Uitucii (pamflet post(pre)electoral)

13 Iun

E aproape oficial (și ca dovadă, e de ajuns să ascultați dezbaterile din plenul Parlamentului, care, cică, ne reprezintă): suntem… ”un picior de plai, o gură de rai” de uituci!

Șeful statului (dar și al partidului de la guvernare, și al Parlamentului), de exemplu, a uitat etimologia cuvântului ”Parlament”, a uitat că acesta vine de la ”parler” (fr.) și înseamnă ”a vorbi”. Drept care, îndată închide microfoanele deputaților care îndrăznesc să mai  și vorbească (spre deosebire de cei care doar votează) și cheamă ambulanțele –  semn că a deschide gura, în Parlamentul R.Moldova, e ceva anormal,  poate chiar  destabilizator pentru ”statalitate”, și trebuie ”tratat” de urgență. Asta mi-a amintit despre o întâmplare cu un cunoscut, altfel un bun creștin, care atunci când se îmbăta ținea să-i aducă aminte soției un principiu de aur al ”stabilității” conjugale: ”Nafig s pleaja, fa! Tu să taci, când îi grăi cu mine!”

                                                                                *   *   *

Prim-ministrul a uitat ce a făcut cu milioanele statului, milioane despre care opoziția (ingrata!) încă mai ține minte. Drept care, în ziua învestiturii, la interpelarea deputatului din PLDM V.Nagacevschi, unde sunt milioanele, premierul Greceanîi a spus că a înțeles întrebarea, dar… a uitat-o imediat și, ca să spună totuși ceva, a îngăimat poezia despre ”statalitate”*, pe care o învățase bine în ajunul ”examenului” – vechea șmecherie a studenților restanțieri, pe timpul URSS: ”Când te afli la strâmtoare, dă-i cu clasa muncitoare!”

Asta i-a pus în dificultate pe alegători, care și-au amintit, cu această ocazie, regula de aur din perioada sovietică, pe care ar fi trebuit să o uite, în eventualitatea că vor deveni cetățeni ai UE: dacă știi bine ”poezia”, ai voie să furi cât îți dorește inima (de fapt, cred că unii doar s-au făcut a uita respectiva regulă).  Dar, dincolo de regulile sovietice neunitate, reactualizate, promovate etc., mai sunt și concluziile care pot fi trase, văzându-i pe guvernanții noștri ”la treabă”: dacă poezia despre ”statalitate” îți permite să eviți să răspunzi pentru banii publici fituiți aiurea, înseamnă că poezia asta e de mare ajutor pentru societatea noastră!  Poate chiar definitorie, fundamentală!(?)  Mai mult,  în condiții de criză, poate ține loc de meserie (”brățară de aur”), nu-i așa? Sau și mai aproape de spiritul stalinismului: nu dați în membrii PCRM, pentru că, vezi bine, cu ei se identifică ”statalitatea”, iar cine e contra lor e contra ”statalității”.

                                                                                 *   *   *

Astfel, un cuvânt al cărui sens nu si-l prea amintește nici măcar ultima ediție a DEX-ului, care, încercând să facă față insistenței cu care ”patrihoții” noștri îl vehiculează, îl prezintă într-un fel cam… evaziv (”statalitate” – ”caracter statal”, iar ”statal”, la rându-i înseamnă ”caracteristic statului” – vezi: www.dexonline.ro),  tinde să ia locul clasicului, de toată lumea știutului cuvânt ”suveranitate”, noțiune mult prea clară, pentru a se potrivi contextului politic de amnezie parțială (spre totală), în care ne-am pomenit. Vorbind despre ”suveranitate”, de exemplu, e greu să uiți că o armată străină, staționată ilegal pe teritoriul RM, încalcă flagrant suveranitatea acestui stat. Cu ”statalitatea” însă e mult mai simplu: poți pretinde că ea semnifică orice! Așa încât, noțiunea de ”statalitate” este necesară, pe post de bâtă, cu care ”patrihoții” de croială sovietică amenință opoziția, amintind de timpurile în care orice idee care nu se regăsea în documentele ultimului Congres al partidului (unic) era considerată un atentat sever la siguranța statului sau antisovietism. Mai mult, e un imperativ, de bună seamă, pentru că, în ciuda politicilor aplicate în mod sistematic, o parte din populația RM încă nu a uitat că este românească și insistă să-și păstreze vie memoria istorică, memorie care intră în conflict cu viziunea PCRM despre ce ar trebui să facă niște politicieni care țin la suveranitatea și la independența statului RM.

                                                                                  *   *   *

Deputații au uitat că legea care le asigura șase salarii în cazul dizolvării Parlamentului nu a intrat în vigoare, pe motiv că nu a fost publicată în M.O. Drept care, după ce opoziția le-a amintit acest lucru și chiar le-a propus o altă modalitate de a renunța la cele șase salarii pe timp de criză: donațiile către vreo instituție medicală, de exemplu, și-au amintit un alt detaliu: faptul că acești bani nu există (nu au fost prevăzuți în buget), și deci nu există nicio șansă de a face o faptă bună, în ciuda dorinței lor fierbinți de a proceda ca niște buni creștini… Așa încât, bieții deputați comuniști s-au chinuit atâta să amendeze o lege inexistentă, pentru a renunța la niște bani inexistenți!.. Știu că domnii comuniști sunt foarte evlavioși (altfel nu ar fi marcat, în mod demonstrativ, prin eschivarea de la muncă, Ispasul).  Cred însă că le-a cam scăpat aspectul imoral și anticreștinesc al gestului, a cărui singură utilitate ar putea fi doar autosatisfacția.

                                                                                    *   *   *

Simptomele persistă, pentru că unii, învățând bine poezia despre ”statalitate”, au uitat că baza unui stat modern este democrația, drepturile omului, printre care și dreptul cetățeanului la vot (universal, egal, direct, secret și liber exprimat), drept care au mai șterpelit din voturile alegătorilor cetățenilor moldoveni (în numele ”statalității”, bineînțeles). La fel cum au uitat că un stat membru al Uniunii Europene (cum ar fi România, de exemplu) nu are nicio posibilitate să schimbe în mod unilateral și, mai ales, forțat, frontierele unui stat vecin. Drept care au scornit povestea cu amenințarea ”statalității”, care ar veni de peste Prut. Domnii din PCRM au uitat, la fel, că au mai spus povestea asta și în 2005, drept care acum au repetat-o, dar cu mici schimbări scenaristice. Guvernanții noștri au uitat că cetățenii, electoratul, cei care le plătesc salariile, au dreptul să știe ce face Guvernul cu banii lor, drept care au hotărât că datoriile extrene ale RM sunt un ”secret de stat” (vezi, în acest sens, replica dlui Voronin, care interzice divulgarea sumei datoriilor externe a RM, insinuând că deputații din opoziție atentează, din nou și mereu, la ”statalitate”).** De ce americanii au dreptul să știe care este datoria externă a SUA (sau cetățenii României despre datoria României), iar cetățenii R.Moldova nu au dreptul la aceast tip de informații despre statul lor?

                                                                                    *   *   *

Alte simptome: unii uită că au insistat că în RM pragul electoral trebuie să fie în mod neapărat cât mai mare (ca să se cirstalizeze spectrul politic, din câte îmi aduc aminte),  au uitat că l-au ridicat la 6%, drept care, în ședința de vineri, 12 iunie a.c., au votat pentru micșorarea acestui parg până la 5%. Lucru ciudat, probabil comuniștii au uitat că au zis că PCRM oricum va lua 80% în viitoarele alegeri. Deși eu nu știu de ce numai 80%. Având în vedere câte cimitire sunt în ”statalitatea” noastră, eu cred că PCRM poate atinge performanța de 200 și chiar 300%, și în genere, the sky is the limit!

Ah da, cât pe ce să uit și eu un detaliu important: există niște limite și pentru ”sufletele moarte” care ar putea vota, din nou, cu PCRM. Victimele comunismului/stalinismului, de exemplu, mă îndoiesc – dacă le-am putea întreba – că ar vota un partid care a adoptat ideologia și practicile stalinismului, desconsiderându-le pe cele democratice, semn că vrea să transforme statul RM într-un satelit geopolitic al Rusiei, adormindu-ne cu poezia despre… ”statalitate”!***

*  –  Vezi secvența respectivă (video) în anexa articolului ”IPOcriz(I)a”  –  https://argribincea.wordpress.com/2009/06/10/sub-semnul-ipocriziei-iii-%e2%80%9dipocrizia%e2%80%9d-noti%c8%9be-ironice/

**-

*** – Programul guvernamental citit de candidatul Z.Greceanîi (cu greșeli gramaticale, bineînțeles: ”una din principalele impedimente”, ”atitudinea trebuie să fie una atare”, ”doctrinale”, ”să atragem (în loc de: să acordăm)  atenție cuvenită sistemului de educație și asistență socială…” etc. și adormitor, din cauza lipsei de sinceritate, desigur):

 *  *  *

Articol publicat și pe: http://politicom.moldova.org/news/uitucii-201619-rom.html , și pe http://www.rgnpress.ro/Analize/Interviuri/Uitucii-pamflet-postpreelectoral.html, și în Timpul de Dimineață: http://timpul.md/article/2009/06/23/2816 și pe: http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Uitucii-pamflet-postpreelectoral-4-1815.html

Anunțuri

4 răspunsuri to “Uitucii (pamflet post(pre)electoral)”

 1. BS Iunie 14, 2009 la 1:10 am #

  Ce coincidenta! Si tu tot cu etimologia si DEX-ul 🙂
  Bine ai scris despre poţreoţii moldovei :=

  • Argentina Gribincea Iunie 14, 2009 la 1:21 am #

   Dap-așă-i, că cine se aseamănă se adună! 🙂 Glumesc, dar e foarte adevărat că toată viața am stat cu DEX-ul pe birou, și tot descopăr câte mai sunt de învățat. În ce privește limba maternă, nu degeaba se zice că nu-ți ajunge o viață să o înveți. Orice limbă, de fapt, are un infinit de subtilități, sensuri și posibilități expresive nebănuite, numai bune de… explorat – pentru cei mai isteți și mai curioși.

   Mulțumesc, Sergiu.

 2. Badan Sergiu Iunie 14, 2009 la 11:11 pm #

  cu cat e mai veche limba, cu atat e mai profunda. Exista o legatura fireasca intre cuvinte, limba traieste, e vie prin sine insasi.
  Chiar daca oficial limba-i moarta.
  Mi-a spus asta un om tare intelept (a tradus cateva carti din sanscrita, si se referea anume la sanscrita).

  • Argentina Gribincea Iunie 15, 2009 la 12:23 am #

   Probabil că așa e. Latina, de exemplu, ”trăiește” prin textele vechi, dar și prin influența enormă pe care a avut-o asupra civilizației umane. Nu știu dacă există vreun domeniu al vieții moderne în care această limbă moartă să nu fie ”prezentă”. Și slavona, la fel, e de actualitate, deși în alt mod, în alte sfere culturale decât latina… Deci, da, cred că ai dreptate. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Trubadur prin Avalon

Mi-aș dori ca într-o zi sufletele noastre să se privească de atât de aproape încât atunci când vom clipi să le atingem cu genele.

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

%d blogeri au apreciat asta: