”Împreună împotriva torturii”

26 iun.

Campania ”Împreună împotriva torturii”  s-a sfârșit azi cu un gest simbolic (baloane albe s-au ridicat spre cer, în semn de protest contra tratamentului antiuman din penitenciare) și cu unul de ajutor acordat victimelor acestor practici degradante. Ajutorul constă în  instituirea liniei fierbinți pentru cei care au suferit de pe urma torturii: 0 8001 2222 (vezi și: http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri/social/3224-audio-baloanele-albe-contra-torturii  ). 

* * *
O parodie amară…

02.07.2009 Proteste contra torturii, din nou, la Chișinău: http://www.stireazilei.md/news-800

* * * 

15 răspunsuri sa “”Împreună împotriva torturii””

 1. filadel iunie 27, 2009 la 11:32 pm #

  Salve Argentina! 🙂

  Greșeala din titlu și din text este intenționată? Asta ar însemna un argument în plus că libertatea de exprimare este lovită-n cap de-a binelea în RM. Am urmărit și intimidările la care sînt supuși cei de la unimedia.md. Nu mă mir. Specia asta nu are frontiere.

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2009 la 12:44 am #

   Nu e intenționată, e… obișnuită, adică demonstrează că eu nu mă mai pot corecta: mereu voi lăsa macar două-trei greșeli (”de sămânță”, cum se zice)… Mă mir și eu cum mi-a reușit performanța de a incurca tastele de două ori în același mod… Mulțumesc pentru sesizare! 🙂

 2. filadel iunie 28, 2009 la 12:53 am #

  Nici o problemă. Nu intenționam să te corectez.

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2009 la 1:02 am #

   Ba nu, mulțumesc, eu sunt cam neatentă de felul meu. Și mereu mă grăbesc…

   Apropo de tortură, toată lumea știe că e ceva obișnuit pe aici. Ține, de fapt, de tradiție, din perioada sovietică… E o mare rușine. Procuratura municipală a declarat, azi, că nu a amenințat Unimedia cu închiderea, ceea ce mi se pare un semn bun – adică tot se mai gândesc ”ei” și la ”ce va zice lumea”…

 3. filadel iunie 28, 2009 la 1:09 am #

  Bine gestul era de o idioțenie clară iar ca eficiență zero fiindcă-n cîteva minute domeniul se transforma în unimedia.eu și mergea mai departe fără nici o problemă.

  Însă semnalul era important: intimidarea tuturor posesorilor de site-uri și obligația de a-și cenzura conținutul. Cum conținutul comentariilor depinde de cel care postează și acel anonim poate fi oricine se poate observa lesne că ar fi putut aplica metoda tuturor site-urilor indezirabile.

  Cum spuneam: specie fără frontiere și fără limite în răutate.

  • Argentina Gribincea iunie 28, 2009 la 1:27 am #

   Sunt niște nesimțiți. Și niște tâmpiți în același timp: ei, probabil, chiar au impresia că metodele lui Stalin mai pot fi aplicate și azi cu același succes. De fapt, ”succesul” metodelor staliniste a fost unul relativ… Asta mă duce cu gândul la o povestioară despre Soare și Vânt, învățată în copilărie, la lecțiile de limba franceză… Soarele și Vântul au văzut un om pe stradă, îmbrăcat în palton, și au pus rămășag: cine dintre ei doi îl va dezbrăca de palton… Știți (sau ați ghicit) probabil morala: Vântul a suflat cât a putut de tare, dar nu a reușit să-l facă pe bărbat să-și scoată paltonul. Soarele însă a reușit, încălzindu-l. Ei, succesele metodelor represive sunt la fel de eficiente ca și eforturile Vântului. Niște stricăciuni sigur că vor rezulta din politica asta, dar efectul nu va fi cel scontat… 🙂

 4. filadel iunie 28, 2009 la 1:33 am #

  Efectul nu va fi cel scontat de ei ci cel invers. Pune-i limită omului și primul lucru pe care va încerca să-l facă va fi s-o încalce. 🙂

 5. filadel iunie 28, 2009 la 1:58 am #

  Societățile totalitare suferă de exces legislativ. Toarnă o grămadă de legi și îngrădesc atît de mult libertatea individuală încît omul își pierde încet, încet spiritul de inițiativă, creativitatea, libertatea de gîndire. Tot timpul se teme să nu încalce vreo regulă, vreo lege, fiindcă sînt atît de multe. N-are cum să le țină minte pe toate și-atunci preferă să nu facă nimic.

  • Argentina Gribincea iunie 30, 2009 la 10:17 am #

   Pe de altă parte, libertatea de exprimare oferă o supapă pentru energiile negative, dar și o portiță pentru soluțiile salvatoare, în caz de criză. URSS s-a destrămat și din cauza cenzurii, care ”închidea” ermetic ”borcanul” în care fierbeam. Rezultatul, o implozie de proporții. Iată o altă știre, apropo de cazul Unimedia: http://www.interlic.md/2009-06-30/procuratura-afirma-ca-nu-vrea-sa-lichideze-unimedia-10862.html
   Și mie mi se pare că e o încercare de intimidare, dar și un tertip electoral, care se înscrie în seria de acuzații de extremism aduse opoziției… E ridicol că Procuratura se angajează în campania electorală.

   După ce Poliția a maltratat persoane, în mare parte, nevinovate (de notat că nici în cazul infractorilor, tratamentele degradante nu pot fi considerate admisibile), și Procuratura municipală n-a zis nimic, orice sesizare din partea Procuraturii are și conotația de ”persecuție”. În plus, ca să fie percepută ca un organ echidistant, procuratura ar trebui să reacționeze la toate amenințările xenofobe, inclusiv la cele emise de guvenrnați (la românofobia liderilor PCRM, de exemplu). Or, mesajele scrise pe forumuri pot fi, la fel de bine, niște diversiuni. Fiind scrise de anonimi, nu știu cine ar lua în seamă apelurile unor necunoscuți. Pe cand etichetările de tip: ”antistatalist”, ”extremist”, ”fascist” etc. asociate cu ideea de românism, apelurile la ”neutralizare juridică” a opoziției, afirmația ”În țara asta sunt prea mulți români”, făcută de liderul comunist V. Stepaniuc (în ziarele Timpul și Comunistul), au avut și mai au forța unor ”strigăte de răpzboi” pentru susținătorii partidului de guvernământ și sunt incomparabil mai grave decât câteva prostioare postate de cineva pe un forum de discuții. Atitudinea disproporționată față de diverse tipuri de ”încălcări” (pedepse excesiv de severe pentru încălcări minore și, pe de altă parte, nepedepsirea crimelor, de exemplu) este, la fel, ceva specific regimurilor totalitare, bazate pe crimă și pe frică.

 6. filadel iunie 30, 2009 la 10:27 am #

  Evident avem de-a face cu o dublă măsură în tratarea evenimentelor.

  Evident că afirmaţia comunistului „În țara asta sunt prea mulți români” NU „defăimează Republica Moldova, NU cheamă la violenţă şi dezordini în masă” şi NU reprezintă „chemări publice la răsturnarea şi schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale în Republica Moldova”.

  Venind din partea magistraturii (recte justiţiei), una dintre puterile unui stat de drept, asta spune foarte precis cît de de drept este acel stat.

  Mai curînd aş zice stat de drepţi!!

  • Argentina Gribincea iunie 30, 2009 la 10:45 am #

   Da, și stăm drepți și nu mișcăm… 🙂
   Eram peste hotare, când a apărut interviul în care Stepaniuc zicea acest lucru. Unul dintre colegi, care urmărea foarte atent presa din R.Moldova, mi-a și spus: vedeți, aveți grijă, pentru că așa a început Hitler! Așa încât, s-ar putea ca în acest caz xenofobia guvernanților să aibă un efect de ”defăimare” mult mai putrenic și mai grav (pentru securitatea statului), decât două fraze tâmpite, scrise de cineva pe un forum oarecare – mă întreb, câți au timp să citească toate discuțiile alea, în afară de câţiva internauţi împătimiţi şi… securiștii plătiți pentru asta?

   Sunt de acord cu moderarea și cu restricționarea unui anume tip de mesaje, dar, fără exagerări însă. Şi, pentru că am fost nevoită să cenzurez mesajele unui cititor (altfel, un bun prieten și o persoana foarte cultă, doar că, la un moment dat, ”uitase” că scrie pe un blog public și că ar trebui să se… autocenzureze), știu cât de greu este să procedezi astfel. El nu s-a supărat, a fost înțelegător. Eu însă nu m-am simțit bine, aplicând ”forța”… 🙂

 7. filadel iunie 30, 2009 la 4:42 pm #

  Asta-i și mai tare și arată un indiciu sigur de recunoaștere a societăților posttotalitare în care statul de drept este captivul unor forțe antidemocratice:

  http://www.stireazilei.md/c-0-767

  Opoziția este criticată. Punct.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: