Sub semnul ipocriziei (III). ”IpoCriz(i)a”. Notițe ironice

10 iun.

1. Mai mulți cunoscuți mi-au mărtirist că li s-a dat de înțeles ca, din salariile lor de bugetari, se va deconta un anume procent pentru reconstrucția clădirilor devastate în timpul protestelor postelectorale din Chișinău.  Mi-am dat seama că guvernanții vor specula situația complicată în care ne aflăm, pentru a trage cât mai multe foloase, în detrimentul contribuabilului, care va trebui ”convins” (prin această nouă metodă din seria ”terapie de șoc”, brevetată de fosta nomenklatura sovietică, devenită peste noapte ”democratică”, și adoptată cu succes de PCRM) că tot ce trage și pătimește este numai și numai din cauza ”opoziției iresponsabile” și… manipulate de forțe oculte din Occident și România, dușmane ”statalității” noastre. Noroc de declarațiile ministrlui Baldovici, care varsă lumină asupra chestiunii privind cheltuielile legate de reconstrucția celor două clădiri administrative. Ministrul a spus că reconstrucția era prevăzită de mult timp (ceea ce înseamnă că bani pentru asta există, erau prevăzuți de buget, proiectul reconstrucției fiind unul extrem de constisitor – dlui Baldovici i-a scăpat afirmația despre intenția constructorilor antrenați în acest proiect de a lăsa doar scheletul clădirii vechi! vezi: http://www.unimedia.md/?mod=news&id=11133 ).

Deci, cum se explică această campanie de mințire a populației, de la care Guvernul pretinde să contribuie la un proiect pentru care există deja mijloace, prevăzute de buget, adică adunate tot de la populație? Mă tem că explicația este rușinos de simplă: lăcomie și lipsă de respect față de contribuabil, adică față de cetățeanul muncitor, pe care PCRM pretinde că îl reprezintă.

2. Tot criza este invocată în calitate de argument pentru decizia guvernamentală de a comasa Institutul de Filologie al AȘM cu cel al Patrimoniului Cultural al AȘM. Este foarte bine cunoscută ”dragostea” pe care o poartă campionii românofobiei din RM Institutului de Filologie,  care s-a opus de atâtea ori tentativelor de a ”legitimiza”, prin autoritatea unor filologi, termenul de ”limba moldovenească”. Tot așa cum cei mai mulți dintre istoricii noștri au respins, prin argumente și atitudine fermă, teoria stalinistă a moldovenismului (alias moldo-statalismul), la fel și filologii preferă adevărul științific, falsului argument, invocat de ”moldoveniști”, despre ”necesitatea” de a numi limba română vorbită în RM altfel decât limba română vorbită la București.  Lucru pentru care Puterea a tot lovit în această instituție, fără milă și fără să conștientizeze că astfel lovește în termenul pe care insistă cu atâta patos: acela de ”statalitate” (un termen împrumutat, din ignoranță, din vocabularul ideologilor sovietici, care s suprapune cu noțiuniea de suveranitate). Or, sunt cunoscute situații în care o națiune ființează, supraviețuiește unor etape vitrege din istoria sa în lipsa unul guvern, dar o națiune modernă fără cultură nu cred să poată supraviețui…

3. Azi am ascultat (în cadrul Orei Parlamentului, radio Vocea Basarabiei) programul de guvernare al ”noului” guvern. Vorba vine, noul guvern este compus din aceiași membri, cu două excepții, printre care ministrul… culturii. Oare să fie o întâmplare faptul că tocmai la capitolul cultură se împiedică, din nou (și mereu), PCRM?

Pe lângă faptul că tovarășa de fier Greceanîi nu a pierdut ocazia să facă propagandă electorală în favoarea partidului său și să acuze opoziția de ”tentativă eșuată de lovitură de stat”, programul prevede puține lucruri. Printre ele, renunțarea deputaților la niște bani, despre care un alt deputat comunist a spus că de fapt NU EXISTĂ, adică renunțarea la o retribuție virtuală (dacă tot nu sunt bani, de ce să nu renunțe la ei, nu-i așa?, mai ales că astfel își mai pot face puțin capital electoral…). E adevărat că un deputat din opoziție (jusirtul V.Nagacevschi, PLDM) le-a explicat deputaților PCRM că legea pe care aceștia propuneau s-o amendeze, pentru a putea renunța la banii INEXISTENȚI, este, la fel… inexistentă! Pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Explicație foarte binevenită, constructivă chiar, aș îndrăzni să afirm, pentru care dl Nagacevschi s-a ales cu laude din partea dlui Președintelui Voronin! E adevărat că, anterior, tot dl Nagacevschi a primit severa predeapsă prezidențială  – închiderea microfonului – la care s-a adăugat și o ”glumiță” nesărată a dlui Voronin: chemarea Ambulanței (care, zice presa, a și venit, la timp!)

Programul guvernamental a servit drept prilej pentru purtătorii mesajului politic al fracțiunii majoritare de a mai emite câteva replici românofobe, sărind, din nou, la gâtul României. Aici chiar n-am înțeles care era rațiunea atacurilor. După părerea mea,  societatea este destul de bine ”montată” contra ”românilor”, asta se vede cu ochiul liber, numai dacă insiști să ți se vorbească în limba de stat la magazinele bine înfipte din centrul Chișinăului… Sincer, PCRM chiar nu mai trebuie să facă propagandă xenofobă, atacurile de până acum fiind, în mod categoric, suficiente!

Apropo, în această privință, lucrurile sunt extrem de grave. Deputații PCRM trebuie chemați în istanță pentru incitare la xenofobie.

Dna Greceanîi a fost de-a dreptul isterizată de întrebările oponenților, ajungând să atace și cea de-”a patra putere din stat”, așa timorată cum e, după cum menționează un recent raport al Departamentului de Stat al SUA în problema drepturilor omului (vezi, în aces sens: http://politicom.moldova.org/news/raport-sua-presa-moldoveana-este-intimidata-de-oficiali-201310-rom.html ) …  (Dna Greceanâi a axuzat presa că ”scrie la comandă”.) A intervenit, printr-un gest părintesc, însuși Președintele în exercițiiu al R.Moldova, închizându-le microfonul deputaților obraznici care au îndrăznit să pună întrebări incomode protejatei sale. Senzația era că mai e puțin și deputații din opoziție vor fi linșați, la ordinul ”șefului”, ”mâniet peste măsură”.

Iată fragmentul jenant în care interpelarea dlui Nagacevschi îi irită atât de mult pe Dl Voronin și dna Greceanîi, încât  unul face o glumă proastă, iar celălalt (dna Greceanîi) răspunde absolut aiurea la întrebări: 

4. Până și lupii fug de PCRM 🙂

Mai multe ar fi de comentat, dar deocamdată mă opresc aici, nu înainte de a remarca declarația lui Marian Lupu, prin care acesta își anunță plecarea din PCRM. Liderii partidelor de opoziție au salutat-o, dar au pus la îndoială sinceritatea ei. Poate că  ei au de ce să fie suspicioși… Eu însă, ascultând inepțiile debitate de deputații comuniști, în totalitate agramate și grobiene (mai ales umorul cam mojicesc al spikearului Voronin), îl înțeleg pe ”Lupul fugar”, îi dau dreptate și chiar îl compătimesc: eu n-aș rezista într-o companie ca asta nici un sfert de oră!.. 🙂 Mai mult, s-ar putea ca, pe ascuns, Lupu să fi fost bănuit de ”românofilie” de foștii colegi de partid, din cauza exprimării sale, care este în mod evident mai elevată decât a celorlalți PCRM-iști… vorbitori (de notat că nu toți membrii PCRM se încumetă să se exprime verbal/oral, unii preferând, în mod clar, comunicarea nonverbală (sau poate scrisă?)).

Altfel, declarația dlui Lupu conține, implicit, acuzații grave la adresa conducerii PCRM, pentru că fostul lider comunist invocă lipsa de seriozitate a campaniei antiromânești a PCRM, în care liderii opoziției sunt învinuiți de tentativă de ”lovitură de stat”, dar nu aduc (banuiesc, pentru că nu există) dovezi în acest sens. Cred că, datorită acestor acuzații la adresa PCRM, declarația lui Marian Lupu trebuie considerată ca un gest onorabil, oricare ar fi adevăratele (profundele)  motive ale plecării dlui Lupu din partid…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

Robson Cezar

"My work exists as an expression of "dar um jeitihno" - the Brazilian notion of "finding a way". For me, art is a means of survival."

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, verbe în strungi şi versuri…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

A precariously critical, humorous take on life’s interactions with food and drink!

My nature journal

By Adela Teban

I Write About You

Quotes & Writings

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Cafeaua de dimineata

Cuvinte dintr-o ceașca de cafea

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Folclor muzical românesc

„Cântă, măi frate române, pe graiul și limba ta și lasă cele străine ei de a și le cânta!” - Anton Pann

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

%d blogeri au apreciat asta: