… Am auzit deja destule aberaţii (de tipul „e o vizita de consolare”, „România a eşuat în rolul de mediator între SUA şi spaţiul estic, în special Rusia” etc. – astea sunt concluzii trase de urechi, afirmaţii cu un pronunţat iz electoral, după părerea mea). Or, o vizită ca aceasta este de asupra intereselor de moment, iar semnificaţia ei nu poate fi plasată într-un context îngust, al situaţiei interne din România, şi exploatată pe post de „argument electoral”, pentru că SUA nu se vor implica niciodată, în acest mod, în procesul electoral într-o ţară străină, democratică, membră NATO… Ar trebui ca, cel puţin în problema securităţii frontierelor (şi a Basarabiei implicit), comentatorii să ştie să se oprească din „activitatea” lor propagandistică şi să incerce să fie ceva mai… echidistanţi. La urma urmei, oficial, azi încă e o zi obişnuită, adică nici nu e campanie electorală. 🙂

 3. Radu Humor noiembrie 8, 2009 la 7:25 pm #

  Sunt declaratii de complezenta, de care-s pline valizele diplomatice si cosurile de gunoi
  ( mai apoi).
  Dar nu de asta am intrat, ci sa te rogsa-i transmiti lui Mihai Gribencea toate urarile de bine de ziua lui onomastica Sfintii Mihail si Gavril !
  Asta cu toate ca nu stiu nici acum cine este, pentru ca n-ai vrut sa-mi spui 😆

 4. Argentina Gribincea noiembrie 8, 2009 la 8:50 pm #

  Radu, banuiesc, din ceea ce scrii, ca esti foarte departe de diplomatie. Altfel, e o mare iferenta intre declaratiile de complezenta si declaratiile cu adevarat semnificative, care se fac, in ciuda unor circumstante care, in alt context geopolitic, ar impune foarte multa prudenta din partea autorilor respectivelor declaratii. Rusia turba la ideea ca RM ar putea deveni vreodata membra a structurilor euroatlantice. A face o astfel de declaratie, aici, chiar sub coasta armatei de ocupatie a Rusiei (care isi doreste permanentizarea si legiferarea statutului de baza militara!) – doar de dragul politetii, cum presupui tu – este de neconceput, conform uzantelor diplomatice. Si, apropo, nu e singurul mesaj de acest tip, au mai fost si altele – repet, e vorba de un context intreg de declaratii si gesturi politice, din care mesajul („unda verde”) se desprinde destul de usor… Concluzia? Nu sunt, nu au cum sa fie, „declaratii de complezenta”. Sigur, nu trebuie exgerat, nu putem considera ca aici se termina efortul nostru de modernizare si europenizare. Dimpotriva, abia incepe si mai e mult pana departe… Dar, in mod sigur, nu e vorba de simpla „complezenta”.

  Cat priveste celelalte, te rog sa nu mai insisti. Credeam ca e clar, din felul in care am reactionat, ca nu voi discuta pe acest subiect, dar vad ca e nevoie sa formulez in mod explicit asta. Ei bine, nu am ce comenta, altfel gasesti destula informatie pe Internet. Bineinteles, daca esti mai atent si scrii corect numele lui Mihai Gribincea.

  Multumesc.

 5. Argentina Gribincea noiembrie 8, 2009 la 9:30 pm #

  P.S. Uite cateva posibile metode de a evita supararea Rusiei, la care vicepresedintele SUA ar fi putut recurge, fara a parea „nepoliticos” in timpul vizitei sale la Bucuresti.

  1. Pentru a taia elanul acelor (destul de putini! – vreo 30%) cetateni ai RM care isi doresc, in prezent, aderarea RM la NATO, era suficient sa se mentioneze ca problema transnistreana face imposibil un atare demers. Putea sa spuna ca RM va putea deveni membra NATO, daca va dori acest lucru si numai dupa ce va fi rezolvat problema sa arzatoare – „conflictul inghetat” din Transnistria.

  2. Si mai simplu: se putea trece cu vederea chestiunea aderarii la structurile euroatlantice a RM, mentionand doar imbunatatirea situatiei de la frontiera de Est a Romaniei.

  3. Se putea omite subiectul in intregime. Asta ar fi linistit definitiv Rusia si ar fi incurajat-o in politica sa de (re)rusificare a teritoriilor pierdute in urma imploziei URSS.

  Din mai multe variante posibile, Joe Biden a ales-o pe cea care nu putea sa nu irite Kremlinul, in ciuda formularii extrem de… atente/diplomatice. Si anume asta ii confera semnificatia de „invitatie” – fie si informala – pentru R.Moldova. De prisos sa spunem ca rolul diplomatiei romane este evident aici, iar cetatenii R.Moldova ar trebui sa fie recunoscatori pentru asta, „umbrela NATO” fiind o alternativa deloc de neglijat pentru noi.

 6. Radu Humor noiembrie 9, 2009 la 6:29 pm #

  Te-ai deranjat prea mult sa-mi dai aceste raspunsuri, pentru care nu pot decat sa-ti multumesc 🙄
  Nu te-as fi intrebat daca atunci nu ai fi spus ca nu intelegi despre ce-i vorba( era vorba ca-mi cereai sa -ti reiau intrebarea)
  Acum , ca si atunci imi erau destul de clare raspunsurile, sau mai bine zis imposibilitatea venirii lor

  • Argentina Gribincea noiembrie 10, 2009 la 12:12 pm #

   Perfect! Eu prefer sa-ti scriu raspunsuri pe care tu nu ai chef sa le citesti, iar tu imi pui intrebari, despre care banuiesti (cel putin!) ca e imposibil sa primeasca vreun raspuns direct. O conversatie de „bun-simt”, ca sa fim in ton cu aceasta campanie electorala. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Soluția? Aderarea Republicii Moldova la NATO « Argentina Gribincea's Blog - ianuarie 6, 2012

  […] Joe Biden despre NATO și perspectivele de aderare ale Republicii Moldova. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: