Exerciţii de logică. Să vorbim despre…

16 apr.

…problema lingvistică. „Da, vorbim aceeaşi limbă, dar noi o numim altfel” – a mai repetat o dată, inspirat de Mesajul preşedintelui Traian Băsescu în faţa camerei reunite a Parlamentului din 14 aprilie a.c., preş.Voronin fraza devenită celebră prin inconsistenţa ei (ştie oare dumnealui ce se spune despre cei care persistă în greşeală?). Păi şi atunci, care e problema, domnule Voronin? Numiţi-vă limba cum doriţi. Dar de ce să bateţi şi să persecutaţi atâta lume, pornind de la dorinţa unor ignoranţi de a boteza limbi? Pentru că aveţi o poliţie care ştie a bate tare, trebuie ca toată lumea să inceapă să-i zică limbii române (în care a scris Eminescu şi Creangă, dacă mai ţineţi minte) aşa cum vă vine dumneavoastră mai la îndemână? Şi dacă mâine vreţi să-i ziceţi „balţeană” sau „taracliana”? Sau vine unul, care bate şi mai fără milă, şi vrea să ne numim limba „cahuleană”? Adică, mă înţelegeţi, nu ne putem lua după principiul „cât de bine bate unul sau altul”, domnule Preşedinte! Vă puneţi de-a curmezişul în faţa lingviştilor, scriitorilor, a intelectualităţii din RM, în faţa lumii întregi, doar pentru că, în ignoranţa dumneavoastră, vă încăpătânaţi să susţineţi teoria lui Stalin privind “limba moldoveneasca”. N-aveţi decât, după părerea mea. E problema dumneavoastră. Nu sunteţi lingvist, nu aveţi ncio putere din punct de vedere academic, dar vă înţeleg, să ştiţi, capriciile separatiste (e şi acesta un fel de a-ţi marca teritoriul). Adică, sigur că ştiu că sunteţi în stare să terorizaţi pe toată lumea, aşa cum aţi făcut recent cu tinerii noştri, dar, repet, forţa brută nu are şi forţă academică. Un argument ştiinţific smuls cu forţa are aceleaşi carenţe ca şi, să zicem, în justiţie, mărturiile false, obţinute prin tortură.

…identitate. Aţi tot spus, de ani de zile promiteţi, că apăraţi dreptul cetăţenilor la identitate. Identitatea mea, care este românească, mi-o contestaţi prin tot ceea ce faceţi şi spuneţi. Aţi şi declarat odată că nu sunteţi preşedintele românilor din RM! Deci eu, în calitate de româncă din RM, nici nu am avut vreodată un preşedinte, asta ar fi trebuit să înţeleg? Asta rezultă din declaraţiile de acest fel, care au fost nenumărate, de-a lungul anilor. În toate actele îmi impuneţi o identitate incorectă: parţială, separatsită – pe care eu mi-o asum din indulgenţă, ştiind că „şefii” încă nu au citit nici pe Nicloae Iorga, nici pe Alexandru Boldur, nici pe Ştefan Ciobanu sau Pan Halippa, nici pe clasici, nici pe cronicari, nici, cu atât mai puţin, pe scriitorii noştri moderni… Nu au timp şefii pentru citit. Politicienii nostri, de regulă, se lasă de ceea ce ei numesc „moldo-statalism”, când ajung în opoziţie. Probabil că relaxarea le face bine, şi au şi timp pentru lecturi. Sunt născută în Moldova, imi iubesc pământul şi neamul. Vorbind despre localizarea geografică a baştinei mele, sunt moldoveancă şi basarabeancă (înţelegând prin Basarabia teritoriul dintre Prut şi Nistru, căruia Rusia ţaristă i-a dat acest titlu, în mod eronat), la fel cum sunt şi cetăţean al Republicii Moldova. Dar, din punct de vedere etnic, lingvistic şi cultural, sunt parte a poporului român, mă autoidentific cu Eminescu, Blaga, Brâncuşi, cu o istorie veche şi zbuciumată, pe care moldovenii, inclusiv basarabenii, au construit-o, împreună cu alţi români (ardeleni, olteni, bănăţeni etc.) Interzicându-ne să ne numim români, arătaţi că doriţi să ne privaţi de moştenirea noastră culturală, care, după cum se vede, e ceva mai mare şi mai bogată, decât suma tilurilor de cărţi pe care aţi reuşit să le citiţi dumneavoastră. Iată de ce ar trebui să nu obstrucţionaţi dreptul românilor basarabeni la identitate, impunându-le, în actele de identitate şi prin propagandă de tip stalinist, “titlul” de “moldoveni”, contrapus noţiunii de „român”, pentru că cele două noţiuni nu sunt, nu pot fi antagonice. Şi, mai ales, n-ar trebui să apelaţi la bâta de miliţian, pentru a clarifica ce e cu „românismul”. Nu de alta, dar lumea, învăţată din manualele de istorie, impuse tot de dvs. în şcoli (în care „argumentul suprem” pentru care nu ar trebui să fim consideraţi români este faptul că “fasciştii români îi băteau pe moldoveni”), ar putea să vă confunde cu un roman (sau, implicit, Doamne fereşte, cu un fascist!).

unionism. Domnule preşedinte Voronin, aţi intrat la guvernare, în 2001, cu un slogan unionist: doreaţi cu ardoare să ne băgaţi în uniunea Rusia-Bielarus! Sigur, aţi renunţat, la un moment dat, dar recunoaşteţi că, la început, eraţi un unionist convins! Unionismul nu este o crimă, în fond, el vine din sentimentul de fraţietate, din dorinţa de a comunica şi a progresa, beneficiind de spaţii şi libertăţi mai largi. Tendinţa, în lumea modernă, este una unionistă, un exemplu este chiar UE. Crimă ar putea fi o metodă violentă de a unifica două regiuni sau ţări, de exemplu. Chiar dacă aceste regiuni sunt legate prin istorie, tradiţie, limbă etc. La fel de criminală este susţinerea separatismului, mai ales a celui practicat prin metode violente. Dorinţa multora de la noi de a deveni cetăţeni ai UE este cât se poate de firească, iar metode paşnice de a realiza această unire există. Avem, drept dovadă, fostele republici baltice, Bulgaria, România. Or, chiar PCRM se laudă că vrea să ne ducă în UE. Bine, eu ştiu că asta e o minciună, după cum minciună a fost şi promisiunea PCRM de a face pâine de 16 bani! – dar asta e altă poveste – o poveste de adormit proştii (pentru că pe copii nici nu i-ar interesa acest aspect). Nu ne veţi duce în Uniunea Europeană, pentru că nu vă va primi nimeni acolo, după ce aţi snopit în bătaie pe cei pe care i-aţi bănuit că ar fi ridicat steagul Uniunii Europene pe clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei. Nu cumva credeţi că un astfel de tratament faţă de adepţii unionismului European va fi bine privit la Bruxelles? La fel cum nici vizele impuse unei ţări membră a UE, cum e România, şi nici persecutarea şi expulzarea ziariştilor români şi occidentali (infinit mai puţini decât cei din alte părţi) nu vă recomandă ca un bun candidat la preşedinţia unei ţări europene. Cu dumneavoastră şi cu PCRM în frunte, domnule Vor-on-in, un singur tip de unionism este posibil pentru bietul cetăţean al RM: integrarea în defuncta URSS. Nu degeaba aţi avut, printre votanţi, suflete moarte, domnilor comunişti. Ca să parafrazez un comentariu din „presa interanţională”, PCRM se mai ţine pe… necrofilie.

Am zis că promisiunea dvs. de a ne duce în Uniunea Europeană este o farsă. Dacă, totuşi, doriţi sincer ca RM să devină membră a UE, atunci trebuie să vă dezamăgesc, domnule, Voronin, în acest caz şi dumneavoastră, împreună cu tot PCRM-ul, sunteţi… unionist! Inclusiv pentru că aderarea la UE presupune o renunţare parţială la suveranitate. Dacă aţi fi onest, aflând aceste lucruri (pe care consilierii dvs. ar fi trebuit să vi le explice demult), ar trebui să ordonaţi dlui Papuc să vă bată personal cu bâtele cele mai performante pe care le are în dotare – pentru că, nu-i aşa?, acesta este tratamentul aplicat în RM unioniştilor!

…anii tineretului. Anul 2008 a fost, oficial, anul tineretului. Mă săturasem să citesc atâtea declaraţii de dragoste faţă de tineri, ce tot le scoteau ziarele proguvernamentale. De la un punct am început să bănuiesc PCRM de “pedofilie politică” (termenul nu-mi aparţine, l-a născocit chiar PCRM sau, mă rog, presa procomunistă). Ei bine, a venit 2009 şi a clarificat lucrurile: în PCRM, slavă Domnului, nu sunt pedofili, sunt doar sadici. Foarte sadici. Ura PCRM faţă de acest tineret, pe care l-a tot linguşit o vreme cu promisiuni deşarte, e mai veche. Sigur că toţi îşi dau seama că aceştia sunt tinerii care în 2002 şi-au apărat limba şi istoria. Sunt uşor de recunoscut, pentru că ei strigau aceleaşi versuri şi cântau aceleaşi cântece, care au răsunat şi în Orăşelul Libertăţii. Atunci, în 2002, ei au obţinut o mică mare victorie: guvernarea PCRM s-a ales cu o monitorizare de toată frumuseţea din partea APCE. Încă pe atunci PCRM se lupta cu copiii, şi atunci îi intimida, căutându-i cu “miliţia” prin şcoli, şi atunci a încercat să-i discrediteze, dar n-a reuşit. Cred că această ură reminiscentă explică turbarea şi cruzimea cu care au acţionat autorităţile în aceste zile de proteste anticomuniste. Dar, deşi 2008 s-a încheiat, anii tineretului abia încep, în timp ce PCRM, după cum se vede, are nevoie de votul decedaţilor, pentru a-şi păstra statutul de forţă guvernantă. Dacă înţelegeţi ce vreau să spun.

P.S. Am auzit, în una dintre emisiunile televizate, o replică uluitoare a unei doamne care a savurat tortura la care au fost supuşi tinerii protestatari contra abuzurilor electorale. Doamna, care părea a fi foarte mulţumită de cele întâmplate, dar şi foarte mândră de propria remarcă, a zis ceva de felul:”Părinţii copiilor care au fost bătuţi ar fi trebuit să se gândească că Dumnezeu îi va pedepsi, pentru ce au făcut (că au îndrăznit şi au protestat? – n.n.) de Bunavestire”! Ca să vezi, acum, în concepţia conducătorilor noştri, ei sunt însuşi Dumnezeu! Dacă e aşa, trebuie să li se spună, prieteneşte, că au halucinaţii, ca să se trateze cât nu e târziu.

Nu, distinsă doamnă, şi domnilor comunişti, pe acei tineri i-a bătut nu Dumnezeu, ci Poliţia, la indicaţia lui Voronin. Toată lumea ştie că Dumnezeu nu bate cu bâta.

P.P.S. Am încercat şi acest tip de contraagumentare, pentru a arăta, o dată în plus, ce înseamnă, de fapt, aceasta pretinsă „teorie a moldo-statalismului” (în numele căreia au fost şi sunt persecutaţi şi chiar ucişi cetăţeni ai fostei RSSM, actualmente RM, iar în clipa de faţă sunt maltraţi, tineri care, într-un stat normal, ar beneficia încă de prezumţia de nevinovăţie), teorie care nu se ţine pe argumente, nu este o construcţie logică şi coerentă, singura ei constantă fiind românofobia şi singura motivaţie – menţinerea prezenţei militare ruse în regiune.

Variantă. Publicat şi în: http://politicom.moldova.org/news/exercitii-de-logica-sa-vorbim-despre-196948-rom.html

7 răspunsuri sa “Exerciţii de logică. Să vorbim despre…”

 1. Livia aprilie 16, 2009 la 8:56 pm #

  buna! am citit cu o placere nebuna articolul tau si am savurat fiecare cuvant!
  Bucurestiul..intreaga Romanie este alaturi de voi!! arde sufletul in mine sa vad o data taiata granita asta stupida intre noi si moldoveni, care sunt ai nostri asa cum si noi suntem ai lor.
  de dimineata ma gandeam ce frumos ar fi sa facem toti romanii o linie de jur imprejurul granitei cu md, sa ne tinem de maini si la o ora fixa sa strogam cu totii basarabia pamant romanesc…
  te admir ptr curajul tau de a te exprima liber si suntem alaturi de voi.

  • Argentina Gribincea aprilie 16, 2009 la 9:18 pm #

   Mulţumesc, Livia! Să dea Domnul să se termine acest coşmar, care e şi durere, dar şi o mare ruşine pentru noi… Când privesc la acest tablou şi îl compar cu ce am fi putut fi/avea, dacă nu erau anii grei de ocupaţie şi comunism, îmi vine să intreb, Dumnezeule, De ce? Dar cred că răspunsul trebuie să-l găsim în noi înşine…

   • Livia aprilie 17, 2009 la 1:29 pm #

    Rezolvarea este in noi insine, dar nu exista acel elan care sa porneasca o solutie palpabila si realizabila…Daca Doamne fereste se declara vreun razboi cum o fi..ce sa facem? ca practic e razboi civil… noi vrem Moldova , daca nu ptr noi, macar sa fie libera… Basescu a facut primul pas si a facut si altii mai mititei. E randul moldovenilor sa prinda firul!
    am salvat la favorites blogul tau, o sa ma uit mai des asa ca mai comunicam! mult succes! spune-mi te rog scrisorica asta, adica acest articol al tau a aparut inaintea lui voronin (cu v mic intentionat)? macar sa ii provoace o urticarie 😀

    • Argentina Gribincea aprilie 17, 2009 la 3:12 pm #

     Livia, noi, românii, suntem majoritari in RM. Vorbind doar despre Basarabia (Transnistria fiind, de facto, ocupată de aramata rusă) suntem, probabil, peste 80%, dar nu avem nicio putere şi sunt sceptică în privinţa unei schimbări în bine, pentru că ştiu cât de implicată este Rusia în viaţa politică din RM. Şi eu vreau ca R.Moldova să fie liberă, o democraţie reală este ceea ce imi doresc. Am călătorit mult, ştiu că nici democraţiile occidentale nu sunt ideale, dar am văzut şi care e diferenţa dintre „democraţiile neideale” şi „dictaturile ideale”… Din păcate, reacţia organismelor internaţionale la evenimentele din Chişinău este foarte… lentă. Inexplicabil şi impardonabil de lentă. Teroarea în RM continuă şi va continua. Teroarea nu e ceva nou pentru noi. După teroarea sovietică a întervenit una „ascunsă”, acceptată de comunitatea mondială. De atunci, au fost periodice puseuri de românofobie, bine dirijate şi bine „ţintite” (1989, 1990, 1992, 1993-1995… 2001-2002) Aparent, după fiecare puseu din acesta elementul românesc devine tot mai slab. În orice caz, aşa se prezintă acest tablou în mass-media. Dar poate că aparenţele înşeală. Ultimele evenimente demostrează că aşa e, adciă, sunt stări latente de restructurare a energiilor spirituale (mişcarea românofilă, în RM este, în esenţă, liberală şi proeuropeană şi proNATO – în orice caz acesta este vectorul general). În anii URSS, după teroarea stalinistă, părea că nu mai există români prin Basarabia. Pe cei mai „vocali” îi „anihilaseră”, cei care rămăseseră păreau nişte „muţi”… Implozia URSS a arătat că erau destui români conştienţi de românitatea lor, dar că au stat ascunşi. 🙂
     P.S. Nu ştiu dacă a citit Voronin, dar cel puţin două dintre IP-urile din Chişinău pe care le-am putut „vedea” intrând pe acest blog aparţin celor care ar fi putut/trebuit (in virtutea obligaţiilor de serviciu) să-i „transmită”. Nu-mi fac griji pentru asta, deci. 🙂

 2. Livia aprilie 20, 2009 la 10:04 pm #

  inca mai navighez pe aici sa descopar tainele blogului tau. interesant. e ca un glob de lumina, lipit raza cu raza din versuri, idei, povestiri, dorinte si dragoste fata de tara de bastina, compasiune fata de fratii de acasa, repulsie si ura, furie fata de nedreptatile ce au loc acolo… un caiet de literatura convertit in caiet de viata, moralizator si puternic si totusi sensibil si gingas…
  o sa ma tot uit pe aici si o sa iti fiu fidela ori de cate ori ma voi afla in fata calculatorului de acasa..
  de dimineata stateam si ma gandeam cat de tare ma simt legata de coltul ala de lume – Moldova – fara a avea legatura cu nimic altceva din viata mea…mi-am amintit intamplator cum in liceu in clasa a 11-a si a 12-a ma trezeam de dimineata la 5-5:30, cu o ora mai devreme decat aveam nevoie ca sa ma pregatesc sa plec la ore, doar ca sa ascult stirile din republica md de pe tvr2 😀 Imi placea enorm vorba si accentul si ma tot uitam ca hipnotizata la tot ce vedeam… ca mai tarziu sa ajung sa trec granita asta micuta..si sa ajung si in transnistria… poate ca totul se trage de la orele de istorie din liceu, ce e drept nici ungurii din transilvania nu sunt pe placul meu, dar nu doare nimic in sufletul meu ca sunt ei acolo, asa cum doare cand trec prutul si desi ma simt acasa trebuie sa arat acte ca orice strain…. si ce sentiment placut sa ajung acolo sau la cei din transnistria si sa vorbesc asa cum pot franturi de rusa la magazin sau pur si simplu romaneste cat mai simplu si sa ma intrebe oamenii cu zambetul pe buze:esti romanca? ai accent! :)) acolo eu am accent… 🙂
  acuma sper sa intelegi ca gandurile mele sunt sicere si calde si te felicit ptr ca nu ai uitat moldova, te admir ca te doare ce se petrece acolo si ca ai curaj sa scrii si sa judeci si sa te exprimi liber!

 3. Argentina Gribincea aprilie 21, 2009 la 12:45 am #

  Dragă Livia, îţi mulţumesc pentru generozitate şi pentru intenţia de a reveni! Ciudat, când m-am gândit că aş avea nevoie de un Blog, mă gândeam la el ca la un alt mod (in comparaţie cu cel tradiţional, via mass-media) – unul „personalizat”, să zicem – de a spune ce aveam de spus. Cu timpul mi-am dat seama că adevărata şansă pe care ţi-o dă un blog este faptul că te ajută să… afli ce spun alţii (nu neapărat despre tine sau despre blogul tău, ci despre tot ce se întâmplă în jur). În asta constă adevărata valoare a blogosferei…

  🙂 Iarăşi ciudată mi se pare următoarea coincidenţă: faptul că ţi-ai imaginat blogul meu ca un glob de lumină. Unul dintre avatarurile mele, pentru care optasem, la un moment dat, era un glob multicolor şi luminos. Probabil chiar asta e imaginea pe care aş fi vrut să o transmit, postând diverse materiale pe acest blog… Nu că n-aş fi conştienţă că lucrurile, oamenii (inlcusiv eu) societatea, lumea etc. au şi părţi mai puţin luminoase, dar intenţia mea era să le „colectez”, în primul rând, pe cele purtătoare de mesaje pozitive. Din păcate, ultimele evenimente mi-au cam dat peste cap aceste „planuri blogosferice”.

  Nu mi se par, însă, deloc ciudate sentimnetele tale faţă de românii de peste Prut. Dimpotrivă cred că e ceva firesc, rezultatul unei educaţii civice sănătoase, dovada unei sensibilităţi, la fel, sănătoase faţă de tot ce se întâmplă în apropierea frontierelor româneşti şi… o atitudine înţeleaptă, pur şi simplu. Cu atât mai mult simt nevoia să păstrez pe acest blog frumuseţea acestei atitudini – mai ales că ştiu că putem face multe, dacă învingem indiferenţa (care este „opusul iubirii”, cum îi place să sublinieze unui coleg şi bun prieten). Apatia şi indiferenţa mă întristează, astea două ne-au făcut să răbdăm atâţia ani un regim care devenea din ce în ce mai agresiv, astfel încât, în 2009, am ajuns în situaţia în care acest regim consideră că e normal să ne vâneze copiii pe străzile oraşului (N.B.! – câţiva ani în urmă, organizaţiile specializate cu protecţia animalelor se revoltau contra unui tratament asemănător faţă de câinii vagabozi) şi să-i bată, căutând eventuali „complotişti” contra statului (acel stat care ar fi trebuit să-i apere pe acei copii)… Sigur că sunt revoltată (şi cum să nu fiu?): am admis ca acest teatru al absurdului să devină un fel de simbol a RM!

  P.S. Aş vrea să aflu impresiile tale despre Basarabia şi Transnistria. Aşa încât, te rog nu doar să revii cât mai des, ci şi să scrii cu ce eşti sau nu eşti de acord – când găseşti de cuviinţă… Mulţumesc, din nou.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Despre noi « Argentina Gribincea's Blog - aprilie 1, 2010

  […] Exerciții de logică […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: