La margine de imperii…

21 aug.

Tudor Gheorghe

Reclame

8 răspunsuri to “La margine de imperii…”

 1. Radu Humor august 22, 2009 la 10:59 am #

  @ Argentina
  Pentru ca sunt banat pe blogul unde ai pus tu postarea cu Dinescu, am venit aici, in primul rand pentru a-ti spune ca postarea ta la aniversarea unui an de Mountthor a fost cea mai reusita( ceva cu , „daca si muntii pot creste”), dar nu am vrut sa scriu atunci spre a nu crea tensiuni printre ceilalti munteni.
  Acum despre Dinescu, pentru care vad ca si tu ai cuvinte frumoase in ceea ce priveste talentul lui literar :
  unui asemenea om de real talent, nu-i poti pretinde sa fie tot timpul obiectiv ( de dragul unei poante, poate sacrifica si 1/2 din adevar, cum fac unii fara sa-ti provoace nici macar un zambet 💡 ), dar pe undeva ceea ce afirma el referitor la caratul in spate, face parte din acea jumatate a adevarului, nerostita de altii, fie de teama , fie din ipocrizie.
  Si pentru ca vad ca nu-ti sunt straine treburile de politica externa ( cine-i Mihai Gribencea ?), am sa te rog sa observi parerea cetatenilor germani din fostul RFG, vis-a vis de fratii lor din DDR, intr-o situatie materiala mult superioara celei in care ne aflam noi (Romania si Moldova).
  Cu prietenie,

  • Argentina Gribincea august 22, 2009 la 11:48 am #

   Radu, Mulțumesc, dar cred că nu ai dreptate, cerând indulgeță pentru manifestarea xenofobă a talentatului nostru poet. În primul rând, eu bănuiesc că nu este sincer… În al doilea rând, orice manifestare (publică, mai ales) a xenofobiei este dovadă de primitivism. Poate că are dreptul un poet ca Dinescu să fie și primitiv, uneori – aici nu te contrazic. Dar cred că trebuie sancționat pentru porimitivismul său (așa cum este sancționat Eminescu, de exemplu, fără a-i retrage aprecierea pentru opera poetică, pentru meritele strict estetice).

   Or, altfel, ce să mai ceri de la un om fără școală și neumblat prin lume, dacă îi acorzi unui mare poet privilegiul de a fi xenofob? 🙂 altfel, dl Dinescu nu a vorbește în calitate de poet, ci se implocă într-o discuție ce ține de probleme geopolitice. Ignoranța manifestată, în acest caz, este cu atât mai periculoasă, cu cât toarnă gaz pe foc, impulsionând sentimente xenofobe și… antiromânești, prin consecințe… Adică, să am iertare, dar cazul este GRAV.

   Cât privește existența xenofobiei în alte părți, păi e o axiomă: xenofobia este o stare naturală, ea a existat și va exista. Omul inteligent, însă, își reprimă instinctele xenofobe, cel puțin pentru că știe cât de mult rău poate face prin exacerbarea xenofobiei…

 2. Radu Humor august 22, 2009 la 11:10 am #

  Iarta-ma ca n-am inceput prin a-ti multumi pentru extraordinara simtire emotionala pe care mi-a produs-o ascultarea acestui adevarat munte al cantecului romanesc- Tudor Gheorghe.
  Bata-l Dumnezeu de dor….

 3. Radu Humor august 22, 2009 la 2:50 pm #

  Mi se pare ca aici nu-i vorba de xenofobie, ci de cu totul altceva :
  e ca si cum ti-ar veni o ruda foarte draga, cu care esti nevoit sa imparti spatiul stramt din garsoniera in care locuiesti tu impreuna cu sotia si doi copiii.
  E greu s-o scoti la capat, pana primesti o locuinta mai mare si se chinuie toti indiferent de cat se iubesc si respecta unii pe altii>
  Si da, pot aparea si neintelegeri de genul ca „puteai sa mai fi asteptat pana faceam rost de un apartament mai mare”, „cu banii pe care vi i-am trimis puteati de mult sa vi-l fi cumparat!”, si cate altele.
  De aceea am dat exemplul cu germanii , care desi ii iubeau mult pe cei din RDG( aproape toti aveau rude acolo) cand s-a facut unificarea si au vazut care sunt costurile ei, au inceput sa vocifereze, cam in stilul lui Dinescu, care numaiu de xenofobie nu poate fi acuzat.
  Are el alte pacate !

  • Argentina Gribincea august 22, 2009 la 10:25 pm #

   Radu, nu ți se pare că încerci să-mi demonstrezi că albul e negru? Păi, de unde ai luat că Basarabia e o ”rudă fără casă”, pe care trebuie să o găzduiască România? Nu știi că avem și teritoriu, și chiar ne putem hrăni singuri, mulțumim lui Dumnezeu! Probabil (adică, deja e evident!), că nu avem resurse să rezistăm, ca stat!, în fața agresiunii rusești, în fața șantajului energetic, în condițiile în care trebuie să hrănim și o clasă politică – mare și ineficientă, – și o armată rusă ”pacificatoare”, parazitară… Dar asta e altceva!

   Dimpotrivă. Cei care susțin poziția rusească în această problemă vor, de fapt, ca Basarabia să ajungă ”fără casă”. De ce zic asta? Dacă Rusia nu va fi SILITĂ, forțată de comunitatea internațională, să ne respecte drepturile și să-și țină tentaculele imperiale acasă, românii basarabeni vor FUGI din Basarabia, abandonându-și teritoriul (”casa” adică). Abia atunci s-ar putea vorbi despre ”ruda” pe care România ar trebui să o ”găzduiască”. Atâta timp cât mai avem șanse să rămânem în Basarabia, nu suntem nici fără casă, nici nu cerșim adăpost. Sigur că asta și-ar dori Rusia, să pierdem detot controlul asupra teritoriului nostru. În orice caz, asta încearcă să obțină prin politicile sale. Dar Dinescu? De ce ar face Dinescu jocul Moscovei, repetând FALSURILE produse de mediile de propagandă ale Kremlinului? Or, dacă nu cunoaște cifrele exacte, de ce se apucă să vorbească? De ce nu tace, pur și simplu, atunci când nu știe un lucru sau altul?

   Apropo, nu mi se pare corect să disutăm despre acest subiect aici. Există articolul respectiv, pe care tu, din câte observ, nu l-ai citit. Ce-ar fi să-l citești mai întâi și apoi să continuăm discuția?

   P.S Exemplul cu RDG-ul e vechi, neconcludent și ridicol. Nemulțumiți există în ORICE situație. Dacă nemților reunificați le e așa de rău împreună, de ce nu se despart odată (că tot aud, de vreo 10 ani, ”argumentul” acesta, de la românii din țară și de la ruși, nu și de la nemți – eu am rude în Germania, și n-am auzit de la ei să se discute despre cât de rău le e după unificare)? Cine-i împiedică să ”dea divorț”? 🙂

   P.P.S. Nu te supăra, exemplul cu ”ruda foarte dragă” este jignitor, la fel cum jignitor este articolul lui Dinescu. Și nu doar jignitor la adresa românilor basarabeni, ci și xenofob, pentru că insultă minortățile naționale (inclusiv minoritatrea rusă). Știu că are rude de origine rusească. Tocmai de asta ziceam că este ciudat și descalificant acest demers al său.

   Și încă ceva. Oare ce l-a pălit pe dl poet să-i ”atingă” și pe găgăuzi? Nu cumva pentru a arăta că în România atitudinile xenofobe sunt ceva atât de obișnuit și de bine înrădăcinate, încât, în eventualitatea unei uniri, ar sări asupra minorităților până și poeții cei mai ”moderni” și mai ”europeni”? Ar fi multe de comentat., dar, repet, ai face bine să citești mai întâi articolul (și, eventual, să te documentezi, ca să nu ajungem să discutăm – a mia oară! – despre ”milioanele de rusofoni” din Basarabia. Nu de alta, dar există suficiente surse de informație (în afară de cele controlate de Kremlin), ca să discutăm, pornind de la niște cifre reale, despre o situație reală, nu așa cum o face dl Dinescu). OK?

   Nu cred că are rost să mai încerci să-mi explici ce a avut în vedere dl Dinescu prin glumițele alea cam nesărate…. Dumnealui a avut destul spațiu și timp ca să se exprime CLAR. A și făcut-o. Acum trebuie să accepte critica – binemeritată. 🙂

 4. Radu Humor august 23, 2009 la 10:40 am #

  Argentina, din pacate , fie n-ai inteles tu, fie n-am fost eu destul de explicit prin exemplul pe care l-am dat, dar te asigur, cu toata sinceritatea, ca nici pin cap nu mi-a trecut o asemenea grozavie care a iesit din interpretarea ta.
  Cand ai sa judeci la rece , vei vedea ca in ce priveste exemplul meu nu exista nici un fel de iz a celor relevate de tine.
  Dar atunci eu voi fi departe si n-am sa pot sa le mai aud, asa cum n-am reusit sa aud nici raspunsul la o intrebare pe care ti-am pus-o si te-ai eschivat sa-mi dai un raspuns (intre timp am aflat si m-am luminat singur).
  Va doresc toate cele bune si nu numai voua , ci si tuturor celor de dincolo care mai simt inca romaneste.
  Cu bine

  • Argentina Gribincea august 23, 2009 la 11:06 am #

   Păi, Radu, ce ai fi vrut să-ți răspund, când îmi sugerezi că Unirea ar înseamn să… ”mă găzduiești” într-un aparatment în care nu am loc! 🙂

   Nu crezi că e insiltător? Altfel, să știi că vorbim discuții. Articolul era despre xenofobia dezgustătoare a lui Mircea Dinescu (în două dintre recentele prezențe publice ale dumnealui), nu despre perspectivele reunificării României (asta ar fi o discuție aparte).

   Nu știu la care întrebare nu ți-am răspuns. Dacă mi-a scăpat, îmi cer scuze, nu țin minte să mă fi întrebat ceva… poate e din cauză că eu intru destul de greu pe internet, de aici, și nu reușesc să citesc toate replicile. Mii de scuze. Ai putea să o repeți, te rog?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

%d blogeri au apreciat asta: