Sonata Lunii din Siberia

6 Iul


Acest început din Sonata Lunii îl cânta și dl Ion Boțan, un basarabean întors acasă din Gulag. Fusese deportat pentru faptul că provenea dintr-o familie de oameni gospodari… Acolo, în Siberia, învățase meseria de acordor, cu care își câștiga existența: era un foarte (dar foarte!) bun specialist în instrumente muzicale. Lucrase la o fabrică de piane din Rusia, sub îndrumarea unui alt deportat, neamț, și ”furase” de la el meșteșugul.

Părinții mei au ținut cu tot dinadinsul să fac și muzică. Mama a sacrificat un întreg onorariu, pentru o traducere, munca ei de mai multe luni, ca să-mi cumpere un pian, iar dl Boțan îl ajutase pe tatăl meu să-mi aleagă cel mai bun instrument care se putea găsi la acea oră în Chișinău. Așa zicea dl Boțan: acesta este cel mai bun pian din câte am văzut prin Chișinăul ăsta! Și mie îmi plăcea sunetul noului meu prieten: profund, luminos, accesibil, ușor de ”extras” din interiorul ordonat al ”mașinii”, ușor de ”transmis”… A fost un coup de foudre, am îndrăgit pianul de la primele acorduri, chiar dacă presimțeam că nu voi face mari progrese cu studiile mele muzicale (adevărul e că nu am prea reușit să mă ridic la înălțimea pianului meu, și era evident, încă de pe atunci, că instrumentul era mult mai talentat decât… stăpâna 🙂  ).   Dl Boțan acorda pianele și la Filarmonică, și la Conservator, cunoștea bine toate somitățile orașului, deci știa ce zice, când îmi lăuda pianul, care se numea Petrof. Renumitul Petrof, premiat pe la concursuri internaționale, spunea dl Boțan, este fabricat după model german, industria rusească de piane bazându-se pe acele fabrici în care lucrasera, inițial, prizonieri germani, excelenți constructori de instrumente muzicale… De fapt, toate succesele postbelice ale URSS se bazau pe munca aproape neretribuită, muncă de robi, a prizonierilor și a ”dușmanilor poporului”. Marile ”șantiere socialiste” de mai târziu, au continuat această tendință de a exploata munca cetățenilor, fără a-i plăti pe măsura eforturilor… Cu timpul, tradiția de a face bine un lucru, oricare ar fi acesta, avea să dispară, fiind înlocuită cu tradiția comunistă ”noi ne facem că muncim, voi vă faceți că ne plătiți”. Cele mai bune case din Chișinău sunt considerate, și azi, cele construite în perioada stalinistă, de prizonieri străini, după proiectele unor arhitecți cu școală veche (adesea, cu facultatea făcută la București, în Micul Paris), cu viziuni, concepții nealterate de valul de ideologizare agresivă sau de estetica proletkultistă, care aveau să afecteze societatea de la est de Prut.

Nu știu ce-mi plăcea mai mult: să-l aud pe dl Boțan cântându-mi Sonata Lunii sau povestindu-mi despre anii petrecuți în Siberia, dar știu că, din când în când (mai des decât ar fi fost necesar, pentru că trișam, de multe ori), îl tot întrebam pe tata, dacă nu crede că trebuie invitat dl Boțan… Și dl Boțan venea, de fiecare dată fără întârziere, ca un adevărat ”doctor de piane”, cu recomandări pentru menținerea în stare bună a instrumentului, mă punea să-i arăt ce am învățat între timp, de la precedenta întâlnire, și, după ce își termina misiunea, cânta și el. Sonata Lunii… Mă fascina faptul că mâinile lui, care nu semănau cu ale unui artist (erau mâinile unui om care a muncit din greu toată viața), știau să scoată atâta căldură, atâta visare și tandrețe din clapele reci. Mai târziu, cu diverse ocazii, am ascultat aceeași bucată, interpretată de pianiști renumiți, dar niciodată muzica lui Beethoven nu a răsunat mai aproape de inima mea, nu m-a impresionat mai mult.

* * *

Revin cu mici completări (din păcate, azi Internetul îmi creează diverse probleme: ba se deconectează pe neașteptate, ba nu pot redacta textele pe Blog, ba nu pot intra pe mail)…

 Oare unde o fi dl Ion Boțan acum? Ce muzică ascultă? Oare știe că mi-a lăsat această bucată muzicală, ca un fel de  pretext pentru a reînvia memoria celor persecutați de regimul lui Stalin?

Zilele astea s-a făcut o mare dreptate, după părerea mea: AP a OSCE a adoptat o rezoluție, care condamnă și crimele stalinismului, alături de cele naziste, rezoluție care a stârnit proteste din partea Rusiei, care insistă asupra ideii că ea doar a eliberat, asumându-și numai partea eroică, romantică a istoriei sale, neglijând, în mod dezonorant, aspectul criminal al regimului instaurat în sfera sa de influență după victoria asupra Germaniei naziste… O sa revin asupra acestui subiect, cu altă ocazie, pentru că este ceva mai complicat. Deocamdată, ascult cu tristețe, dar și cu admirație față de eroiii care au supraviețuit Gulagului sovietic, Sonata Lunii, care mi-a fost cântată, pentru prima dată, de una dintre milioanele de victime ale regimului stalinist.

P.S. Alte istorii triste ale foștilor deportați, povestite de oameni din satul în care am copilărit: Cotiujenii Mari

2 răspunsuri to “Sonata Lunii din Siberia”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pactul Hitler-Stalin « Argentina Gribincea's Blog - August 23, 2009

    […] Sonata lunii din Siberia […]

  2. Pianul « GriArg - Aprilie 20, 2012

    […]  scris, cu altă ocazie, despre povestea pianului meu. Îi datorez mamei multe, printre care și prezența acestui prieten blând, care a fost mereu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: