Cetăţenia română şi problemele stringente ale RM

4 mai

„După ce, pe 15 aprilie, Guvernul României a emis o ordonanţă prin care a completat şi modificat Legea cetăţeniei române nr. 21 din 1991, mii de cetăţeni ai R. Moldova vin zilnic la oficiile poştale să expedieze scrisori prin care solicită redobândirea cetăţeniei române. Amintim că, în conformitate cu modificările operate, ei vor putea s-o redobândească în termen de maximum cinci luni de la data înregistrării cererii. Ieri, sediul Poştei centrale din Chişinău era ca un adevărat furnicar. În sala de la parter a oficiului poştal nr. 12 era imposibil să te deplasezi. Cu toate că un crainic anunţa că cetăţenii pot expedia cereri de programare în vederea depunerii dosarului de redobândire a cetăţeniei române şi la alte oficii poştale, lumea a preferat să facă acest lucru anume aici. Majoritatea dintre cei cu care am discutat au spus că vor să depună cereri pentru întreaga familie. „Nu mai dorim să stăm închişi în ţarcul lui Voronin. Vrem să fim cu toţii în marea familie europeană! Vrem cetăţenie română şi punctum”, ne-au declarat mulţi dintre ei.”- scria zielele trecute Nicolae Roibu în ziarul Timpul.

Este o reacţie firească a populaţiei din RM după recentul val de violenţe şi discursul românofob al autorităţilor de la Chişinău. Românii basarabeni ştiu foarte bine, din istorie (nu cea din manulele falsificate, bineînţeles, ci istoria trăită de părinţii şi bunicii lor), că dacă se dă semnalul de start, de la „conducere”, românofobia, specifică societăţii moldoveneşti, cultivată zeci de ani la rând prin politici bine dirijate, va lua amploare şi va face noi victime nevinovate. Aşa a fost şi în ’88, şi în ’92, şi în ’94, şi în 2002, iar tradiţia vine din perioada stalinistă.

După ce Traian Băsescu a anunţat simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni, am asistat la o adevărată isterie mediatică, prilejuită de două fenomene simetrice: atacurile conjugate ale Kremlinului şi ale Chişinăului asupra României care protestează, bineînţeles, pe de o parte, şi îngrijorarea mass-media din UE în faţa unui eventual val de noi cetăţeni UE, via România, pe de alta. Ambele fobii au ocupat primele pagini ale ziarelor, primele minute ale programelor de ştiri şi ambele sunt neîntemeiate. Prima, pentru că România nu face decât să fie consecventă în politica sa, găsind un mijloc legal, democratic, de a repara parţial, pentru urmaşii românilor care au suferit după cel de-al doilea război mondial, consecinţele Pactrului Ribbentropp-Molotov. Rusia, care  acordă cetăţenia sa oricărui doritor dinspaţiul fostei URSS de a deveni cetăţean rus, ar fi ultima îndreptăţită să protesteze.

Cât priveşte frica Occidentului de noii cetăţeni UE originari din RM, nu cred că ar trebui să fie îngrijorată de acest act justiţiar în sine – de faptul că descendenţii acelor români, cărora acordul dintre regimul lui Hitler si puterea sovietică le-a incălcat dreptul la cetăţenie şi identitate, li se face astăzi dreptate. Aceşti noi cetăţeni UE nu vor pleca din RM  pentru că vor redobândi cetăţenia ţării la care nu au renunţat niocdată şi, cu ea, un paşaport românesc. Ei ar putea să emigreze pentru că politica românofobă şi incapacitatea de a guverna a puterii politice a RM au devenit insuportabile. Altfel, este deja bine cunoscut faptul că o mare parte din cetăţenii RM au şi ajuns în ţările UE şi lucrează acolo, deseori la negru, dovadă că şi în lipsa unui paşaport valabil ei încearcă să fugă de politica antidemocratică de  acasă. Una dintre cauzele pentru care cetăţenii RM apelează la dreptul de a-şi redobândi cetăţenia română este atmosfera de incertitudine,  de nesiguranţă, care domină în societatea noastră, începînd cu acel „război împotriva limbii române”, declanşat încă în ’89 de către Interfront, continuat de forţele armatei a 14-a în 1992 şi resimţit în stânga Prutului, ori de câte ori Rusia încearcă să-şi reinstaureze influenţa în fostele teritorii sovietice. Este firesc, deci, ca românii din RM să caute protecţia statului român, dar şi pe cea a statelor din UE, din care România face parte, în cazul în care se simt ameninţaţi la ei acasă.

Partidele de opoziţie, mass-media, societatea civilă şi observatorii străini au semnalat de mult prea multe ori că situaţia drepturilor omului a devenit insuportabilă în RM. Răspunsul conducerii RM a fost, de fiecare dată, de un cinism dezarmant. În aceste condiţii, este normal ca populaţia să căute sa plece  cât mai degrabă şi cât mai departe din RM.

 Soluţia, deci, nu este interzicerea cetăţeniei române, cum i-ar placea Kremlinului şi Chişinăului, ci instaurarea unei democraţii funcţionale în RM şi, implicit, retragerea forţelor armate ruseşti din regiunea transnistreană, unde aceste forţe constituie un factor destabilizator şi ameninţă securitatea RM şi a frontierelor UE şi NATO. Apropo de stabilitate, declarată ca un deziderat de către toată lumea, când se discută despre situaţia politică din RM. Nu cred că „stabilitate” s-ar traduce prin simpla imagine a clădirilor administrative din Chişinău cu geamurile întregi. Nu putem vorbi despre o stabilitate veridică, atunci când ea se ţine pe încălcări grave ale drepturilor omului.

S-a menţionat de multe ori că RM este o „ţară a paradoxurilor”. Unul dintre paradoxuri era faptul că  moldovenii votează cu comuniştii (declaraţi sau reformaţi) şi pleacî să lucreze la… capitalişti. Poate că acest paradox se explică prin fraudarea sistematică a alegerilor? Dacă cetăţenilor moldoveni le-ar fi plăcut atât de mult „socialismul” regimului comunist, de ce ar mai fi plecat? Nu era logic să rămână acasă, dacă le place guvernarea, pe care o aleg în mod repetat, acordându-i mereu un procentaj care le asigură comuniştilor o situaţie dominantă în Parlament?

Un alt paradox e faptul că, deşi este cea mai săracă ţară din Europa, majoritatea protestelor din RM sunt destul de departe de temele strict economice sau sociale. Cu mici excepţii, protestele cetăţenilor RM vizau, cel puţin până în prezent, în primul rând, chestiunea identitară (de exemplu, dreptul la denumirea corectă a limbii oficiale: Limba Română; sau dreptul la studierea Istoriei Românilor) şi problema situaţiei geopolitice ( ieşirea din CSI, retragerea armatelor ruse din Transnistria, integrarea în structurile UE şi NATO, apropierea de România). Sigur, problema drepturilor omului este una de bază într-o democraţie. De aici concluzia că astea sunt problemele cele mai dureroase ale RM, cele care necesită o soluţionare urgentă.

Paradoxurile, prietenii geniului, ca să parafrazez un vers celebru. Înainte de alegeri, un tânăr expert a zis despre electoratul Republicii Moldova că e „mai inteligent decât pare” ( http://www.azi.md/ro/comment/1547 ). S-ar putea ca explicaţia să fie foarte simplă, genial de simplă, cum se întâmplă de obicei, şi,  în condiţiile în care am avea la dispoziţie date corecte, nefalsificate, experţii să constate că ceea ce a fost numit de atâtea ori „paradoxul moldovenesc” nu e altceva decât  o sumă de erori regretabile.

––––––––

Variantă. Publicată şi aici: http://politicom.moldova.org/news/cetatenia-romana-si-problemele-stringente-ale-republicii-moldova-200588-rom.html

Publicat şi în revista ACUM: http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9708

9 răspunsuri sa “Cetăţenia română şi problemele stringente ale RM”

 1. Livia mai 8, 2009 la 10:14 pm #

  scrii transant si corect, logic, asa de taios incat nu se poate citi fara sa iti trezeasca sentimente anume….bune sau rele, depinzand de ce „tabara” esti…unii s-ar revolta, altii s-ar bucura…eu raman pe ganduri si ma intreb: CE VA FI? sper sa nu mai dureze mult ignoranta autoritatilor mondiale si a UE fata de Romania si Republica Moldova. O realitate daca nu dureroasa cel putin insipida. In rest, ptr tine…tot respectul!

  • Argentina Gribincea mai 9, 2009 la 12:39 am #

   Mulţumesc, Livia. Să dea Domnul să fie aşa cum zici (despre scrisul meu) şi să nu fie nimic din cele ce te îngrijorează (in ce priveşte situaţia noastraă)…

   P.S. Mda, referitor la „logic”… 🙂 Ai observat probabil că în ultimul timp insist cu remarcile despre incoerenţa teoriei „moldoveniste”, teorie oficialîă a Chişinăului. Sigur, ar fi de ajuns să vorbim doar despre caracterul ei românofob (xenofobia este inacceptabilă chiar şi atunci cand pare/este logică). Dar inconsistenţa metodologică a acestei ideologii este o slăbiciune pe care nu o pot trece cu vederea.

 2. Livia mai 11, 2009 la 10:25 pm #

  apropo de teoria asta si de limba moldoveneasca…ce au patit pustanii aia care la chisinau parca au protestat si au zis ca ei studiaza limba romana..? viata..viata…frumos si primul articol, despre cantec…unge sufletul.macar prin arta sa ne mai inaltam spiritul daca prin adevar nu se poate in zilele noastre.

  • Argentina Gribincea mai 11, 2009 la 11:36 pm #

   Nu prea ştiu, livia la care dintre băieţi te referi. În liceele din Basarabia (dar şi în câteva licee din Transnistria) se studiaza limba română: aşa scrie în manuale, inclusiv în manualele alcătuite de autori din Basarabia, dar se mai studiază şi limba şi literatura română după manuale edutate în România. Astfel încât, nu prea găseşti elevi care să spună că studiază „limba moldovenească” (ar însemna că contrazică manualul, ceea ce nu se prea întâmplă). În fond, la nivel academic, nu există o dispută în această chestiune, toată lumea academică fiind de acord că denumirea corectă a limbii este „româna”. Exceptând, desigur, disputa politică, adică cea dintre oameni se ştiinţă şi politicienii de fromaţie veche (stalinsită), secondaţi de câţiva „lingvişti de Palat”, dar aia nu e dispută academică, ci propagandă şi luptă politică.

   Au existat însă cazuri, destul de multe, în care elevii şi liceenii au fost persecutaţi pentru ca au participat la acţiuni de protest sau, de exemplu, cazul liccenilor de la liceul Gh.Asachi – pentru că au schimbat „firma” liceului, înlocuind cuvântul „moldovenesc” prin „român” (liceu român-francez). Dacă la ei te refereai, atunci nu ştiu exact dacă au fost achitaţi sau scoşi de sub urmărire, ştiu însă că sunt studenţi în România…

 3. Argentina Gribincea mai 13, 2009 la 4:44 pm #

  Articolul a fost preluat de mai multe bloguri – din revista ACUM. Cam peste tot discuţia ajunge la chestiunea identitară (ca de exemplu, pe blogul jurnalistei Stela Popa, care a postat articolul pe blogul său: http://stelapopa.unimedia.md/2009/05/12/cetatenia-romana-si-problemele-stringente-ale-republicii-moldova/#more-5376 ).

  Este mai mult decât evident că unii comentatori de pe blog nici nu citesc articolul, intrând pe blog pentru a regla nişte conturi cu autoarea blogului sau cu oponenţii lor mai vechi. Şi totuşi, „nedumeririle” acestora sunt simptomatice, relevând ignoranţa unora în ce priveşte situaţia din RM.

  Comentatorilor care îşi intemeiază argumentaţia pe datele recensământului din 2004 le-aş recomanda să caute articolele referitoare la abuzurile comise în perioada recensământului şi să-şi pună problema în următorul mod: dacă a fost posibilă fraudarea alegerilor (şi, din câte se pare, a fost posibilă), de ce nu ar fi fost posibilă şi fraudarea unui recensământ, având în vedere că problema identitară este cheia pentru a descifra interesele imperialismului rusesc în această regiune?

 4. Stela Popa mai 28, 2009 la 5:07 pm #

  Draga Argentina, bun articol, bravo!

  Eu, din cate am urmarit pe blogul meu, discutia s-a axat pe subiectul textului si nimeni nu te-a atacat. Daca ai vreo semnalare, te rog sa imi scrii. Numai bine si succes.

  • Argentina Gribincea mai 28, 2009 la 5:57 pm #

   Dragă Stela, mulțumesc și mă bucur că mi-ai scris. Nici n-am vrut să sugerez că m-ar fi atacat pe mine cineva. Ca o paranteză: în genere, mie mi s-a întâmplat foarte rar, doar de câteva ori în viață, să fiu ”atacată” (public, așa cum ai fost tu, căci altfel, de bârfe cred că nu e ferit nimeni). Și explicația e foarte simplă, eu fiind, mai mereu, departe de casă, dar și de intrigi și de invidioși, micile bârfe apăreau și ”se stingeau”, în absența mea…

   Ce am avut în vedere, când am scris comentariul meu? Am zis că cititorii nu discută articolul, ci vin să termine de clarificat probleme mai vechi (începute cu prilejul altor postări, bănuiesc), fie că mai au ceva să-ți spună ție personal, fie că nu au reușit să-și spună unul altuia tot ce aveau de spus… 🙂

   Recunosc, sunt puțin contrariată să citesc argumente care nu au nicio legătură cu ce am scris (e o dovadă că n-am reușit să fiu destul de clară, și, oricât de drăguți ar fi cititorii și complimentele, eu trebuie să trag concluziile de rigoare). Am observat că și în alte cazuri, chiar aici pe blog, discuțiile tind să devieze de la subiect. Sigur că asta mă întristează (nu pot să nu recunosc), mai ales că… uite un exemplu: s-a vorbit de atâtea ori, în presă, despre irelevanța rezultatelor recensământului din 2004, bunăoară, sau despre sondajul ”La sfat cu poporul”, care a fost un act brutal de manipulare a opiniei publice, încât este cel puțin suspectă insistența cu care unii își întemeiază pe aceste pseudoargumente atituindea ostilă față de românii basarabeni. Dar, în fine, nu ar trebui să acuz cititorii pentru asta. Cu atât mai puțin pe tine – să nu înțelegi cumva greșit. Cred că, ce să-i faci! – asta rămâne o chestiune pe care trebuie insistat mai mult – dacă până acum nu s-a înțeles…

   Mulțumesc, încă o dată, pentru că ai considerat că trebuie să intervii.

   Îți doresc mult succes! Să știi că urmăresc, și de aici, și de la București (sigur, în măsura posibilităților) – și pe Blogul tău, și la radio, și la TV – ce scrii și ce faci și îmi place atât mesajul, cât și energia cu care te implici. Îți/ne urez ca aceste eforturi să dea rezultate admirabile, adică pe măsura lor!

Trackbacks/Pingbacks

 1. hotnews.md » Blog Archive » Cetăţenia română şi problemele stringente ale Republicii Moldova - mai 12, 2009

  […] Este o reacţie firească a populaţiei din RM după recentul val de violenţe şi iscursul românofob al autorităţilor de la Chişinău. Românii basarabeni ştiu foarte bine, din istorie (nu cea din manulele falsificate, bineînţeles, ci istoria trăită de părinţii şi bunicii lor), că dacă se dă semnalul de start, de la “conducere”, românofobia, specifică societăţii moldoveneşti, cultivată zeci de ani la rând prin politici bine dirijate, va lua amploare şi va face noi victime nevinovate. Aşa a fost şi în ‘88, şi în ’92, şi în ‘94, şi în 2002, iar tradiţia vine din perioada stalinistă, scrie Argentina Gribincea pe blogul său. […]

 2. Pactul Hitler-Stalin « Argentina Gribincea's Blog - august 23, 2009

  […] Cetățenia română și problemele stringente ale RM […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: