„Frate, frate, brânza cu bani” (V.Voronin)

8 apr.

Sâ nu sâ baji”, a zis dl Voronin – despre „români” (da, măi „românii iştia, panimaiete-li!”), explicând raţiunea pentru care a tot „măturat” „românimea” de la frontierele RM în ultimele săptămâni şi a introdus, de mâine, 9 aprilie, vize cu plată pentru cetăţenii României, – „sâ înţăleagâ câ noi avem statu’ nostru…” A zis că „românii” au făcut dezordinea din centrul Chişinăului. Nu contează că, din filmele  postate pe diverse site-uri şi prezentate la ştiri, se vede clar că devastatorii vorbesc un slang foarte vulgar al limbii ruse, pe care în România nu-l cunoaşte nimeni!) Dl Preşedinte a căutat ţapul ispăşitor pentru eşecul electoral al partidului său, şi uite că l-a  şi găsit. Sigur, pentru unii ar părea mai logic să-şi fi amendat serios staff-ul de campanie electorală, să fi încercat să restructureze partidul, să-l redenumească ori măcar să renunţe la ideologia învechită (oricum nu se interesează nimeni de aspectul ideologic al afacerilor guvernanţilor noştri).  Dar una e logica, şi alta e logica comunistă.

În procesul de epurare a teritoriului electoral de „români”, dl Voronin a comis şi unele exagerări: de pildă, i-a luat drept români pe mulţi moldoveni pursânge şi i-a „măturat” şi pe ei, adică nu i-a lăsat să intre în RM, să meargă acasă, la mama. Dar cine, naiba, să-i mai ştie, care-i român şi care-i moldovan? Când stai şi te uiţi la ei, parcă-s făcuţi de-o mamă toţi! Chiar şi dl Voronin, privit dintr-un anume unghi, tare mai aduce, nu ştiu cum, a român…  Aşa că, sigur, au fost şi multe „victime colaterale”. D’ apoi cine e de vină?

S-a speriat rău liderul comunist. Oare de ce? Dacă poporul e cu el, de ce s-ar teme? Agitarea steagului românofobiei este o pratică obişnuită la Chişinău. Nu ştiu dacă va mai ţine şi de data asta, prea evidentă este crisparea posesorului unui mandat de preşedinte care expiră în câteva ore. Românofobia este tot o formă a xenofobiei, iar xenofobia este arma celor fără demnitate.  Când nu poţi guverna în stil democratic, declanşezi vânătoarea de vrăjitoare – apanajul dictatorilor de toate culorile.

În 2005 dl Voronin invoca acelaşi pretext: o tentativă de lovitură de stat, pentru a opri la frontierele de Est vreo 300 de cetăţeni ruşi, care veneau în Moldova în calitate de observatori internaţionali, dar, ziceau oficalităţile atunci, erau de fapt diversionişti pregătiţi să provoace dezordini în PMAN, unde I.Roşca, anunţase că vrea să conteste alegerile, despre care suţinea că puteau fi fraudate. În urma altercaţiilor cu forţele de ordine, un student (sau Iurie Roşca) urma să fie ucis – se mai spunea. Răniţi, haos, disperare – şi o revoltă populară „spontană” trebuia să-l aducă pe V. Pasat în fruntea statului R. Moldova! (Despre dorinţa fostului ministru al apărării de a deveni preşedintele RM ştiu de mai mulţi ani – l-am auzit personal declarând acest lucru, dar chiar aşa să fi fost… istoria?) Acum, dl Voronin, sub acelaşi pretext, al pericolului pierderii independenţei RM, inchide graniţa cu România. Aşa de jinduită să fie tânăra  „lui”… tărşoară, unde  comuniştii s-au obişnuit cu un fotoliu călduţ şi cu afacerile protejate de orice control din partea societăţii civile? Sau e, totuşi, puţină paranoia, pe un fond de stres postelectoral? Sau scenariul rusesc din 2005 i-a plăcut dlui Voronin atât de mult, încât l-a inspirat să monteze, după el, o piesă de teatru chiar în faţa sediului său de serviciu, transmis live la tv şi pe Internet – în calitate de cadou pentru conaţionali, la plecarea din funcţie? Poate e o strategie, menită să protejeze RM de iminenta criză economică? Un alt fel de PR?

P.S. Dacă tot suntem în zona proverbelor, mai e o vorbă român…, sorry, moldovenească: de ce te temi, de aceea nu scapi. Dacă o fi ca RM să se reunească cu Ţara, asta se va întâmpla (cu voie sau fără voie de la Preşedinţie) –  nu prin amestecul României (care nu are resursele Rusiei, ca să ne ocupe, domnilor românofobi) -,  ci în mod legal, democratic, cel mai probabil mânţăn’ită prostiei celor care ne-au condus şi ne conduc – din rău în mai rău – „graţie” acţiunilor lor necugetate, antidemocratice, dictatoriale şi ridicole, datorită declaraţiilor hilare pe care le fac, atunci când ajung să deschidă gura. Nu există alt mijloc de a te autodiscredita în faţa propriului popor, decât să-ţi arăţi slăbiciunea, făcând abuz de putere.

Altfel, a încercat dictatura stalinistă, apoi cea sovietică să ne deznaţionalizeze, şi n-a reuşit. Acum, în 2009 – după ani de moldovenism primitiv agresiv – partidele care au promovat adevărul istoric au reuşit să treacă de un prag electoral aberant de mare şi sunt, după toate probabilităţile, în majoritate faţă de partidul comunist, cu doctrina lui retrogradă, xenofobă, stalinistă… Ce alt argument mai vrea PCRM, ca să se convingă că este în minoritate şi ar trebui să ştie să piardă frumos? Ah da, ştiu, eleganţa nu face parte din programul electoral al PCRM. Păcat.

 

(Articol apărut, în altă vriantă, şi pe  http://politicom.moldova.org/news/xenofobie-de-stat-in-loc-de-logica-195344-rom.html )

Un răspuns sa “„Frate, frate, brânza cu bani” (V.Voronin)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Despre noi « Argentina Gribincea's Blog - aprilie 1, 2010

    […] Xenofobie de stat în loc de logică […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: