Reflecții postelectorale (IV). Românofobie, rasism, antisemitism vs europenism

6 Aug

După ce campania electorală a PCRM a bulversat opinia publică prin ”hate speech” și acuzații, unele mai directe, altele mai voalate, la adresa României și, implicit, la adresa românilor din R.Moldova, care conduceau la ideea de înaltă trădare, după ce ”ecourile” din partea populației au demonstrat că există destulă românofobie și rasism (prin nefericita asociere, conform teoriei moldo-stataliste, a românilor cu minoritatea rromă), a venit rândul inscripțiilor antisemite să descurajeze speranța noastră că am putea deveni, într-un sfârșit, o societate civilizată și ceva mai aproape de standardele europene.

Cu toată grandilocventa retorică a autorităților de la Chișinău, care nu încetează să repete că suntem o societate tolerantă cu străinii și deosebit de ospitalieră, trebuie să recunoaștem că inscripțiile xenofobe sunt un element obișnuit în peisajul nostru urban (de regulă, inscripțiile sunt în rusă și vizează populația majoritară, poreclită, ”duios”, cu trimitere/aluzie la simbolul prezent pe stema noastră, ”boi”). De această dată, epidemia de autografe murale xenofobe a atins unul dintre cele mai ”slavizate” orășele din R.Moldova, Bălții. Poate ar trebui să procedăm, la fel cum a procedat  Președintele Societății evreiești din Bălți, de fiecare dată când pereții caselor noastre sunt murdăriți, la propriu și la figurat, cu astfel de inscripții. Cred că am putea învăța de la unii minoritari să ne manifestăm civismul în aceeași manieră politicoasă, dar fermă, iar acum ar trebui să ne solidarizăm cu protestele Societății evreiești și să cerem investigarea cazului (dar și a altora similare, semnalate de presă, care au atras atenția asupra unor inscripții românofobe) și pedepsirea vandalilor – exact atât cât prevede legea și în conformitate cu gravitatea faptei, nu disproporționat, cum au fost pedepsiți protestatarii din 7 aprilie a.c.

Nu știu dacă politicienii, în special cei de la guvernare și liderii PCRM, inclusiv persoanele responsabile de campania electorală a comuniștilor, își dau seama că autorii morali ai unei eventuale exacerbări a xenofobiei sunt chiar ei, cei care au datoria să liniștească spiritele și să nu permită escaladarea conflictelor interetnice sau interculturale – printr-o atitudine corectă și nediscriminatorie față de toți cetățenii, indiferent de origine, confesiune, limbă, afiliere politică etc. PCRM a mizat de atitudinile xenofobe în timpul campaniei electorale (despre unele fapte de acest gen am scris chiar aici pe blog). 

Pe de altă parte, și cazul la care tocmai m-am referit  (cel al declarației PLDM, interpretată distorsionat de către mass-media pro-comunistă) ilustrează perfect ceea ce inteționez să spun: minoritarii, mai ales cei care nu cunosc limba de stat a Republicii Moldova, sunt puși în situația de a fi manipulați, dezinformați de mediile care falsifică în mod intenționat mesajele partidelor sau chiar ale guvernului. Declarație dlui Iurie Leancă din recenta campanie electorală nu este singurul exemplu de acest fel, au fost numeroase cazuri similare, unele dintre care au luat forme de-a dreptul anecdotice.

Ironia constă în faptul că mesajul pe care îl analizăm se referea exact la această problemă, extrem de actuală, azi, după 20 de ani de la căderea URSS, când unele state care au demarat odată cu noi sunt deja în UE, unde noi tot mai râvnim să ajungem.  Declarația absolut corectă a deputatului Iurie leancă (PLDM), care, trebuie subliniat, a fost consilier al Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale, s-a referit la necesitatea adoptării de către Guvernul R.Moldova a unei Concepții de Stat privind integrarea minorităților, dat fiind că nu se poate vorbi de o adevărată integrare a minorităților în societate fără cunoașterea limbii de stat, dar și fiind conștient de faptul că statul nostru are obligațiunea, asumată în cadrul OSCE și în fața Consiliului Europei, de a ajuta minoritățile naționale să însușească limba de stat. În declarație se stipula că asigurarea invățării limbii române de către minoritari ar asigura egalitatea lor în drepturi (cel puțin referitor la dreptul la informare corectă) cu populația majoritară, dar știrea a fost preluată trunchiat și interpretată eronat de presa pro-comunistă și speculată, în scopuri electorale, generând protestele minoritarilor și atitudini românofobe. E vorba de niște metode perimate, din arsenalul Interfrontist, din perioada în care nomenclatura comunistă recurgea la orice pentru a-și păstra dominația,  tertipuri inadmisibile, care în mod sigur, nu ne apropie, ci ne îndepărtează și mai mult de perspectiva integrării europene. Poate că PCRM asta a și urmărit, dar o nouă guvernare nu-și va putea permite să imite PCRM-ul, mai ales în această chestiune extrem de delicată, ci va fi datoare să ia măsuri eficiente pentru a redresa această situație.

Articol publicat pe moldova.org

5 răspunsuri to “Reflecții postelectorale (IV). Românofobie, rasism, antisemitism vs europenism”

 1. Lio August 9, 2009 la 5:31 pm #

  In aceeasi ordine de idei, un articol de Zina Gane, in Timpul de azi: http://www.timpul.md/article/2009/08/09/3494

 2. Octavian Sergentu August 14, 2009 la 10:02 pm #

  Ceea ce ai relatat, Argentina, in material este adevarat, doar ca „iesirilearianismului velicorus” sunt taxate doar partial in presa si nu fac ample dezbateri publice de stopare a tendintelor xenofobe si rasiale pe care le manifesta reprezentantii unor minoritati la adresa etniei dominante si nu fac subiecte de caz pe agenda diplomatica sau in birourile si la tribunele organizatiilo0r internationale…
  Succese…

  • Argentina Gribincea August 14, 2009 la 10:37 pm #

   Mulțumesc, domnule Sergentu.

   Tocmai de asta ziceam că trebuie să învățăm să reacționăm – nu numai în presă, ci și apelând la justiție. Un moment mai bun pentru a începe a ”taxa” aceste ieșiri dezonorante ale concetățenilor noștri nici că se putea. Tot ce trebuie să facem e să cerem investigarea cazurilor de acest fel (și a celor de antisemitism, și a celor de rasism, și a celor de românofobie – toate sunt manifestări xenofobe) și pedepsirea lor în corespundere cu gravitatea faptelor.

 3. Kaycee Headlon Aprilie 9, 2013 la 3:06 pm #

  I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my search for something concerning this.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Minoritarii și criza politică din R.Moldova « Argentina Gribincea's Blog - August 17, 2009

  […] de multe și de mari!), legate de criza politică și, implicit, de cea identitară. Am atins și problema xenofobiei, inclusiv în rândul minortarilor, unii dintre care sunt românofobi. Altfel, românofobia fiind o […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: