27 martie 1918 – ziua în care am avut curajul „să fim ce-am fost mereu” şi „ce-am vrut mereu să rămânem: români”

23 mart.

Tot discutând cu prieteni (sau mai puţin prieteni), constat că mai există multă lume care nu cunoaşte semnificaţia zilei de 27 martie. Probabil, este o consecinţă firească a stării, nefireşti, de comunism (mult prea) îndelungat… Şi eu, care mă miram, deunăzi, că un politician de la Chişinău vorbea, cu prilejul altei aniversări, pe 24 ianuarie a.c., despre Sfatul Ţării, confundând Unirea Principatelor cu Marea Unire!

Acum un an, cu ocazia aniversării Marii Uniri, Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, făcea o vizită la Bucureşti (de altfel, şi anul acesta, chiar zilele astea, Primarul Chirtoacă s-a întâlnit cu studenţi basarabeni care îşi fac studiile în România ).

Mai jos, se poate vedea pliantul editat cu ocazia acelei vizite aniversare, de acum un an, a Primarului, distribuită de câţiva membri ai PL participanţilor la întâlnire…pliantul-pl-cu-ocazia-lui-29-martie-2008pliant-pl-tiparit-cu-ocazia-aniversarii-lui-27-martie Pe verso, câteva date biografice ale celor trei preşedinţi ai Sfatului Ţării: Ion Inculeţ ( a deţinut această funcţie din 21 noiembrie 1917 până la 30 aprilie 1918), Constatin Stere (2 aprilie 1918 – 25 noiembrie 1918) şi Pan Halippa (din 25 noiembrie 1918 – până la dizolvarea Sfatului Ţării – 27 noiembrie 1918) .

Din istorie – 27 martie / 9 aprilie 1918: Sfatul Ţării votează unirea condiţionată cu România
Textul votat de legislativul basarabean:

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”

Mai târziu Sfatul Ţării renunţă la condiţiile votate în ziua de 27 martie şi declară Unirea necondiţionată cu România (vezi şi: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia)

Declaraţia de Unire, precum şi întreaga activitate a Sfatului Ţării sunt mărturii ale maturităţii politice a liderilor basarabeni din acele timpuri, dar şi ale voinţei populare de reîntregire naţională. Iată câteva argumente în susţinerea acestei idei, selectate din cartea lui Gheorghe Ghimpu Conştiinţa naţională a românilor moldoveni (Ed. Litera, Chişinău, 1999), una dintre lucrările cele mai bine documentate despre continuitatea românismului în Basarabia.

„… spiritul românesc la moldoveni în a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec al XX-lea era viu în permanenţă. El era viu atât la persoane aparte, cât şi la colective întregi, cum ar fi echipele redacţionale ale publicaţiilor periodice; românismul trăia, deşi adesea în stare latentă, la moldoveni şi bucovineni, la basarabeni şi transnistreni. El era înrădăcinat în ţărănime, preoţime, cadre didactice, ostaşi, ofiţeri, studenţime, în alte pături sociale basarabene. Despre conştiinţa românească a moldovenilor, în genere, putem vorbi în baza mărturiilor scrise ajunse până la noi. Anume ele ne permit să conchidem că ţarismul n-a reuşit în peste o sută de ani să schimbe caracterul românesc al Basarabiei.” (Gh. Ghimpu, op.cit., pag.334).

Printre multiplele exemple, Gh.Ghimpu îl menţionează pe Preşedintele Partidului Naţional-Moldovenesc, Teofil Gh.Ioncu, autorul broşurii Autonomia Basarabiei şi Republica democratică federativă rusească (Chişinău, Tipografia „Bessarabskoe Knigoizdatelstvo”, 1917), care declara: „Români am fost, român ne este sângele ce ne curge în vinele noastre. Români suntem cu trup şi suflet şi ca români voim să trăim pe vecie”. (citat după: Gh.Ghimpu, Conştiinţa naţională a românilor moldoveni, Chişinău, 1999, pag.340).

Interesant… citatul acesta îmi trezeşte o amintire din copilărie: un cântec ce mi-l cânta bunica şi în care erau următoarele cuvinte: „Sunt ţăran, ţăran român/Şi ţăran vreau să rămân”, iar bunica obişnuia să mai schimbe puţin: „Si român vreau să rămân”.

Acelaşi Teofil Gh.Ioncu, în calitate de reprezentant al PNM, declara în cadrul Congresului naţiunilor din Rusia: „Salut Congresul naţiunilor în numele românilor din Basarabia! (subl.-Gh.Ghimpu) Mulţi au auzit de „moldoveni”, dar puţini cred că ştiţi că naţiunea moldovenească nu există. Există o naţiune română (subl.-Gh.Ghimpu). Numele Moldova, moldoveni este numai teritorial, dar nu naţional, iară dacă noi numim „moldoveneşti” comitetele şi organizaţiile noastre, o facem aceasta numai din punct de vedere tactic, fiindcă cuvântul „român” sună prea aspru la urechile vrăjmaşilor noştri, de care avem foarte mulţi, ca d-voastră, şi el le serveşte de a ne acuza pe noi de separatism…” (ibidem). – şi… istoria se repetă, bineînţeles!

Alte exemple citate de autor sunt din Ioan Pelivan, la fel un reprezentant al PNM, sau dintr-o broşură a studentului basarabean Vladimir Bogos, sau din declaraţiile şi petiţiile semnate de colective întregi de studenţi, ostaşi, învăţători; diverse grupări sociale din Basarabia. Tot o manifestare a românismului, consideră Gh. Ghimpu, a fost „căldura cu care ei (basarabenii-n.n.) l-au întâmpinat pe reprezentantul ziarului „Ardealul”, Onisifor Ghibu. Când acesta, încheindu-şi cuvântul de salut „în numele „Ardealului”, a strigat „Trăiască Basarabia!”, „Trăiască Sfatul Ţării!”, „Trăiască Republica Federativă!”, publicul, sculându-se în picioare, a aplaudat strigând „Trăiască transilvănenii!”, „Trăiască poporul românesc!” „(subl.-Gh.Ghimpu) (ibidem, pag.342).

Sfatul Ţării, conchide Gh.Ghimpu, a fost „expresia politică a românismului în Basarabia”, expresia dreptului legitim al unei părţi a naţiunii române, aflată de mult timp sub ocupaţie rusească, de a-şi decide soarta. (Gh.Ghimpu, op.cit. pag. 342-354), iar Unirea a fost „opera izvorâtă din românismul conştientizat al basaraenilor” (ibidem, pag. 355-378).

                                                                            * * *

Şi încă un argument al continuităţii româneşti în Basarabia. Un argument folcloric: două variante ale aceleiaşi melodii – una adusă de grupul ETHNOS, din Basarabia, alta a grupului lui Liviu Vasilică (Teleormanul) – „împletite” într-un spectacol de zile mari…

10 răspunsuri sa “27 martie 1918 – ziua în care am avut curajul „să fim ce-am fost mereu” şi „ce-am vrut mereu să rămânem: români””

 1. ciLioara martie 23, 2009 la 10:00 pm #

  Un spectacol in memoria poetului Grigore Vieru va fi organizat la Bucuresti

  „Taina care ne apără” este genericul unui spectacol în memoria lui Grigore Vieru care va fi organizat la Bucureşti în la Sala Palatului, pe data de 27 martie, informează DECA-press.

  Spectacolul de poezie şi muzică pe versurile lui Grigore Vieru, include cântece interpretate de artişti consacraţi din România şi R. Moldova. Printre aceştia sunt Angela Similea, Anastasia Lazariuc, Dida Drăgan, Gabriel Dorobanţu, Irina Loghin, Ionuţ Dolănescu, Fuego, Tudor Gheorghe, Gheorghe Zamfir, Petru Neamţu, orchestra „Folclor”, Mihai Munteanu, Mihai Ciobanu, Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Cristi Aldea Teodorovici, Ştefan Petrache.

  În cadrul spectacolului vor fi lansate ultimele cărţi ale Poetului – „Taina care mă apără” şi „Cele mai frumoase poezii”. La fel, va fi lansat şi un calendar pe anul 2009, dedicat lui Grigore Vieru.

  Spectacolul este unul de caritate, urmând ca banii adunaţi să fie vărsaţi pentru înălţarea unui monument al poetului Grigore Vieru. (Deca-Press)

  • Argentina Gribincea martie 26, 2009 la 7:30 pm #

   27 martie 2009 ora 16.00, Piaţa Marii Adunări Naţionale (la Arcul de Triumf)
   Pe data de 27 martie 2009, între orele 16.00 – 19.00, Grupul de iniţiativă „Spirit Românesc” va desfăşura o întrunire privind aniversarea a 91 ani de la unirea Basarabiei cu Ţara Mamă – România, la Arcul de Triumf.

   Invităm pe toţi cei cu spirit românesc la această sărbătoare.

   http://27martie.wordpress.com/

 2. mihai martie 27, 2009 la 3:25 pm #

  Mai rar ca o femeie frumoasa (sic!) sa fie interesata si sensibila in acelasi timp la specte din istorie, intr-atat incat sa scrie pe blog. Nu am inteles daca locuiti in Bucuresti sau Chisinau? (curiozitate)

 3. mihai martie 27, 2009 la 3:33 pm #

  Intrebarea de la final pare putin indiscreta, adaug acum si motivatia adresarii ei printr-o alta intrebare. 🙂 Constinta apartenentei la natiunea romana (nu moldoveneasca) e rezultatul faptului ca locuiti in Romania?

  • Argentina Gribincea martie 27, 2009 la 3:50 pm #

   Mulţumesc pentru complimente şi bine aţi venit!

   Nu văd cum/de ce s-ar impiedica frumuseţea de interesul pentru istorie (sau invers), decât dacă se merge pe ideea că o femeie nu prea are nevoie de inteligenţă. 🙂 Cred că istoria chiar este magistra vitae (şi „dacă nu o cunoaştem, riscăm să o repetăm”) şi trebuie ştiută (sau măcar studiată). Din păcate, în copilarie, am fost privaţi de dreptul de a merge la această şcoală a vieţii, şi acum avem nevoie să recuperăm ceea ce odinioară pierdusem…

   Altfel, poate ar trebui să precizez că mă interesează în special chestiunea identitară, care este tema mea de studiu (cel puţin până acum a fost). Articolele din prima pagină ating subiecte de istorie, pentru că: 1) – e un eveniment comemorat azi (27 martie) şi 2) – în urma unor discuţii cu mai multe persoane, mi-am zis că subiectul ar putea prezenta interes (nu doar pentru mine)…

   P.S. Stau, mai degrabă, pe un „pod de flori” (între cele „două lacrimi gemene, Bucureşti şi Chişinău” – aşa mi-a zis unul dintre profesori în timpul unei susţineri la Universitate şi… aşa a rămas 🙂 ), iar interesul pentru problema identitară l-am adus la Bucureşti din Basarabia (şi nu invers), încă in 1990, când am venit la studii aici. Din cauza confuziei generate de politica de deznaţionalizare din fosta RSSM, o să descoperiţi că acest subiect interesează pe mulţi basarabeni. Nici eu nu sunt o excepţie.
   P.P.S. Da, şi convingerea că nu există „naţiune moldovenească” şi că sunt româncă, fiind în acelaşi timp şi moldoveancă, şi basarabeancă (deşi, mă rog, termenul de Basarabia este unul discutabil şi discutat), între cele două noţiuni nefiind nicio contradicţie) – tot de acasă, de la Chişinău, am „adus-o”. Blogul meu este o mărturie că sentimentul apartenenţei la identitatea românească nu este vreo „descoperire recentă” pentru mine, ci o stare de permanenţă.

 4. CiGriArg martie 26, 2012 la 11:48 pm #

  Reblogged this on GriArg and commented:

 5. cu zambetul pe fata martie 27, 2012 la 11:54 am #

  Cine nu stia , acum are ocazi sa afle…
  Cu oameni ca tine sigur vor afla multi:)

  • CiGriArg martie 27, 2012 la 12:04 pm #

   Daaaa, poate află și cei care știu, dar se fac a nu ști! 🙂

   Mulțumesc pentru comentariu!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Un 27 martie pe care îl așteptam… « Argentina Gribincea's Blog - martie 29, 2010

  […] la Chișinău în ziua de 27 martie 2010: aproape la fel ca și în ceilalți ani, cu singura diferență că anul acesta nu s-au pus piedici din partea autorităților, iar Președintele a reușit să […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CR3W

It's just G.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

J.J. Anderson's Blog

Someday, what follows will be referred to as “his early works.”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Гастрономия - просто вкусно

Человек есть то, что он ест.

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

II SI CAMASI STILIZATE

Pasiune pentru frumos si traditie

papillon de nuit

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

a dweller's confessions

confessions by a 20-year-old wallflower

CritDicks.com

Products / Places / Services

The Soft Pillow

He became ink in her pen and she never stopped writing.

dan moldovan

blog de poze

Find the details

for covetable, decorative product designs and interiors news

Doru Braia

Talk Soc

A Dose A Day

Inspirations for Nurses (and non-nurses)

A.D. Martin

writing - novels - film - television - video games - other stuff

Saltarosgarden

A garden of my dreams coming to live!

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Condamnat la prietenie!

Căci mor trăind...

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Doina Soltan

"Cele mai frumoase locuri prin care am umblat au fost sufletele oamenilor pe care i-am iubit." Irina Binder

Compendiu de istorie și diplomație

“Vrei să admiri un om? Privește-l din îndepărtare…” - Adrian Sereș -

infinitdegânduri

Loneliness ends with love.

Gheorghe Cuciureanu

În fond despre ştiinţă

prietendevremerea

O vorba buna

…touch my sound…

Where sound can be touched, felt and seen.

Ivano Mingotti

Pagina ufficiale autore

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

Gheorghe BREGA

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

andreibotnari.wordpress.com/

Andrei Botnari. Photography and travel blog

PoliteiaWorld

Quis custodiet ipsos custodes?

Anghel

A great WordPress.com site

SECRETELE SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII CU MARIA BOTNARU

Nu poți cumpăra timpul, dragostea și sănătatea cu toți banii lumii

Memoria Fonogramica

Muzici vechi pentru urechi noi

Elena Tănăsescu

Put a little magic in your life

Viva la vida

despre muzica

baletalessia

un site despre balet

The Tragic Life of Frank

Around five minutes ago I had this sudden revelation; that my life is quite sufficiently, tragic.

Motoare 2 timpi

Otto von Diesel

La margine de timp

Credinta te poate ajuta sa muti muntii din loc, iar dragostea te ajuta sa ii treci...

ANDREEA VASILE

Povești despre oameni ca tine

%d blogeri au apreciat: