Sărmana limbă (de stat)

26 Iun

Ne-am bucurat atât de mult, am sărbătorit și am sperat că, devenind limbă oficială, limba română va fi salvată de la dispariție în această parte a vechii Moldove. Da de unde! Mai întâi, i se contestă denumirea corectă, pretextul fiind că e aceeași cu limba română, dar trebuie să se numească ALFEL – ”moldovenească” – din rațiuni obscure, neștiințifice…  Pe urmă apar tot mai mulți ”oficiali” care nu o cunosc sau nu vor să o vorbească (recent, refuzul unor deputați, foști consilieri de ai fostului Președinte Voronin, de a raspunde ziariștilor în limba de stat a confirmat această tradiție comunistă). Apoi, devine un fel de monedă de schimb… geopolitic: în perioadele electorale, Rusia sau forțele prorusești încep să ne șatajeze: că să nu o mai numim românească, pentru că, vezi bine, asta subminează ”statalitatea” RM sau provoacă tot felul de alergii și alimentează separatismul transnistrean, că să o mai lăsăm la o parte și să oficializăm limba rusă… Deși nu prea văd de ce? Asta ar face diferența, adică oficialii care nu cunosc limba oficială s-ar simți cumva datori să cunoască și cea de a doua limbă de stat, așa să înțeleg? Pretextul e că mulți au învățat rusa la școală și deci o cunosc, și dacă o cunosc, atunci de ce să nu o facă limbă de stat? Bine, și engleza o cunoaște mai toată lumea, poate chiar mai mulți dintre cetățanii R.Molodva. Pornind de la aceleași ”argumente”, de ce să nu proclamăm drept limbă de stat engleza? Rusa nu este materie de studiu obligatorie, de mai mulți ani de zile; pe de altă parte, româna (”moldoveneasca”) este obligatorie – încă de la proclamarea limbii oficiale a R.Moldova, deci, ar fi de presupus că minortarii o cunosc, macar la nivel colocvial. Dacă e așa, atunci de ce nu o vorbesc? Nu cumva, pentru că sunt ”încurajați” de conducătorii noștri ”înțelepți”, care  au declanșat o adevărată vânătoare de ”antistataliști” (înțelegând prin asta ”români”)?

E adevărat, tinerii au o șansă, cunoscând limba română bine, pentru că, vorbind fluent una dintre limbile oficiale ale  UE,  își pot face studiile, se pot integra ușor și se pot simți ca acasă într-o țară membră a Uniunii Europene. Ceea ce nu e puțin, și ca dovadă – cozile imense de la Consulatul României. Și totuși… În una dintre acele ședințe ale Parlamentului am suprins un dialog între un deputat din opoziție și Președintele în exercițiu Vl.Voronin. Un dialog amuzant și trist totodată. Deputatul insista să i se permită să ”se expuna la tribuna centrală asupra proiectului de lege” despre care tocmai se discutase. Un alt deputat repetă (sau traduce?), pentru Președinte, că deputatul din opoziție dorește ”să se expună pe marginea proiectului”… ”Aha, luare de cuvânt” – îi corectează Președintele pe ambii. Ce o fi crezut omul de rând, ascultând aceste dialoguri parlamentare? Cum ar fi putut să se ”expuna” deputatul din opoziție? Și nu oricum, ci chiar la tribuna centrală!  Evident, deputatul dorea să-și expună părerea, opinia, punctul de vedere, nu să SE expună. 

E adevărat, într-o dictatură, de exemplu, uneori, făcându-și publice convingerile, omul se cam… expune (la pericole specifice regimurilor totalitariste)… Numai în acest sens deputatul din opoziție s-ar fi putut expune, exprimându-se,  liber, în Parlamentul R.Moldova. Forma reflexivă a verubului ”a expune” nu are decât acest sens.

Dacă mai punem pe cântar și numeroasele gafe  de exprimare ale ziariștilor: ”la opinia mea” (corect ”după opinia mea”), ”standarte” (în loc de ”standarde”, cu accentul pe prima silabă, nu pe a doua, ca în rusă), ”trafic” (mereu se confunda când se pune accent pe prima silabă și când accentul cade pe cea de a doua), ”credite” (se pune accentul greșit, ca în rusă, pe a doua silabă, în loc de prima, cum este corect) etc. Exemplele ar putea continua. Cel mai trist e că aceste greșeli le fac până și cei mai vechi și mai buni/recunoscuți jurnaliști de la noi, iar debutanții îi imită (de ce nu?, dacă și cutare mare jurnalist folosește expresia ”la opinia mea”!) Astfel încât mă întreb dacă oficializarea limbii române n-a fost doar un pretext pentru a mai crea o sărbătoare oficială, cu ocazia căreia unii dintre cetățenii certați cu dicționarul din R.Moldova se felicită, care mai sincer, care mai puțin bucuros, calchiind, în mod inutil și… ridicol, modelul rusesc (”S prazdnicom!”): ”Cu limba!”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

vanilla

lovely damned teenage years

ZurliuBlog

"Trăiesc vremi de nebunie, dar, ca să le-nfrunt, îmi spun: Voi trăi cum mi se cere!... D-aia-s uneori... nebun.."--Goethe

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Thoughts from the author of Trailer Park Juggernauts

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Ganduri Neinfinite

De ce scriu în metafore? Metafora este, ca definiţie, o peşteră ascunsă pe o insulă necunoscută, învăluită în mister. Cine ajunge acolo, chiar întâmplător, poate găsi obiecte neidentificate ale unei culturi despre care poate doar bănuieşte ceva. E oarecum dificil să „demetaforizezi” scrisul, astfel că, îţi rămâne iluzia înţelegerii şi satisfacţia ei. Cine sunt eu? Sunt eu, un vinovat al metaforitei, o boală de cuvânt ce mi-a adus adesea alin căutării de expresie, Şi poate ţie confuzie. Metafora produce confuzie! Confuzia elaborează înţelesuri şi astfel fiecare înţelege ce vrea. Cine sunt eu? Sunt eu, un meşter al cuvintelor mele. Nu mi-e dificil să le găsesc, am o abundenţă pe care uneori trebuie doar să o rescriu. Nu aş spune că metafora este calea cea mai scurtă înspre semantica sufletului meu, ci doar înfrumuseţarea drumului.

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

Descopera misterele naturii

Discover the mysteries of nature

Tassles Of Intertwined Emotions

Poetry, Quotes & Random Thoughts

dan moldovan

blog de poze

find the details

Interiors news and finishing touches for homes

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Caci mor traind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: